https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-zada-ministerstvo-aby-zakazalo-tezit-drevo-v-krusnych-horach?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace žádá ministerstvo, aby zakázalo těžit dřevo v Krušných horách Aktualizováno

11.11.2021 13:42 | PRAHA (ČTK)
Proti kácení a za bezzásahovost celé lokality se vyslovilo téměř 13 000 občanů v petici za záchranu bučin a vědci formou výzvy k ministerstvu životního prostředí.
Proti kácení a za bezzásahovost celé lokality se vyslovilo téměř 13 000 občanů v petici za záchranu bučin a vědci formou výzvy k ministerstvu životního prostředí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Greenpeace
Nezisková organizace Greenpeace se odvolala k ministerstvu životního prostředí proti rozhodnutí krajského úřadu o těžbě dřeva v evropsky významné lokalitě Východní Krušnohoří. Od ministerstva žádá předběžné opatření na zákaz těžby. Podle navrhovaného plánu by se podle Greenpeace mělo kácet i v oblasti, která má být podle nedávno schválené smlouvy o ochraně území ponechána od ledna příštího roku samovolnému vývoji. Organizace to uvedla ve zprávě zaslané ČTK. Vyjádření vlastníka lesa a krajského úřadu ČTK zjišťuje.
reklama

 

Ministerstvo životního prostředí ČTK informovalo, že aktuálně neřeší žádné podání, které by se týkalo těžby dřeva v lokalitě Horní Jiřetín. Ministerstvo v těchto dnech neobdrželo žádné odvolání, ani žádost o předběžné opatření. "Pokud je obdrží, bude se jimi samozřejmě řádně zabývat," řekla ČTK za ministerstvo Dominika Pospíšilová.

Smluvní ochranu uzavřel krajský úřad se společností I. H. Farm letos v srpnu po téměř sedmiletém vyjednávání a začne platit v lednu 2022. Zahrnuje podle ekologů přesné vymezení bezzásahového území, které představuje 200 hektarů lesa, což je asi čtvrtina z dotčeného území. Na jeho zbytku by se mělo hospodařit výhradně podrostním a výběrným způsobem se závazkem nesnižovat podíl nejstarších porostů a dodržovat přirozenou druhovou skladbu lesa. "To však samo o sobě žádnou ochranou dotčeným skupinám organismů neposkytuje, neboť může být provozováno stejně intenzivně jako hospodaření pasečné. Všechny staré stromy mohou být například z porostu odstraňovány," uvedla organizace.

Proti kácení a za bezzásahovost celé lokality se vyslovilo téměř 13 000 občanů v petici za záchranu bučin a vědci formou výzvy k ministerstvu životního prostředí. "Dlouhodobě kritizujeme Krajský úřad Ústeckého kraje za nedostatečnou ochranu vzácného území krušnohorských bučin," uvedla Nikol Krejčová z Greenpeace. "Spolu s odborníky nesouhlasíme se smluvní ochranou, která zajišťuje samovolný vývoj pouze 200 hektarům lesa, kde vlastník navíc plánuje ještě těžit těsně předtím, než smlouva začne platit. Jedná se o porosty buků starší 140 let, které najdeme na málo místech v republice, neboť staré porosty jsou systematicky káceny," uvedla Krejčová.

Krajský úřad podle Krejčové navzdory nadnárodnímu významu lokality, zařazené do evropské sítě Natura 2000, upřednostnil ekonomický zájem vlastníka nad zájmem veřejným. "Žádost o důslednější ochranu bučin, kterou předložili odborníci z České společnosti ornitologické spolu s městem Horní Jiřetín a organizací Greenpeace krajský úřad zamítl, a proto jsme podali odvolání k ministerstvu životního prostředí, které za ochranu Natury 2000 odpovídá. Doufáme, že ministerstvo urychleně těžbu zastaví v plném rozsahu," uvedla Krejčová.

Bezzásahovost není podle ministerstva u takto rozsáhlého území jediným a nezbytným způsobem péče o lesní porosty a pro zachování předmětu ochrany je adekvátní i šetrně hospodaření, jež krajský úřad v rámci smluvní ochrany podmínkami ošetřil.

V současné době se mluví o možnosti vyhlásit novou Chráněnou krajinnou oblast Krušné hory. První verze konceptu na vymezení CHKO Krušné hory podle ministerstva už existuje. "Tento materiál je aktuálně podroben odborné diskuzi v rámci resortu životního prostředí jak z hlediska samotného vymezení území, stanovení předmětů ochrany či návrhu vymezení zón ochrany apod. Následně bude koncept představen obcím, krajům, hospodařícím subjektům a vlastníkům nemovitostí v regionu," uvedla Pospíšilová.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist