https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gentiloni-eu-bude-usilovat-o-splneni-cilu-snizit-zavislost-na-ruskych-energiich?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gentiloni: EU bude usilovat o splnění cílů snížit závislost na ruských energiích

26.4.2022 14:38 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská unie bude usilovat o splnění stanovených cílů, které předpokládají, že do konce letošního roku sníží závislost na ruské ropě a plynu o dvě třetiny a do konce roku 2027 na nulu. V dnes zveřejněném rozhovoru s italským deníkem Il Messaggero to řekl eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni. Bývalý italský premiér také uvedl, že EU sníží odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) na letošní rok z dosud uváděných čtyř procent. Jarní výhled Evropská komise (EK) zveřejní 16. května.
reklama

 

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden snížil s ohledem na dopady ruské invaze na Ukrajinu výhled letošního hospodářského růstu v eurozóně. Nyní očekává, že růst zpomalí na 2,8 procenta z loňského tempa 5,3 procenta. V lednu přitom letošní růst ekonomiky eurozóny fond odhadoval na 3,9 procenta.

Gentiloni rovněž upozornil, že na posouzení toho, zda zpomalení ekonomiky povede ke stagnaci, je příliš brzy. Poukázal přitom na "některé pozitivní faktory zděděné z druhé poloviny roku 2021", jako je výrazně nízká úroveň nezaměstnanosti a velmi vysoký stupeň hromadění úspor. "Riziko stagnace bude také hodně záviset na délce trvání války," dodal.

Evropský blok za téměř dva měsíce od začátku ruské invaze schválil pět balíků bezprecedentních ekonomických sankcí, které se zaměřují na ruské banky, dopravu, průmysl nebo export důležitých výrobků a surovin, včetně uhlí.

Úplné energetické embargo podporují hlavně státy východního křídla EU, proti se ale z ekonomických důvodů staví zejména Německo, Maďarsko či Rakousko. Itálie, která dříve rovněž odmítala rychlé ukončení dodávek ruského plynu, nyní volá po zavedení stropu na jeho cenu, což by podle Říma mělo Moskvu připravit o část zdrojů.

Podle šéfky EK Ursuly von der Leyenové má chystaný šestý balík sankcí zasáhnout banku Sberbank a nespecifikovaným způsobem se dotknout i dovozu ruské ropy. Komise také ve snaze o zajištění energetické bezpečnosti a snížení závislosti na Rusku v březnu navrhla, aby EU od letošního listopadu plnila své zásobníky na plyn z 80 procent, od listopadu 2023 potom před každou zimou z 90 procent.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

26.4.2022 18:46
Bez ruského metanu se obejdeme.To,že má být v domě,bytu třeba 23 stupnu je totalítní,komunistický přežitek,který do dnešní svobodné liberalně demokratické společnosti dávno nepatří.Použijte metodu vařící se žába.Při pomalu klesající teplotě v domě,bytu si zvyknete a postupem času vám přijde 13-14 stupnu příjemných.Pokud máte malé děti aspon se otuží a v budoucnu budou zdravé pokud některé exne je to přírodní výběr kde zimy přežívají pouze silné kusy např.kolouši sparkaté.Je zima dědkovi,babě at nekvíčí stejně chodili za socíku do pruvodu na prvního máje,volili jednotnou kandidatku ksč,vřeštěli at žije SSSR a dnes si znašich dani nechavají dělat umělé zuby.cpou se bučkem,nalívají pivem a každý druhý je obezní.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.4.2022 08:31 Reaguje na karel krasensky
Trefné, ale mám obavu, že vás někteří stejně nepochopí.
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.4.2022 08:48 Reaguje na karel krasensky
Ano, dal jste to s nadsázkou, ale německá média vyzývají lidi k otužování a zvykání na snížené teploty. Fakt. A ti důchodci? Dokonce mají řidičáky! Odebírat jim je z důvodů obezity. ;-)
Odpovědět
RV

Richard Vacek

26.4.2022 19:32
EU by se měla vzpamatovat a tlačit na ukončení konfliktu. Třeba i za cenu toho, že válečnické země (jako Polsko) zůstanou ve své snaze samy.
Následně by EU měla s Ruskem (a Ukrajinou) vytvořit společný ekonomický prostor, kde se otupí rozpory uvnitř Ukrajiny.
EU bez ruských surovin je chudá EU. USA nejsou schopny pro ni zajistit dostatek levných surovin.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

27.4.2022 22:30 Reaguje na Richard Vacek
Soudruhu, nepřeháněj.
Odpovědět
MM

Milan Milan

26.4.2022 20:21
To myslíte jako vtip, příjemná teplota v místnosti komunistický přežitek ??? Nebo jste takový otužilec??? Zkuste např. malé děti večer vykoupat a nabídnout jim pohádku v příjemných???? 13-14 st. v pokoji. Nebo děti mají snad sedět ve škole či školce při 14 st.?? Tak to je jistá karanténa. Takovou agitku nemaji snad ani eskymáci. A protože vím co to je a jak je nepříjemná např. v zimě na chalupě teplota kolem 15 st., tak neblbněte lidem hlavu. Nikdo vám nebrání si topení vypnout klidně i natrvalo....
Odpovědět
DV

Daniela V.

26.4.2022 21:13 Reaguje na Milan Milan
Až si přečtete více komentářů pana Krasenského, zjistíte, jak to myslí .....Kolikrát se hodně nasměju. Na rozdíl od chytrých hlav, které na Ekolistu píší moudra. Někdy napoví už nadpis co čekat ....
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

26.4.2022 23:30 Reaguje na Milan Milan
Viděl jsi film Jak dostat tatínka do polepšovny? Děcka se zásadně koupou pod pumpou. Už tam byla hláška. To není děda, to je Herodes.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.4.2022 21:13
Tak Polákům už plyn z RF neposílají, údajně proto že neposlali rubly :-).
Jsem zvědav jak se z toho EU, zejména Němci vykroutí, nemluvě o ČR, která má 98% ZP z východu.
Tahle partie začíná být zajímavá , nikdo neví co bude zítra, burza je splašená a politici pouze blábolí. Realita je taková , že bez ruských fosilních paliv čeká EU hospodářský kolaps.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

27.4.2022 13:22
Obvyklý blábol "europapalášů".. nic jiného neumí. Ostatně oni mají peněz dost, na ně malér nedopadne.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist