https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-v-zambii-vyrabi-pohonne-hmoty-z-pouzitych-pneumatik-a-plastu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma v Zambii vyrábí pohonné hmoty z použitých pneumatik a plastů

23.2.2022 11:24 | LUSAKA (ČTK)
Plasty a guma jsou tvořené dlouhými řetězci uhlovodíků, které lze zahřát a rozložit na něco, co se podobá ropě, což je v případě plastů a syntetické gumy to, čím byly na začátku. Několik společností po celém světě investuje do tohoto procesu, který zahrnuje spalování odpadní gumy a plastů. Jak moc jsou takové projekty ekologické, je ale stále předmětem diskusí.
Plasty a guma jsou tvořené dlouhými řetězci uhlovodíků, které lze zahřát a rozložit na něco, co se podobá ropě, což je v případě plastů a syntetické gumy to, čím byly na začátku. Několik společností po celém světě investuje do tohoto procesu, který zahrnuje spalování odpadní gumy a plastů. Jak moc jsou takové projekty ekologické, je ale stále předmětem diskusí.
Foto | jeh amm ink / Flickr.com
Na použité pneumatiky a plastové obaly, které znečišťují postranní ulice měst a obcí v Zambii, je většinou příšerný pohled. Pro jednu společnost ale tento odpad představuje příležitost k výrobě paliva, které by mohlo snížit náklady země na dovoz energie a zároveň přispět k vyčištění ulic od odpadků. Projekt zambijské společnosti Central African Renwable Energy v současné době zpracovává denně 1,5 tuny odpadu na 600 až 700 litrů nafty a benzinu, napsala agentura Reuters.
reklama

 

Současná produkce sice zatím není dostatečná na to, aby se země zbavila hor odpadků nebo snížila roční účet za dovoz pohonných hmot, který dosahuje 1,4 miliardy USD (30,4 miliardy Kč) za 140 milionů litrů benzinu. Generální ředitel firmy Mulenga Mulenga se ale domnívá, že je to začátek něčeho většího.

"Doufáme, že na vrcholu budeme schopni přispět k současné spotřebě paliva v zemi 20 až 30 procenty," řekl Mulenga agentuře Reuters. Firma usiluje o investici až 60 milionů USD, aby mohla zvýšit denní produkci paliva na 4000 tun nafty, 125 tun benzinu a 30 tun zkapalněného ropného plynu (LPG), a to zhruba za poloviční cenu proti dováženému palivu.

Plasty a guma jsou tvořené dlouhými řetězci uhlovodíků, které lze zahřát a rozložit na něco, co se podobá ropě, což je v případě plastů a syntetické gumy to, čím byly na začátku. Několik společností po celém světě investuje do tohoto procesu, který zahrnuje spalování odpadní gumy a plastů. Jak moc jsou takové projekty ekologické, je ale stále předmětem diskusí. K přeměně odpadu na palivo je zapotřebí velké množství energie a produkty vzniklé touto činností při spalování stále uvolňují do ovzduší oxid uhličitý.

Na druhé straně nakládání s odpady je pro Zambii vážný problém. A podle zastánců podobných projektů, pokud lidé budou používat palivo, je lepší, aby pocházelo z recyklovaného odpadu.

"Čistíme životní prostředí tím, že sbíráme všechen tento odpad a přeměňujeme ho na energii," řekl Mulenga.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

23.2.2022 15:07
Tak doufejme, že ty pohonné hmoty nevyrábí prostým tepelným rozkladem a pořádně je čistí. Takové vyrobené pohonné hmoty bez čištění potom budou koncentrát slušného množství dioxinů a dalších jedovatých a karcinogenních látek.
Podobné množství toxických látek potom bude v pevném zbytku z těch tepelných rozkladů. Budou to nebezpečné látky, které se musí zlikvidovat buď na skládce vysoce toxických odpadů nebo se musí spálit v účinné spalovně.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

23.2.2022 15:35 Reaguje na Radim Polášek
Asi nebude dobré, dělat si přílišné iluze. Tam asi bude fungovat pravidlo lepší ve vzduchu než na ulici.

"1,4 miliardy USD (30,4 miliardy Kč) za 140 milionů litrů benzinu". Litr benzinu za 10 USD????????????????
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2022 16:25 Reaguje na Jiří Svoboda
Pokud Rusko zmasakruje Ukrajinu, budeme to mít taky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.2.2022 15:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale prd, ropy je dost ... jako jo, cena nahoru půjde, ale zase takové drama to nebude. Jo plyn, to bude velká taškařice. Musíme doufat, že jaro přijde brzy a bude teplé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.2.2022 14:44 Reaguje na Svatá Prostoto
Podle názorů místních ropáčků to vypadá, že my půjdeme na řadu po Ukrajině taky.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.2.2022 16:14
Pochopitelně, že jde o bláboly, takový předčasný aprílový žert.
Kam se hrabou inženýři ze Západu ! :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2022 16:23 Reaguje na Miroslav Vinkler

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2022 16:23
Je to cesta správným směrem, samozřejmě se předpokládá prakticky bez - nebo nízkoodpadová výroba. Pokud by ještě surovinu vykupovaly za asi kakékoliv peníze, celá země by se velmi rychle vyčistila.
o to se méně nakoupí a spálí ropy, takže jedmoznačně plus. Pokud by ještě šli do solární a větrné energetiky, můžou se stát časem prosperující zemí.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

23.2.2022 16:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Zambii si již koupila Čína, o prosperující zemi lze jen těžko mluvit, vysajou a zahodí.. Na druhou stranu Afrika má tak obrovský problém s odpady, že jejich pálení na cokoliv je v současné době jedinou cestou eliminace tohoto bordelu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.2.2022 14:46 Reaguje na Robert Jirman
Je jedno, kdo si Zambii koupil, ale pokud bude pokračovat tímhle směrem, je to vždy dobře.
Odpovědět
va

vaber

23.2.2022 17:02
dali jste si otázku proč taková firma není v těch čistých a bohatých zemí ,kde je takového smetí nejvíc
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

24.2.2022 05:22
Super. Sice tam není ani slovo o technologii, nicméně podobné funguje, a i v ČR. ERVOEco je toho příkladem. Jeďte se podívat třeba do Mostu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.2.2022 16:50
Pak splaskne bublina a v pralese najdou skládku tisíců pneumatik, co
už měly být dávno benzínem. Kolikpak podobných skládek "zpracovatelů"
starých pneumatik už u nás "náhodou" hořelo, aby se nešlo dopočítat,
kolik se jich doopravdy zrecyklovalo a kolik jen shořelo. Ideální je
to ještě pojistit a inkasovat dvakrát. Jednou za "recyklaci" a podruhé
za pojistnou událost, kdy přijde vlastník o "cennou" surovinu. Ale ten
prales je podle mne elegantnější řešení, než vyrábět z něčeho něco, co
je ztrátové a funguje pouze díky dotacím. Nechtěl bych bydlet a nebo
rovnou pracovat vedle té zpracovny tepelně rozkládající gumu a plasty
na ty základní uhlovodíky. Mi stačí naše blízká drtírna PETek s tím
doslova pachem škvařeného plastu.
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

27.2.2022 17:23 Reaguje na Břetislav Machaček
Jak píšete o těch PETkách, je mi divné, že tyhle "plastové provozy" prochází hygienickými normami. Kolikrát jsem jel kolem firem, které zpracovávají plasty a páchnou na dálku, navíc někdy i v obydleném území. Přijde mi to děsné pracovní prostředí a pro bydlení ještě horší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2022 20:50 Reaguje na Břetislav Machaček
Jako ropáček se musíte v tom smaradu přece přímo tetelit, ne?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist