https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francie-bangladesan-nesmi-byt-deportovan-kvuli-spatnemu-ovzdusi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bangladéšan nesmí být deportován kvůli špatnému ovzduší, rozhodl francouzský soud

13.1.2021 14:48 | PAŘÍŽ (ČTK)
Odvolací soud v Bordeaux přihlédl ke skutečnosti, že léky, které muž užívá ve Francii, nejsou v Bangladéši dostupné a že zařízení, jež potřebuje kvůli svému onemocnění, mají v Bangladéši jen nemocnice. Funkce plic se mu ve Francii za několik let zlepšila.
Odvolací soud v Bordeaux přihlédl ke skutečnosti, že léky, které muž užívá ve Francii, nejsou v Bangladéši dostupné a že zařízení, jež potřebuje kvůli svému onemocnění, mají v Bangladéši jen nemocnice. Funkce plic se mu ve Francii za několik let zlepšila.
Foto | tomux / Flickr
Odvolací soud ve francouzském Bordeaux zrušil rozhodnutí o deportaci muže z Bangladéše, jeho právník poukazoval na to, že kvůli návratu do vlasti by muži hrozilo zhoršení astmatu, případně předčasná smrt. O rozsudku, který je zřejmě první svého druhu ve Francii, informuje na svých internetových stránkách britský The Guardian.
reklama

 

Kvalita ovzduší v Bangladéši je jedna z nejhorších na světě, koncentrace jemných prachových částic je tam šestkrát vyšší než maximum doporučované Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Odvolací soud v Bordeaux přihlédl ke skutečnosti, že léky, které muž užívá ve Francii, nejsou v Bangladéši dostupné a že zařízení, jež potřebuje kvůli svému onemocnění, mají v Bangladéši jen nemocnice. Funkce plic se mu ve Francii za několik let zlepšila.

"Z těchto všech důvodů soud rozhodl, že poslat mého klienta zpět do vlasti by znamenalo vystavit ho nebezpečí smrti," řekl Bangladéšanův právní zástupce Ludovic Rivière. Dodal, že otec jeho klienta zemřel v 54 letech kvůli astmatickému záchvatu.

Nyní 40letý muž se dostal do Francie v roce 2011 a usadil se v Toulouse. Našel si práci jako číšník a v roce 2015 dostal přechodné povolení k pobytu coby cizí státní příslušník vyžadující zdravotnické ošetření. Nicméně v roce 2017 lékařská komise při francouzském imigračním úřadu rozhodla, že jeho stav je "možné adekvátně léčit v Bangladéši" a o dva roky později prefektura v departementu Haute-Garonne vydala příkaz k jeho deportaci. Soud nižší instance loni v červnu příkaz zrušil s odůvodněním, že pro muže nejsou v Bangladéši k dispozici příslušné léky. Odvolací soud v Bordeaux šel o krok dál, když došel k závěru, že v potaz je třeba vzít i hledisko životního prostředí. Rivière uvedl, že pokud ví, je to poprvé, co soud přihlédl k tomuto kritériu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

13.1.2021 15:10
já to vidím tak, že prostě s Evropou si kdejakej strejc z banánistánu už vytře zadnici. To je naprosto neuvěřitelný, kam jsme to dopracovali
Odpovědět

Jirka Černý

13.1.2021 16:36 Reaguje na Robert Jirman
To jo, tohle už je fakt síla. Známej má z téhle lokality manželku a v její rodné vlasti je i jako manžel totální nula bez jakýchkoliv práv nad rámec turisty. Navrch se ani nesnaží přetvařovat že není pro všechny jen bezedná peněženka z Evropy.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.1.2021 16:58 Reaguje na Jirka Černý
Tady je aspoň vidět, jak si s námi právníci neziskovek vytírají zádel.
Odpovědět

Milan Štrupl

14.1.2021 23:22 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Až bude po válce, která je už s tímto přístupem nevyhnutelná a pokud tu po ní ještě vůbec nějací Evropané budou, tak je nutné spálit veškeré zákony a začít úplně od nuly a jinak...
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.1.2021 00:37
A hned je na světě právní důvod, proč přijmout do Francie další miliony uprchlíků a z Bangladéše zvláště. Ostatní státy EU se musí solidárně podělit! Jinak nedostanou dotace na nic, ale splnit budou muset všechny ty ptákoviny z EK na vlastní náklady. Bohužel ne pod trestem vyloučení z EU, ten je zakázán.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.1.2021 13:58
A zase jsme na naší cestě do ...... o krok dál.
Odpovědět

Milan Štrupl

14.1.2021 23:20
Evropští soudci už úplně zešíleli....
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

15.1.2021 08:37
Napadá mě - proč vlastně Gréta tak hrozně vyvádí, když se do Evropy jezdí občané třetího světa léčit z jejich nemocí způsobených znečištěným životním prostředím. Měla by spíš svůj rodný kontinent ve světě chválit.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist