https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzska-vlada-dostala-uz-podruhe-rekordni-pokuty-za-znecisteni-ovzdusi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzská vláda dostala už podruhé rekordní pokuty za znečištění ovzduší

18.10.2022 09:50 | PAŘÍŽ (ČTK)
Žena s kapesníkem
Žena s kapesníkem
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Francouzská Státní rada, která slouží mimo jiné jako nejvyšší soud pro správní záležitosti, nařídila státu zaplatit dvě nové pokuty, každou za deset milionů eur (245 milionů Kč). Jsou za to, že stát nezlepšil kvalitu ovzduší ve velkých městech. Vláda už loni dostala pokutu deset milionů eur za to, že se jí nepodařilo dostát závazkům ohledně snížení znečištění vzduchu v některých částech země, připomněly tiskové agentury.
reklama

 

"Opatření přijatá státem dodnes nezaručují, že se kvalita ovzduší zlepší natolik, aby byly co nejrychleji dodrženy limity znečištění," uvedla Státní rada. Peníze podle ní půjdou ekologickým skupinám, které podaly žalobu.

Státní rad také uvedla, že navzdory určitému zlepšení zůstávají čtyři oblasti obzvláště rizikové. Je to Toulouse, Paříž, Lyon a Aix-Marseille.

Státní rada před pěti lety vládě nařídila, aby snížila hladinu oxidu dusného a prachových mikročástic ve 13 oblastech Francie, jelikož tam kvalita vzduchu neodpovídala standardům Evropské unie. Loňská pokuta byla přitom nejvyšší, jakou kdy Státní rada úřadům vyměřila za porušení jejich vlastního nařízení. Jelikož letos dala státu dvě pokuty za deset milionů eur, dohromady jde o rekordní částku.

Francie patří mezi několik členských států Evropské unie, u kterých nejvyšší soud EU v posledních letech zjistil, že porušují unijní normy kvality ovzduší. Brusel odhaduje, že znečištění ovzduší má v Evropě každoročně na svědomí více než 400 000 předčasných úmrtí. Proto tlačí na členy EU, aby dodržovali normy, a podniká právní kroky proti těm, kteří je porušují.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

18.10.2022 12:09
JE jim nefungují, v rafinériích se stávkuje a u pump není benál, soudy nutí vládu platit výpalné ekoprudičům, zadlužený jsou jak prase ... holt Vive la France.-))).

A i s tímhle by se Hanzl chtěl integrovat a federalizovat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.10.2022 12:10 Reaguje na Svatá Prostoto
Ale té paní to sluší, to zase jo.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

18.10.2022 12:33 Reaguje na Svatá Prostoto
To je tak, když se zákoně vyžadují emoce nad schopnostmi. Pak si stát sám sobě ukládá pokuty a jinak to je takový Kocourkov
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.10.2022 12:55
Plíživá EU soudcokracie jako plíseň prorůstá národními státy EU a ve jménu "vyššího dobra" začíná skutečně vládnout. Obdobné excesy probíhají i v Německu, Holandsku a dokonce i ČR.
Justice na rozdíl od politiků nepodléhá tak silné veřejné kontrole, soudci jsou jmenováni a nemusí se za svá rozhodnutí zodpovídat. Justice nedokáže uspokojivým způsobem nabízet své služby, přičemž však těží ze svého monopolního postavení.
Pokud soud shledá, že Zprávy IPCC jsou objektivní a opře o ně své úvahy, může už dojít hladce k předem určenému cíli.
Nebude trvat dlouho a vlámou se nám doslova do ložnice, aby zajistili blaho občanů, i když o to stát nebudeme.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.10.2022 13:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Soudy soudí co musí. Co to bude je otázka národní legislativy, s tím toho moc nenadělají. Když zákonodárci ty zákony napíšou pitomě, tak nelze po soudech chtít, aby to dávaly do cajku.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

19.10.2022 08:44 Reaguje na Miroslav Vinkler
Bubububu. Tobě už opravdu jeblo. :D
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist