https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guterres-varoval-pred-nebezpecnou-necinnosti-ohledne-klimatu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guterres varoval před nebezpečnou nečinností ohledně klimatu

14.6.2022 15:30 (ČTK)
Generální tajemník OSN António Guterres dnes varoval před nebezpečným rozporem mezi tím, co požadují vědci a občané v zájmu omezení klimatické změny, a tím, co v tomto směru skutečně dělají vlády. Globální emise skleníkových plynů musí podle Guterrese v tomto desetiletí klesnout o 45 procent, ale aktuální předpovědi hovoří o 14procentním nárůstu, upozornil Guterres prostřednictvím videa účastníky konference Austrian World Summit v Rakousku.
reklama

 

"Jsme svědky historického a nebezpečného rozpojení: Věda a občané požadují ambiciózní a transformativní klimatickou akci," řekl šéf OSN na klimatické konferenci. "Mezitím mnoho vlád zaostává. Tato nečinnost má vážné důsledky," varoval Guterres.

Podle šéfa OSN hrozí, že krizi ještě zhorší ruská válka na Ukrajině, protože velké ekonomiky se dále spoléhají na fosilní paliva, jejichž spalování vytváří velkou část emisí přispívajících ke globálnímu oteplování.

"Nové financování výzkumu a výrobní infrastruktury fosilních paliv je klamná představa," prohlásil Guterres v proslovu na konferenci, jejímž iniciátorem je bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger pocházející z Rakouska. "Jenom to dále přiživí pohromy válek, znečištění a klimatické katastrofy," varoval Guterres.

Generální tajemník OSN vyzval státy světa, aby zcela ukončily spalování uhlí do roku 2040, a ty bohaté, aby tak učinily do roku 2030. Země se mají zaměřit na nahrazování fosilních paliv obnovitelnými zdroji energie, například sluneční a větrnou energií. "Obnovitelné zdroje jsou mírovým plánem 21. století," prohlásil Guterres.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

14.6.2022 15:41
Ten mašlonka by měl hlavně vysvětlit, jestli už pochopil, proč Putin zmaskroval Ukrajinu. A to by měl vysvětlovat před soudem, kde bude obviněn z podporu státního terorismu,
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.6.2022 16:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Áááá ... Hanzl a jecho chápání fungování OSN ... díl 327. ... furt nic:-).

I když teda souhlas, že by si měl zase zajet do Kyjeva, tentokrát na dýl, aby přišel na jiné myšlenky.
Odpovědět
kk

karel krasensky

14.6.2022 17:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasně hanzl ty zajedeš ve svojí felecii do Moskvy zatkneš Putina dáš mu klepeta a převezeš ho do Haagu nebo kde ten soud je.Už to nehul.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.6.2022 08:53 Reaguje na karel krasensky
Zcela neomylě.....minule mě smázli...
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.6.2022 11:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl seznamím tě s realitou jak se věcí mají.Na to,aby byl Putin postaven před soud by muselo být Rusko napřed vojenský poraženo,dobyto a Putin zajmut.Tak jako třeba Saddam Husajn v Iraku nebo v rozstřískané Lybii Muamar Kaddafí nebo Norimberský proces kde spojenci pohoupali za krk němeecké pohlavary třetí říše.Soudí a odsuzují vítězové valéčného konfliktu at už je pravda jakakoli.Tak to bylo je a bude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.6.2022 18:50 Reaguje na karel krasensky
Člověče nešťastná, ani Kaďour ani Hussajn nestáli před mezinárodním soudem, ani tohle nevíte?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.6.2022 18:27
No, nečinnost předvádějí akorát oni, ale keců mají plno.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.6.2022 08:52
Zkuste troubelíni napsat, CO OSN UDĚLALO PROTI AGRESI NA UKRAJINĚ.
"Cílem OSN je zachování mezinárodního míru, bezpečnosti a zajištění mezinárodní spolupráce". Wiki.

Co OSN pro to udělalo?
Odpovědět
va

vaber

15.6.2022 09:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl co udělala EU a jiní před válkou když byla jednání,
nic, cpala vojska NATO dál k hranicím Ruska,
když byla kdysi kubánská krize, mohla být válka, jen proto že Rusové vezli zbraně na Kubu,
to nikdo nechce ,aby kolem jeho hranic se shromaždovala vojska,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.6.2022 10:22 Reaguje na vaber
Nikdo nikam žádná vojska NATO necpala. Poslední rozšíření NATO bylo o Chorvatsko, Albánii, Severní Makedonii, před tím šla asi Malta.
Do NATO chtěla Gruzie po napadení Ruskem (zcela logicky) na Ukrajině si v roce 2009 odhasvali zákon, že nebudou do NATO chtít.
Po napadení v roce 2014 samozřejmě už chtěli.
Finsko, Švédsko do NATO nechtěly nikdy, až dnes.

NATO nijak Rusko neohrožuje, nikdy mu nevyhrožovalo, natož aby ho napadalo.

Rusko vyhrožuje celému světu jaderným napadením a své sousedy taky občas napadá a masakruje. Proč se divíte, že chtějí do NATO? A proč je NATO nechce vzít? Aby nedráždilo Rusy, blbej nápad.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.6.2022 15:11 Reaguje na Pavel Hanzl
"Aby nedráždilo Rusy, blbej nápad." ... pravil nej stratég Evropy, toho času lopata v Brně.

Jako, že si hrajete na chytrýho tady, to se dá vysvětlit jen nějakou mentální nedostatečností, ale že jste přesvědčen o tom, že celá Evropa a USA jsou mimoni a vy do toho vidíte lp než oni ... to je už fakt na polstrovanou cimru.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.6.2022 18:43 Reaguje na Svatá Prostoto
Byl to skutečně blbej nápad a to fatálně. Rusy sice nedráždili, ale oni teď masakrují Ukrajinu.
Kdyby ji vzali do NATO už dávno, NIKDY by tahle válka vůbec nezačala. Ani tohle nejste schopen pochopit? Rus NIKDY nenapadne stát NATO, Rus nenapadne zemi, kde je základna US army, Rus prostě nenapdne silnějšího. Mantalita Hordy.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.6.2022 14:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Rusko se na Ukrajině chová jako prasata a je jednoznačně agresor. Vo tom žádná. Vůbec.

Ale UA nepatří ani do NATO a už vůbec ne do EU. To že tam ta ruská hovada vlítla totiž nic nemění, že tam byl bordel jak v tanku, korupce a děs a běs.

A UA v NATO nebyla a nebude, bo evropská část NATO má dost problémů sama se sebou a fakt nelze věčně spoléhat na to, že nás Státy budou tahat z průseru ... ostatně mají v Asii svoje starosti a důležitější.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.6.2022 08:56 Reaguje na Svatá Prostoto
Bordel jak v tanku se dá taky říci o babišistánu, takže klídek.
Ukroši rozhodně nebyli žádní vzorové, ale bojovali proti korupci poměrně velmi účinně, na rozdíl od nás.
Ale pořád jsou trochuji asi jende, to je fakt.
Jenže NATO je obranné sopolečenství a ne morální mentor a nevzetí Ukrajiny se všem, především Ukrajincům, velmi krutě nevyplatilo.
A vy si snad myslíte, že takové Turecko je na tom nějak výrazně líp?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.6.2022 10:25 Reaguje na vaber
Rusi vezli na Kubu útočné jaderné rakety a vůbec se netajili tím, že chtějí trefit New York i Washington.
Nevypráskat je Kennedy zavčas, určitě by to udělali. Mentalita Hordy.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.6.2022 15:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Zkus troubelíne napsat, co jako může OSN dělat, když RB příslušnou rezoluci NEschválí.

A položme si i otázku proč by měla, když státy, které zahrnují bezmála půlku obyvatel planety nehlasovala ani pro tu deklaratorní rezoluci odsuzující agresi Ruska.

Kua drát, je to jednoduchý jak Lego pro tříletý, a vy furt nechápete.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.6.2022 18:48 Reaguje na Svatá Prostoto
Kua plech podívejte se na obě hlasování! O napadení Krymu i celé Ukrajiny bylo pro vždycky přes sto států a proti desítka. Vždy je to zcela jasné a co OSN udělalo??
ANI ŤOK!!
Když Irak napadl Kuvajt, když Miloševič nebo Kaddáfí masakrovali vlastní lidi, když Al kajda napadla Dvojčata, vždycky dokázala zorganizovat trestnou výpravu, dokázala Miloševiče a ostatní pohnat k soudu, vždycky to šlo. A dnes? Na blití.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.6.2022 14:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl, já vím že to máte v životě těžké, takže začneme od začátku a pomalu ... kolik členů má RB OSN?

To si najde poloslepé kotě na netu, takže se snažte. A abych vám trochu pomohl, bo su soucitná duše, na základě hlasování pléna OSN nemůže OSN reálně udělat lautr nic ... to tak prostě je, pokud se vám to nelíbí, kupte si letenku do NYC a běžte jim to vysvětlit.

Jo, a na ty státy, které se zdržely jste v tom svém výčtu taktně pozapomněl, co:-)? To je ale Hanzlíku chyba, bo to fakt nebyly žádné Horní Volty (já vím, ale tohle je hezčí?.-) a podobné prdele světa:-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.6.2022 09:05 Reaguje na Svatá Prostoto
Asi si nerozumíme. Mě skutečně nezajímá, proč to nejde. Na to máme Gutterese, Scholze a Makrona a dalších tisíc potentátů.
Já jen upozorňuji, že dřív to šlo i někdy přes ruské veto v RB. A dnes ani ťok.
Státy, které nehlasovaly, se nepočítají, protože vůbec nehlasovaly.
Mezi nimi je jen Čína nějaká relevantní a s vlivem, zbytek je skutečně Eritrea, Pobřeží slonoviny, Burkina faso a Taralingapatam.
Civilizované země hlasovaly VŠECHNY pro.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist