https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gymnazium-mikulase-kopernika-v-bilovci-ma-vlastni-vyukovou-aquaponickou-farmu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci má vlastní výukovou aquaponickou farmu

25.8.2022 10:23 | BÍLOVEC (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci na Novojičínsku má nově vlastní výukovou aquaponickou farmu. K intenzivnějšímu zaměření na ekologii a enviromentální výchovu bude využívat i školní zahradu, včelí úly v areálu školy a pronajatý kamenolom. Za rok chce škola otevřít i nový obor vzdělávání zaměřený na ekologii, sdělila mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Miroslava Chlebounová.
reklama

 

Farmu vybudovala za 600 000 korun brněnská společnost Future Farming. Aquaponické farmy jsou podle ní jednou z nejprogresivnějších forem moderního zemědělství. Díky propojení rybí a rostlinné části funguje farma autonomně bez nutnosti dodávat pěstovaným rostlinám výživu a hnojiva.

Hejtmanův náměstek Stanislav Folwarczny (ODS) uvedl, že bílovecké gymnázium je první střední školou v Česku, která takovouto farmu má. "Aquaponická farma v Bílovci je složena ze tří modulů o celkové kapacitě 600 sazenic," uvedl spoluzakladatel Future Farmingu Michal Fojtík.

Společnost farmu stavěla ve dvou fázích. Nejprve v červnu instalovala rostlinnou část. "Po měsíčním provozu jsme k rostlinné části připojili kádě s rybami. Konkrétně tady máme jesetery. Ryby přirozeně obohacují vodu o živiny, tato voda je následně filtrována přes kořenový systém rostlin v hydroponické části. Takto vyčištěná voda zbavená živin se vrací do nádrže s vodou," popsal Fojtík.

Ředitel gymnázia Pavel Mrva uvedl, že do budoucna se areál rozšíří o umělou odchovnu a ukázku voliérového chovu ptactva. "Na nové zaměření naší školy se těšíme, je to taková nová energie, která bude pro gymnazisty i pedagogy určitě velmi inspirativní a motivující. Těšíme se i na produkci z farmy, kterou využijeme ve školní jídelně. Žáci tak na vlastní kůži poznají konkrétní příklad nízkoemisní výroby potravin a zdravého životního stylu," uvedl Mrva.

Krajská radní Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS) uvedla, že věří, že bílovecké gymnázium bude inspirovat další střední školy. "Vizi středoškolského oboru cíleného na enviromentální výchovu považuji za velmi progresivní. Bílovecké gymnázium je historicky spojováno s matematikou, je dobře, že se profiluje i v této důležité a perspektivní oblasti," uvedl Folwarczny.

Gymnázium má druhým rokem pronajatý nedaleký lom, kde ve spolupráci s Ostravskou univerzitou udělalo první komplexnější biologický průzkum. "Rádi bychom v nadcházejícím školním roce zařadili lom do výuky jako jednu z exkurzních lokalit. Díky pokračujícímu biologickému průzkumu už jsme schopni sestavit základní naučnou trasu, na níž by žáci mohli pracovat s netradičními výukovými metodami, jako jsou questing nebo badatelství," uvedla učitelka biologie Veronika Vavrečková.

Future Farming je první česká firma, která se zabývá komerční výstavbou vertikálních aquaponických farem. Základními výhodami těchto farem jsou podle firmy zdravější potraviny, jejich snadnější pěstování a minimální dopad na životní prostředí.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

25.8.2022 10:48
Toto gymnázium je známo špičkovou úrovní vzdělávání. Proto mě tento projekt nepřekvapuje, stejně jako mě nepřekvapují další projekty, na kterých se tato škola podílí.
Odpovědět

vladimír šmídl

29.9.2022 18:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vzdáleně s tím souvisí i vynikající úroveň veřejné knihovny.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist