https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fiala-pavel-jmenuje-hladika-ministrem-zivotniho-prostredi-10.brezna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fiala: Pavel jmenuje Hladíka ministrem životního prostředí 10. března

28.2.2023 15:01 | PRAHA (ČTK)
Petr Hladík.
Petr Hladík.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nový prezident Petr Pavel jmenuje Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí den po své inauguraci v pátek 10. března. Na dnešní tiskové konferenci po jednání s Pavlem to oznámil předseda vlády Petr Fiala (ODS). Premiér Hladíka do funkce navrhl na konci loňského roku, odmítl jej ale jmenovat dosluhující prezident Miloš Zeman. Pavel následně termín potvrdil na twitteru.
 

"Takto důležitá oblast nemůže zůstat bez odpovědného řízení," uvedl k termínu Hladíkova jmenování Pavel.

Za jeden z hlavních důvodů pro nejmenování Hladíka Zeman považoval to, že mu policie prohledala kancelář a zabavila počítač kvůli kauze přidělování městských bytů v Brně. Řízením ministerstva byl pověřen vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který Hladíka následně jmenoval svým náměstkem. Získal maximální rozsah kompetencí, které může ministr na svého náměstka převést.

Lidovci navrhli Hladíka jako nástupce Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) loni v říjnu. U jeho nominace setrvali i poté, co policie v brněnské kauze zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Fiala poslal návrh na Hladíkovo jmenování Zemanovi koncem roku poté, co počkal na případný posun v kauze.

Zeman měl kromě této záležitosti k Hladíkovi i další výhrady. Má podle něj nedostatečné vzdělání v oboru životního prostředí a ve stranickém tisku publikoval inzerát, kterým hledal náměstka a další spolupracovníky pro svůj budoucí tým na ministerstvu, ač ještě nebyl jmenován.

KDU-ČSL tehdy označila Zemanovo rozhodnutí Hladíka nejmenovat za protiústavní. Pokud by zbýval delší čas do konce prezidentova mandátu, trvali by lidovci na kompetenční žalobě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

28.2.2023 16:16
No, tak to bude radosti !
Odpovědět
va

vaber

28.2.2023 16:23
naše příroda bude Hladíkem zachráněna nám chtějí namluvit,
z ničeho jej prý neobvinili a tak je vhodný kandidát,
nestačí jen to ,že jako vedoucí byl neschopný udělat pořádek na svém pracovišti,
normální lidé nechápou ,proč by měli chápat, jde o politickou hru a ukázku moci těch, co jsou u vesla
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.3.2023 14:37
No pokud by se mu povedlo přesvědčit obce že NP Křivoklátsko a NP Soutok je dobrý pro přírodu i obce tak klobouk dolů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist