https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/geologove-doporucuji-vyzkum-vyskytu-bridlicneho-plynu?sel_ids=1&ids%255Bxf9524163615e814b58b6d6188dc9c1e3%255D=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jedni geologové výzkum výskytu břidličného plynu doporučují, druzí před ním varují

22.3.2012 06:12 | PRAHA (Ekolist/ČTK)
Česká geologická služba doporučuje uskutečnit výzkum zaměřený na zdroje břidličného plynu v Česku. Výzkum, který by byl spojen s množstvím vrtů, je nutný vzhledem k minimálním zkušenostem s průzkumem těžby plynu z jílovců v Česku, uvádí se ve studii, kterou geologové vypracovali pro ministerstvo životního prostředí. Naopak dva a dvacet vědců varuje před průzkumem ložiska na Berounsku. Považují ho za vysoce riskantní a hrozící nenávratnými ekologickými škodami.
 

Podle vědců, kteří před průzkumem varují, není na Berounsku vhodné používat metodu tzv. hydraulického štěpení. Podle nich je daná oblast tak členitá, že by bylo nemožné udržet tekutinu použitou pro těžbu pod kontrolou a zabránit jejímu úniku do prostředí.

Berounská lokalita patří do Českého krasu, kde je velké množství jeskyní. Jen v uvažované průzkumné lokalitě jich je podle vědců na 250. Lokalita se z větší části nachází na území CHKO Český kras, která slouží nejen jako rekreační oblast, ale také zde probíhá vědecký výzkum.

Plyn z jílovců představuje podle geologů důležitý domácí ekologicky příznivý zdroj energie. Při dodržování technologické disciplíny lze očekávat únosné dopady těžby na kvalitu životního prostředí, uvádějí ve studii.

Pro potvrzení zásob a případnou těžbu je podle studie potřeba odvrtat stovky vrtů a použít hydraulické štěpení. To může vyvolat při nedodržení potřebných technických opatření značné ekologické škody. V USA se proto například připravuje legislativní opatření, které by těžaře zavázalo zveřejňovat složení roztoků užívaných k hydraulickému rozpukání hornin.

Spojené státy se ale podle geologů díky výrazně expandující těžbě břidličného plynu staly v posledních čtyřech letech zcela soběstačné v těžbě zemního plynu. V roce 2009 v těžbě dokonce překonaly Rusko, dosud největšího producenta zemního plynu.

Podle předběžného odhadu by zásoby břidličného plynu v Evropě mohly pokrýt spotřebu plynu Evropany na dalších 60 let. Kvalitní domácí zemní plyn by mohl být dodáván do existující sítě plynovodů bez nutnosti stavby dalších, jako jsou plánované plynovody Nabucco a South Stream. Znamenalo by to rovněž zabezpečení nepřetržité dodávky zemního plynu bez ohledu na politickou situaci a umělé zvyšování cen, uvádějí geologové ve studii.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist