https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasici-po-10-dnech-z-poloviny-uhasili-pozar-v-hrensku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hasiči po 10 dnech z poloviny uhasili požár v Českém Švýcarsku, s vodou se dostali na hranice s Německem

3.8.2022 20:11 | HŘENSKO (ČTK)
Rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku hasiči po deseti dnech z poloviny uhasili. Zasažená plocha se po dnešku zmenšila odhadem na 400 až 450 hektarů, dopoledne to bylo 500. Pozemní cestou se dnes hasiči dostali s vodou i na hranici s Německem a propojili se s německými kolegy, kteří likvidují požár na své straně. Nová ohniska se dnes objevovala v nepřístupném terénu na německé straně u Pravčické brány či v soutěskách řeky Kamenice.
reklama

 

"Přeskupíme síly a do nového dne vlastně vymyslíme strategii," řekl vpodvečer novinářům mluvčí hasičů Martin Kavka. Do národního parku už ze všech krajů dorazily osobní termokamery pro hasiče a speciální vaky, které mají hasiči na zádech a vejde se do nich 20 litrů vody. Vydávají se s nimi pěšky ke skrytým ohniskům.

Odpoledne hasiči z Německa zasahovali u české hranice. U Hřenska stálo několik cisteren, zjistila na místě ČTK. Místo hlídala policie, příjezd z Děčína hlídají zase policisté ČR. Ve Hřensku je dnes několik mobilních hlídek, krátce po poledni se zvýšil počet turistů na kolech z německé strany. "Pokud zaznamenáme zvýšený pohyb cyklistů nebo pěších z německé strany, na místo přesuneme mobilní policejní hlídku, která situaci řeší," řekl ČTK policejní mluvčí Daniel Vítek. Upozornil, že silnice kolem Labe přes Hřensko je zavřená pro vozidla, vstup je umožněn pouze záchranným složkám a médiím.

Dnes se hasiči zaměřili na Bouřňák, na jehož vrchol natáhli hadicové vedení, dále oblasti Větrovce, Trianglu, Křídelní stěny, v soutěskách Kamenice a čelní stěny v Hřensku. Nejkritičtější místa zůstávají v okolí Pravčické brány.

Z pozorovatelny na Pravčické bráně hasiči sledují, kde by mohla být skrytá ohniska. Terén je nepřístupný, proto musí hasiči na daná místa pěšky s vaky na zádech. S lany tak může celková zátěž představovat 26 kilogramů. Kvůli panujícím vedrům se hasiči častěji střídají, z krajů míří do Hřenska profesionální i dobrovolní hasiči, kteří vystřídají kolegy v terénu. Technika se z uhašených ohnisek přesouvá, na jejich místě zůstává dohled.

Místo dnes navštívil šéf slovenských hasičů Pavol Mikulášek. Slováci už dříve oznámili, že leteckou pomoc ukončí v pátek. Podle Kavky na místě nebudou chybět, v důsledku zmenšování plochy požáru by se síly a prostředky v Českém Švýcarsku mohly začít koncem týdne snižovat.

Slovenští hasiči s vrtulníkem pomáhají požár v Českém Švýcarsku hasit už týden. Od minulé středy provedli podle informací na jejich facebooku 518 shozů, což je přes 1,5 milionu litrů vody. V terénu tráví na 15 hodin denně. "První skupinu osmi hasičů vystřídala v neděli druhá, devítičlenná skupina. Ta by se v zasažené lokalitě měla zdržet do pátku," uvedli hasiči na facebooku. Kromě nich pomáhá požár hasit také slovenský armádní vrtulník Blackhawk.

Náklady na zásah hasičů v národním parku zatím nelze podle jejich ředitele Vladimíra Vlčka vyčíslit, ale budou ve stovkách milionů. Jen jejich nasazení stojí denně až 20 milionů korun. Provozní náklady za dobrovolné a profesionální hasiče se podle něj pohybují minimálně mezi 15 až 20 miliony korun denně, přičemž v částce není zahrnuta logistika a další věci. Vrtulníky, letouny ani bambi vaky, které s likvidací požáru pomáhají, hasiči nevlastní. Využívají leteckou techniku armády, policie nebo nasmlouvaných soukromých firem, sdělila ČTK mluvčí generálního ředitelství hasičů Pavla Jakoubková.

Ústecký kraj oznámil, že finančně podpoří dobrovolné hasiče s ohledem na zásah při požáru. Okamžitě pošle 200 000 Kč na zajištění stravy, pitného režimu a dalších potřeb. Následně chce poskytnout miliony korun na dovybavení technikou poničenou při zásahu.

Vzhledem k trvajícímu zásahu se stále nemohou vrátit evakuovaní do Mezné, Mezní Louky a Hřenska, i když jsou tyto evakuované obce už mimo nebezpečí. Hasiči doufají, že v příštích dnech se jim podaří vše uhasit, a evakuovaní se budou moci vrátit, konkrétní ohledně data návratu ale být nechtějí.

Hasiči se musí často střídat kvůli panujícím vedrům. Teploty mají i v dalších dnech podle předpovědi překročit tropických 30 stupňů. "Než se hasič v nepřístupném terénu na místo dostane, tak už je docela vyčerpán a musí ve svažitém terénu provádět náročnou činnost," řekl Kavka Proto na místě zasahuje zhruba 1000 hasičů. Záchranáři dnes ošetřili tři, jeden zkolaboval a převezli jej do nemocnice. "Apelujeme na to, aby každý hasič sám na sobě pozoroval únavu a nebál se si říct o vystřídání," dodal mluvčí. V součtu se při zásahu zranilo 59 hasičů.

V parku začalo hořet 24. července a postupně oheň zasáhl plochu přes 1000 hektarů. Při požáru, který dostali hasiči pod kontrolu v pondělí, zasahuje poslední dny až tisícovka hasičů a stovky kusů hasičské techniky. Dnes hasičům pomáhalo pět vrtulníků a dvě švédská letadla, odpoledne vzlétla i letadla Antonov. Mluvčí uvedl, že vzhledem ke zmenšování plochy požáru by se síly a prostředky v Českém Švýcarsku mohly koncem týdne snížit.

Obměnu velícího štábu si vyžádal výskyt covidu-19. Mezi jednotky se nákaza nedostala. Hasiči mají možnost otestovat se PCR testy v Hřensku v záchranářském kamionu Golem a nemusí jezdit do vzdálenějších měst.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist