https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-videi-zesmesnujicimi-cez-neporusila-zakon-rozhodl-soud?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace videi zesměšňujícími ČEZ neporušila zákon, rozhodl soud

24.3.2022 14:01 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Ekologická organizace Greenpeace neporušila zákon zveřejněním videí, kterými parodovala reklamy energetické firmy ČEZ. Soud uznal, že šlo o parodie, na které se vztahuje výjimka z autorských práv, a že organizace Greenpeace jejich zveřejněním neporušila zákon. ČEZ nyní musí zaplatit Greenpeace za soudní výlohy. O prvním z řady videí rozhodl soud už na konci ledna letošního roku, ČEZ platbu za soudní výlohy již poslal. ČTK o tom informovala organizace Greenpeace, výši získané úhrady za soudní výlohy neuvedla. ČEZ se zřejmě dovolá k Nejvyššímu soudu.
reklama

 

Organizace Greenpeace v letech 2018 a 2019 pozměnila některé reklamní spoty energetické společnosti tak, aby bylo jasné, že v nich společnost používá greenwashing (falešné nebo lživé ekologické kampaně) a snaží se vytvářet dojem zodpovědné a ekologické společnosti. "Sama přitom byla v tu dobu čtvrtým největším znečišťovatelem ovzduší v Evropské unii a plánovala i nadále dlouhodobě pokračovat v těžbě a spalování uhlí," uvedla dnes Greenpeace.

ČEZ si počká na písemné vyhotovení rozsudku a poté bude věc blíže komentovat. "Jelikož náš právní názor je jiný – stále jsme názoru, že svévolným užitím našeho díla došlo k porušení našich autorských práv, s největší pravděpodobností podá ČEZ dovolání k Nejvyššímu soudu ČR," řekl dnes ČTK hlavní mluvčí Skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

"Peníze, které firma ČEZ nyní podle rozsudku musí organizaci Greenpeace zaplatit za soudní výlohy, z ní rázem dělají jednoho z největších 'dárců' organizace v České republice. My tyto peníze určitě smysluplně využijeme, například v kampani proti zbytečnému prodlužování dolu Bílina za územní ekologické limity či na výdaje v řízení o emisní výjimce pro elektrárnu Prunéřov, z níž chce ČEZ vypouštět více prachu, než dovoluje zákon," uvedl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

ČEZ v únoru 2019 podal žalobu, šlo podle něj o zásah do autorských práv. Současně ČEZ podal návrh na nařízení předběžného opatření. Domáhal se toho, aby spolek odstranil video ze svých facebookových stránek a zdržel se jeho užití.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist