https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-umistila-pod-hrad-maketu-plynovodu-varuje-pred-zavislosti-na-ruskem-plynu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace umístila pod Hrad maketu plynovodu, varuje před závislostí na ruském plynu

6.10.2022 14:37 | PRAHA (ČTK)
Foto | Ray Baseley / Greenpeace
Aktivisté z ekologické organizace Greenpeace z Česka, Německa a Nizozemska dnes ráno umístili na hladinu Vltavy v centru Prahy velkou žlutou maketu plynovodu s anglickým nápisem Putinův krvavý plyn. Protestují tím proti závislosti na dovážených fosilních palivech. Požadují také stoprocentní zdanění nadměrných zisků energetických společností. Svůj apel směřují lídrům 44 zemí, kteří se dnes v Praze zúčastní prvního zasedání Evropského politického společenství.
reklama

 

Po řece u Mánesova mostu pod Hradem plula zhruba 30 metrů dlouhá nafukovací maketa plynovodu, řekl ČTK na místě mluvčí české pobočky Greenpeace Lukáš Hrábek. Kolem makety plynovodu plují lodě, kde mají aktivisté transparenty s nápisy "Zdaňte neférové zisky korporací" nebo "Politici nebuďte trubky". Hnutí chce protestem upozornit na to, že dlouhodobé řešení energetické bezpečnosti spočívá především v odklonu od fosilních paliv.

Podle koordinátorky energetické kampaně hnutí Miriam Macurové má protest politikům vzkázat, že nemohou dál prohlubovat vztahy s fosilním průmyslem a ignorovat investice do energetických úspor a obnovitelných zdrojů energie. "Ruská agrese na Ukrajině ukázala, jak evropská závislost na fosilních palivech vhání miliony lidí do energetické chudoby, financuje válku a prohlubuje klimatickou krizi," uvedla.

Energetika a klima je jedním z témat, o kterém budou během kulatých stolů dnes jednat politici z 27 členských zemí EU a dalších 17 států včetně Británie, Ukrajiny nebo Turecka. Podle Greenpeace by státy EU měly mít ambicóznější cíle v oblasti úspor energie a do roku 2030 vyrábět alespoň 50 procent elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Protest reaguje také na zastropování cen energií a návrhy na zdanění mimořádného zisku energetických firem.

Greenpeace požaduje, aby se nadměrné zisky danily ze 100 procent již tento rok, protože energetické společnosti by podle hnutí neměly vydělávat na energetické krizi.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

6.10.2022 18:40
Nejsou to ti samí, kteří protestovali proti jádru?
Odpovědět

Viktor Šedivý

6.10.2022 21:34 Reaguje na Richard Vacek
Jak jinak by nás dokopali do doby kamenné?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.10.2022 06:28 Reaguje na Richard Vacek
komedianti nepotřební
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 21:56
Nejsou ti mašlonci lehóčko mimo relaitu? My z Ruska žádný plyn už dost dlouho nebereme a brát taky nebudeme...pláč na nesprávném hrobě. Navštivte Maďarónsko...
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist