https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-z-kyjova-vyrabi-rozlozitelny-material-z-odpadu-a-podhoubi.muze-nahradit-polystyrenove-obaly-nebo-drevotrisku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma z Kyjova vyrábí rozložitelný materiál z odpadu a podhoubí. Může nahradit polystyrenové obaly nebo dřevotřísku

23.9.2022 10:51 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Firma Myco z Kyjova na Hodonínsku mění odpad z dřevozpracujícího průmyslu a zemědělství pomocí podhoubí na materiál rozložitelný v přírodě. Podobný může být třeba dřevotřísce nebo expandovanému polystyrenu používanému v obalových materiálech. Začínající společnost, která zatím vyrábí dva metry krychlové tohoto materiálu měsíčně, získala investici 14 milionů korun, která jí umožní zvýšit výrobu na 100 metrů krychlových.
reklama

 

Do start-upu z Kyjova investovala skupina Garage Angels a JIC Ventures. "V době materiálové krize je potřeba hledat nové cesty. Myco jednu z takových cest našlo a já jsem přesvědčen, že jejich záměr uspěje," uvedl Radim Kocourek za JIC Ventures.

Společnost sídlí ve sklepních prostorách kancelářské budovy na 250 čtverečních metrech. Pro současný objem výroby ale prostor přestává stačit. "Používáme odpad, výroba je nízkoenergetická a minimalizujeme logistiku. Nemusíme řešit recyklaci ani zpětnou přepravu použitých výrobků. Díky těmto aspektům tak můžeme být i hodně levní. Nejdražší je nyní velký podíl ruční práce, ale ten snížíme právě díky investici do vývoje automatizace. Stav na trhu s tradičními materiály a legislativa omezující ty neudržitelné navíc výhody našeho materiálu prohlubují," uvedl jeden ze zakladatelů Martin Janča.

Firma za rok a půl své existence vyvinula způsob výroby a spustila pilotní malosériovou produkci. Získala také první zákazníky: výrobce biočajů Sonnentor a výrobce udržitelných bezdrátových nabíječek Treed.

"Využití našeho materiálu je velmi široké, od obalového průmyslu až po náhradu dřevotřísky ve stavebnictví i nábytkářském průmyslu. Na rozdíl od dřevotřísky má ale zcela přírodní složení," uvedl za firmu Myco Vladan Košut.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

23.9.2022 14:36
To je perspektivní! Dávám palec nahoru.

Podle videa využívají mycelium choroše leskloporky.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.9.2022 17:34 Reaguje na Majka Kletečková
Máte v tom názvu chybu! Houba se jmenuje lesklokorka.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

25.9.2022 22:57 Reaguje na Břetislav Machaček
Máte pravdu. Dík za upozornění.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.9.2022 16:39
100 m3 za 14 milionů , to je asi 1,4 miliardy na aspoń trochu produkce 10 tisíc m2. Žádná láce proti polystyrenu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.9.2022 17:48
Použití na dřevotřísku pro stavebnictví a nábytkářský průmysl? Čím se bez chemie a vysokých teplot zastaví růst podhoubí ve dřevě? A co vlhkost? Neprobudí zase růst podhoubí a ta dřevotříska se nerozpadne dříve, než by měla? Z článku a ani z videa to není jasné a ani jak dlouho trvá zpevnění
dřevní drtě podhoubím do požadovaného tvaru. Je to tajné, a nebo to pouze
zapomněli vysvětlit?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

20.10.2022 14:13
mohli více osvětlit to použití jako stavební materiál. takový třeba ekopanel ze slisované slámy je myslím O.K....
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist