https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fond-za-kterym-je-gates-chce-investovat-az-15-miliard-usd-do-ciste-technologie?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fond, za kterým je Gates, chce investovat až 15 miliard USD do čisté technologie

11.1.2022 01:07 | NEW YORK (ČTK)
Investiční fond Breakthrough Energy Catalyst, za kterým stojí zakladatel společnosti Microsoft a miliardář Bill Gates, plánuje investovat až 15 miliard USD (přes 323 miliard Kč) do projektů zaměřených na čistou technologii v USA, Británii a Evropské unii. V rozhovoru s listem Financial Times (FT) to řekl výkonný ředitel tohoto soukromo-veřejného fondu Jonah Goldman.
reklama

 

V počátcích se BEC chce zaměřit na přímé zachycování vzduchu, zelený vodík, dlouhodobé skladování energie a udržitelné pohonné hmoty pro letectví. Plánuje investovat do velkých projektů, které by jinak nebyly finančně životaschopné, a bude poskytovat podporu prostřednictvím dobročinných darů, dílčích kapitálových investic a dohod o odběru produktů.

Fond BEC spadá pod skupinu Breakthrough Energy Group, kterou Gates založil v roce 2015. Zatím získal od podniků a charitativních organizací více než 1,5 miliardy USD. Plánuje však investovat až desetinásobek této částky za pomoci inovativních finančních struktur a dohod o partnerství.

BEC se také zaměří na vytvoření trhů pro zelené produkty a technologie a snížení nákladů na výrobu surovin, jako je zelená ocel a zelený vodík. Jeho cílem je také snížit takzvanou zelenou přirážku k produktům jako udržitelný letecký benzin. Zelená přirážka jsou dodatečné náklady na zelený produkt ve srovnání s podobným produktem, který ale není udržitelný, jako například běžné letecké palivo. BEC očekává, že nebude mít běžnou návratnost svých investic.

Breakthrough Energy na svých internetových stránkách popisuje BEC jako program, který má ukázat, jak lze financovat, vyrábět a nakupovat nová řešení, která budou základem nízkouhlíkového hospodářství.

BEC loni v září oznámil, že si zajistil investice od firem Microsoft, BlackRock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, ArcelorMittal a Bank of America. Získal podporu také od amerického ministerstva energetiky a Evropské komise.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.1.2022 08:35
Snad mu za tu vědeckou charitu nějaký pomatenec zase nehodí vajíčko na hlavu...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.1.2022 17:54 Reaguje na Karel Zvářal
Ropáci nikdy nespí.....
Odpovědět
va

vaber

11.1.2022 10:05
podobná prohlášení o podpoře dělá každá vláda bohatých zemí a stejně se to nedaří,
na něco prostě peníze nestačí, nejdříve musí být genialní myšlenka a potom peníze mohou pomoci uvést ji do praxe
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.1.2022 17:56 Reaguje na vaber
Ále daří, nebojte. Ty terrawaty v OZE na celém světě skutečně nespadly z Paroubkova Marsu.
Geniálními myšlenkami oplývají naši ropáčci, jak zdůvodnit, proč to nejde.
Odpovědět
DB

Darth Bane

11.1.2022 20:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenomže svět spotřebovává miliony terasou ve fosilní....co s tím, trapaku????
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist