https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fiala-urovnani-sporu-o-turow-umozni-cr-zapojit-se-do-evropskych-iniciativ?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fiala: Urovnání sporu o Turów umožní ČR zapojit se do evropských iniciativ

14.4.2022 14:22 | PRAHA (ČTK)
Urovnání sporu o těžbu hnědého uhlí v polském dole Turów u české hranice umožnilo podle premiéra Petra Fialy (ODS) Česku zapojit se do iniciativ, které zvýrazní jeho mezinárodní roli v době, kdy se bude nově koncipovat energetická politika ve světě. Řekl to v dnešním rozhovoru pro server Blesk.cz. Vymezil se tak proti politice svého předchůdce Andreje Babiše (ANO), jehož vláda k dohodě ve sporu před loňskými sněmovními volbami nedospěla.
reklama

 

"Polsko hraje velkou roli svou velikostí, historií i tím, že je nejzasaženější uprchlickou krizí," uvedl Fiala. Dodal, že severní soused Česka představuje spolu s pobaltskými státy lídra politiky EU vůči Rusku. Tím, že Fiala uzavřel na začátku února se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým dohodu o dole Turów, se podle premiéra otevřel prostor pro iniciativy, které jsou důležité pro budoucnost, a to v době, kdy se bude jednat v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině o novém světovém uspořádání i koncepci energetiky.

Fiala v rozhovoru podpořil také dnešní cestu senátorů na Ukrajinu v čele s šéfem horní komory Milošem Vystrčilem (ODS). Uvedl, že mise má smysl, protože je třeba mluvit s ukrajinskými kolegy, dávat jim najevo podporu.

Fiala podnikl cestu do Kyjeva před měsícem společně se svým polským a slovinským protějškem Mateuszem Morawieckým a Janezem Janšou a s polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským. V ukrajinské metropoli se setkali s prezidentem Volodymyrem Zelenským i premiérem Denysem Šmyhalem. Cílem jejich návštěvy bylo podpořit Ukrajinu. Dnes odmítl blíže komentovat slova expremiéra Andreje Babiše, že se tehdy pouze připojil k polské iniciativě.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

14.4.2022 16:16
No - takové iniciativy jaké máme s prodejem a distribucí naší elektřiny - děkuji, nchci.
Odpovědět
sv

s v

15.4.2022 10:52 Reaguje na Zan K.
Jaké "naší elektřiny"? Tvoje určitě není.
Odpovědět
ZK

Zan K.

16.4.2022 16:06 Reaguje na s v
No - kdysi byla nás všech. A to včetně sociálistickejch elektráren včetně Dukovan a Temelína.
Odpovědět
sv

s v

18.4.2022 22:40 Reaguje na Zan K.
Kdysi jsi chodil do školy ... evidentně zbytečně. "Kdysi nás všech byly" tak akorát regulační stupně a komunistická neschopnost zajistit elektřinu a teplo jen co uhodily mrazy. Tehdy i teď ti patřilo kulový.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist