https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gazprom-varoval-ze-ceny-plynu-v-evrope-mohou-v-zime-vzrust-o-dalsich-60-procent?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gazprom varoval, že ceny plynu v Evropě mohou v zimě vzrůst o dalších 60 procent

17.8.2022 00:51 | MOSKVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruská státní plynárenská společnost Gazprom varovala, že ceny plynu v Evropě se mohou v zimě zvýšit o dalších 60 procent na více než 4000 dolarů (96 713 Kč) za 1000 metrů krychlových. Vývoz a produkce samotného Gazpromu přitom klesá vinou západních sankcí uvalených na Rusko za vojenskou invazi na Ukrajinu. Informovala o tom agentury Reuters.
reklama

 
Hlavním dodavatelem plynu do Evropy je právě Rusko. Dodávky z Ruska jsou letos ale slabší, protože po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu nastal spor o turbíny, které jsou součástí plynovodu Nord Stream 1, a další plynovod Nord Stream 2 nebyl kvůli invazi ani spuštěn. Ceny plynu proto v reakci raketově vzrostly.

"Ceny plynu k okamžitému dodání v Evropě dosáhly 2500 dolarů (za 1000 metrů krychlových). Pokud taková tendence přetrvá, ceny letos v zimě podle konzervativních odhadů překročí 4000 dolarů za 1000 metrů krychlových," uvedl Gazprom.

Velkoobchodní cena plynu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku na jaře přechodně vystoupila až k 350 eurům za megawatthodinu (MWh). Ještě ve stejný den sice klesla zpět pod 200 eur, v současné době se ale pohybuje nad 220 eury za MWh. Zůstávají tak mnohem vyšší než před rokem, kdy činily méně než 30 eur za MWh.

Kyjev na jaře uzavřel jednu z přepravních cest ruského plynu do Evropy. Gazprom pak snížil dodávky suroviny přes Nord Stream 1 postupně až na současných zhruba 20 procent kapacity. Na vině je právě spor o turbíny a další důležité části plynovodu.

Dodávky plynu od Gazpromu se od 1. ledna do 15. srpna ve srovnání se stejným obdobím loni snížily o 13,2 procenta na 274,8 miliardy metrů krychlových, uvedla společnost. Podle analytika Jevgenije Suvorova ze společnosti CentroCreditBank se těžba plynu Gazpromu v srpnu meziročně snížila o 32,2 procenta a v červenci o 35,8 procenta. Jeho export pak tento měsíc klesl o 59 procent, zatímco v červenci se meziročně snížil o 58,4 procenta.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (40)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

17.8.2022 08:47
A USA se smějí, až se za břicho popadají. Jejich plány fungují výborně.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

17.8.2022 09:01 Reaguje na Václav Hellebrand
Jo, USA jsou prostě borci. Donutily rusského mentála k vyvolání války. :D
Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.8.2022 09:55 Reaguje na Petr Eliáš
Jenže si přitom jaksi neuvědomili, že si tím pádem podřezali větev sami. Holt Amíci hrají poker, ale Rusové šachy.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

17.8.2022 10:01 Reaguje na pavel peregrin
Jasně soudruhu, věř tomu. :D
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

17.8.2022 11:16 Reaguje na pavel peregrin
Čím si jako Amíci podřezali větev???
Odpovědět
sv

17.8.2022 16:54 Reaguje na pavel peregrin
Puťka nehraje poker ani šachy ale hraje si na adolfa schovaného v bunkru.
Odpovědět
DB

Darth Bane

17.8.2022 18:02 Reaguje na pavel peregrin
Popište přesně mechanismus, jak USA, vyvolaly válku na ukrajine, a v jakém smyslu si pod sebou podřízený větev. Zatím USD docela prudce roste :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.8.2022 19:50 Reaguje na pavel peregrin
Ruské napadení Ukrajiny a brutální vraždění s obrovskými vlastními ztrátami je typický šqchový turnaj. Na blbství jste tu skutečný kadet.
Odpovědět
DB

Darth Bane

17.8.2022 22:58 Reaguje na pavel peregrin
Ja bych spíše řekl, že Rusacci si hrají s pindiky. Protože normální Ruska barisna chce I Phone, a kabelku od Louise Vuitona, nikoli odznacek s hvězdou a kartinky Moskvy, co je nyní schopen poskytnout této průměrný molodec. Takže ruskejch barisen, a prostitutek jejichz intelekt převyšuje intelekt molodcu a muziku, jsou plný bordely od Hamburku po Londýn, od Bostonu po Santa Monica, a od Dubai po Macau. Dokonce ani ty co zůstaly v Moskvě a Piteru, dávají přednost USD před rublem. Takže průměrné rusacek si tak akorát hraje s pindikem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.8.2022 07:08 Reaguje na Václav Hellebrand
Jejich plány, které nikdy neměli, natož, aby je realizovali, fungují výborně. Jsou to skuteční géniové.
Jak toho dosáhli??
Udělali si asi z Putina svého agenta, jinou možnost nevidím.
Odpovědět
kk

karel krasensky

17.8.2022 09:03
Na tom,až tak nezaleží stejně se EU chce od ruského plynu odstřihnout.V rámci čr by měl jít příkladem parlament české republiky.Ve sněmovně postavit kamna a topit dřívím.Rakušan,Bartoš by mohli štípat špalky Marketa pekarová-Adamová okolo kamen zametat,udržovat čistotu a Petr Fiala hlídat teplotu zdá není přetopeno a není víc jak 18 stupnu.Při odchodu by poslance kontroloval Babiš protože Fšeci kradnu zdá si někteří neodnašejí pod sakem nebo sukní polínko.
Odpovědět
DB

Darth Bane

17.8.2022 18:03 Reaguje na karel krasensky
Jenomže toho dříví není dost pro všechny. Táže by spíš neměli topit vůbec.
Odpovědět
kk

karel krasensky

17.8.2022 11:19
Ta EU kvíčí,vřeští,pod jazykem velké svaly,mavají ručičkami,bíjí se v prsíčka dnem i noci pátky,svátky.Tak jo.Tak at už EU přejde od nekonečného kvíkotu od slov k činum vyhlásí Rusku válku a zautočí na něj a uvídí se.
Odpovědět
sv

17.8.2022 16:51 Reaguje na karel krasensky
Ty nejsi eu, krasensky. Ale kvičíš pěkně.
Odpovědět
kk

karel krasensky

17.8.2022 18:13 Reaguje na
Ty jsi chlapče takový zabiják rusu na diskusi tak přejdi od silných slov k praxi.Odjed na frontu a pošli nám občas ty internetový hrdino selfička jak stojíš na hromadě pobitých nepřatel.Tož asi tak chlapče
Odpovědět
DB

Darth Bane

17.8.2022 18:20 Reaguje na karel krasensky
Nebylo by lepší začít střílet ty rusaky a přírůstky žijící zde???? Já klidně pojedu do Jičína vysklit Peregrinovi ciferník.
Odpovědět
sv

s v

19.8.2022 23:52 Reaguje na karel krasensky
Myslíš, jako že bych se měl řídit tvým příkladem puťkův bojovníku? Mně stačí, že si dělám srandu z té tvé hysterické válčičky proti Ukrajině, USA a EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.8.2022 18:42
To je článek naoprosto úžasný, tolik omylů nebo spíš cílených lží člověk ani tady normálně nevidí.
Není podepsaný.
Používá typicky zmateční údaje. Nahoře je cena za 1000m3 v dolarech, pak je eurech za MWh, na konci v procentech.
Produkce a vývoz plynu skutečně neklesá vlivem sankcí, protože na plyn žádné nejsou.
Gazprom není hlavním dodavatelem plynu už dávno, dnes nedodává snad ani 20%.
Na vině není spor o turbíny.
Kyjev zavřel kulový, tou rúrou šlo do EU nepatrné procento (pokud vůbec něco).
Atd. atd.atd.
Ale nejhezkčí je to vyznění. Rusi nám škrcením, podrazym vydíráním aneplněním smluv vašroubovali cenu a teď nám vyčítají, že ji máme tak vysoko a ještě poroste.

Řešení?: zablokovat jakýkoliv plyn z Ruska napořád.
Odpovědět
kk

karel krasensky

17.8.2022 19:18 Reaguje na Pavel Hanzl
A ty se vm za ruku s tím srandatýpkem sv a jedte společně na frontu tlučhubové
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.8.2022 19:41 Reaguje na karel krasensky
Ve všech novinách se píše, že cena plynu je vysoká kvůli sankcím a burzovním spekulantům, ne ceně ve smlouvách s těžarem, jen PH bude tvrdit opak. A bude hůř, Uniper je v obří ztrátě, a někdo ho bude muset zachránit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.8.2022 19:47 Reaguje na Jarka O.
Ceny plynu vystoupily nejvíce loni na podzim a v zimě, dávno před sankcemi.
Podívejte se na jakýkoliv graf.
Uniper měl smplouvy s Gazpromem a ten ho podrazil a smlouvy nesplnil. Proto je v bankrotu.
Je to fakt tak složitý?
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.8.2022 19:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč je to pro vás takové téma? Budem platit. Co z toho bude mít Rus? Nic navíc. Jen ceny dle dlouhodobých smluv. Takže rýžují jiní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.8.2022 19:58 Reaguje na Jarka O.
Protože je to klíč k současné energetické krizi.
Rus se sám chlubí jak se balíkuje na předraženém plynu. Smlouvy neplní žádné, dodává 20% toho, co loni. Rýžují taky Norové, Skoťáci, Amíci, Alžířani atd. atd,.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.8.2022 07:28
Pokus se spustí na podzim (první snad už v září) těch pár plovoucích terminálů na LNG v Německu a Holandsku, budeme moci mohutně kopnout Putlera do řiti i s celým plynovým vydíráním.

"Kromě Holandska by Česko mohlo využít dva další nové plovoucí terminály na LNG v Německu – ve Wilhelmshavenu a Lubminu, odkud je přímé napojení na plynovod Opal (tím teče plyn určený i pro Česko). Podle Macenauera mohou být obě zařízení zprovozněna ještě do konce roku 2022".
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-cesko-se-uz-letos-muze-obejit-bez-ruskeho-plynu-cena-bude-extremne-vysoka-210726#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.8.2022 12:20 Reaguje na Pavel Hanzl
"By mohlo" ... a vo tom to je.

Protože pokud Rusko fakt utáhne kohouty, tak je budou Němci primárně potřebovat pro sebe.

Plus jste při tom citování lehce něco opomněl ...

"I pokud se ale nové kontrakty na plyn podaří nasmlouvat, není jisté, že k nám komodita v plném objemu dorazí. „V případě velkého nedostatku a nouze by dovoz mohl být menší z důvodu evropské solidarity,“ upozorňuje Macenauer."

... což je první otázka. A ta druhá je zde ...

"Letos narychlo nakupovaný plyn bude ale drahý, protože ceny jsou teď prostě vysoko. „Plyn bude pořizován za tržní ceny, ať už půjde například o spotové ceny, nebo ceny fixované v období jednoho měsíce před reálnou dodávkou,“ podotýká Kříž."

... von plyn, který si nikdo nebude moci dovolit ... domácnosti na to prostě nebudou mít a firmám vyletí náklady tak, že buď zkrachují, nebo nasadí cen, které budou absolutně mimo, takže neprodají ... je vám ta nějak na hovno. Fakt je ten, že ho pak potřebujete docela málo:-))).

Vy prostě toho bolšána v sobě nezapřete ... těm taky šlo jen lhát a demagogicky agitovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.8.2022 18:19 Reaguje na Svatá Prostoto
Mektáte jak dycky, ale pořád vám neochází, o co jde. Putin to měl dobře vymyšlené tak, že Evropa se na tom položí, rozhádá se a začne kolabovat. Tj. bankroty velých firem, milióny nezaměstnaných, obrovské demonstrace a pády vlád, pády měn a totální propad eura atd. atd atd. A do toho útok na Baltiky a sever Polska.
A měl to vymyšlené velmi dobře a taky to tak realizuje.
Takže doporučuji držet pysk a být rád, že jste rád.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.8.2022 12:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže vlastně Putin byl liška podšitá a šikula a EU, která je pro vás modla a chcete ji utužovat a federalizovat, mu nalítla jako banda blbečků.

Takhle jste to myslel:-)))?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.8.2022 16:31 Reaguje na Svatá Prostoto
Znovu: Putin je liška podšitá a vymyslela na Evropu skutečně grandiózní podraz, se kterým nikdo nepočítal. Jako s tou brutální válkou na Ukrajině.
Chystal se na něj celých 20 let a zaútočil plnou silou a přímo vabank, protože s obchodem v Evropě, který ho prakticky živí, končí nafurt.

V téhle situaci se Evropa zachovala naprosto perfektně, semkla se, nenechala se rozhádat (což byl předpoklad pro úspěch útoku) a má velkou šanci se ubránit. Samozřejmě za cenu obrovských ztrát, ale bohatá je dost.
Odpovědět
DB

Darth Bane

20.8.2022 00:27 Reaguje na Pavel Hanzl
A proč s tím nikdo nepočítal??? On žádný EU představitel nepochopil pátou třídu ZS????
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.8.2022 08:39
A víte, že je mi to už celkem fuk? Došlo na má varování a kdo z nás byl připraven, není nyní překvapen. Topení a vaření dřívím, no a na nezbytný elektrický proud elektrocentrála, která bude brzo vyrábět proud levněji, než ho dodávají překupníci z řad dodavatelů. Chléb si upeču a přitom i zatopím a místo chladničky dám skromné zásoby potravin za okno na mráz.
V ČT pouze lži o připravenosti státu na zimu a filmy natočené za socíku,
kde nebylo ani slovo o nějakém nedostatkovém plynu a elektřině z našich
elektráren obchodované přes německou burzu. Takže nač poslouchat lži a
koukat se na "pohádky" o světě bez těchto "krásných" obav o budoucnost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.8.2022 09:27 Reaguje na Břetislav Machaček
A do elektrocentrály lít tu břečku, kterou normálně pijete a jste z ní úplný magor.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.8.2022 12:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Ropa je, je jí dost a ceny jdou dolu.

vy byste možná chlastat naopak měl začít, bo s ohledem jak jste blbej za střízliva by to mohlo mít pozitivní efekt:-))).
Odpovědět
DB

Darth Bane

18.8.2022 20:56 Reaguje na Svatá Prostoto
Kolik je to jeden dost???? Připomínáme mi strejdu Pydlu, a jeho ....zdroje jsou.....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.8.2022 12:40 Reaguje na Darth Bane
Trhy nekolabují, dodávky fungují, cena jde díky obavám z vývoje ekonomiky dolů ... pohoda jazz.

Myšleno samozřejmě teď, ne za x let nebo na věčné časy.
Odpovědět
DB

Darth Bane

18.8.2022 20:53 Reaguje na Břetislav Machaček
Kolik vás to stalo????? Přijdou k vám čtyři borciiii.kszdy bude mít CZ 858, a s sebou budou mít šířky, kanystr a motouz. Výměnou vás před barák, a ohřeje se tak, že tento zapálí, a pobaví se tak, že vás povesi. Svou výbavu pořídí pod 50 litrů dohromady.
Odpovědět
DB

Darth Bane

18.8.2022 20:55 Reaguje na Břetislav Machaček
No, za sodíku v roce 2022 je nedostatek PHM i v zemích, které jsou ropné velmocí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.8.2022 10:33
Gazprom silně připomíná tchoře, který zasmaradí celý barák a když ho obyvatelé vypráskají, chodí kolem a kritizuje je, že mají doma smrad.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.8.2022 12:40 Reaguje na Pavel Hanzl
A kdo si ho do toho baráku pozval:-)?

Hanzlova EU úderka:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.8.2022 16:34 Reaguje na Svatá Prostoto
Rudá armáda v roce 1945 a blbý Kléma, který ho sem nastěhoval.
Odpovědět
DB

Darth Bane

20.8.2022 00:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Gazpromzalozil Cernomyrdin v 90. Letech.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist