https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gabon-dostal-jako-prvni-v-africe-zaplaceno-za-ochranu-destneho-pralesa?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gabon dostal jako první v Africe zaplaceno za ochranu deštného pralesa

22.6.2021 17:35 | LIBREVILLE (ČTK)
Země na západoafrickém pobřeží v minulých letech založila 13 národních parků i projekt proti nelegálnímu kácení.
Země na západoafrickém pobřeží v minulých letech založila 13 národních parků i projekt proti nelegálnímu kácení.
Gabon se stal první africkou zemí, která dostala peníze za ochranu deštného pralesa, což pomůže snížit emise plynů podílejících se na globálním oteplování. Organizace zvaná Středoafrická lesní iniciativa (Cafi) Gabonu předala 17 milionů dolarů (365 milionů korun) jako první část z celkové sumy 150 milionů dolarů (3,2 miliardy korun) dohodnutých v roce 2019.
reklama

 

Gabon podle Cafi dokázal, že umí omezit kácení. Téměř 90 procent gabonského území pokrývají lesy, které jsou schopné pohltit více skleníkových plynů, než jich dvoumilionová země do ovzduší vypustí.

Jak uvádí zpravodajský server BBC, deštné pralesy jsou nepostradatelnými pohlcovači emisí, které se podílejí na oteplování ovzduší na planetě.

V Gabonu se podařilo kácení omezit a v letech 2016 a 2017 se tam ve srovnání s předchozím obdobím snížilo množství škodlivých emisí, uvádí Cafi. Tuto organizaci založilo před šesti lety Valné shromáždění OSN. Funguje díky dárcovským zemím, k nimiž patří Evropská unie, Norsko, Británie, šest afrických států včetně Gabonu a také Brazílie.

Sedmnáct milionů dolarů vyplatilo Gabonu prostřednictvím Cafi Norsko a suma se podle BBC vztahuje k počtu tun skleníkových plynů, jež by se bez ochrany lesa dostaly do ovzduší. Zbytek ze 150 milionů dolarů se bude vyplácet v následujících letech.

I když peníze představují jenom desetinu procenta gabonského hrubého domácího produktu, ministr lesního hospodářství Lee White je považuje za významný první krok. Norsko ocenilo způsob, jakým Gabon monitoruje kácení stromů a emise skleníkových plynů. Země na západoafrickém pobřeží v minulých letech založila 13 národních parků i projekt proti nelegálnímu kácení.

Zároveň ale Gabon potřebuje peníze z prodeje dřeva. Bude stále těžit, avšak hodnotu dřeva zvýší tím, že bude surový materiál více zpracovávat doma.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist