https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hejtman-usteckeho-kraje-svola-krizovy-stab-kvuli-kurovcovemu-drevu-v-c.svycarsku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hejtman Ústeckého kraje svolá krizový štáb kvůli kůrovcovému dřevu v Českém Švýcarsku

21.2.2023 10:52 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Na celém území národního parku hrozí vysoké nebezpečí pádu stromů a jejich částí. Důvodem je velkoplošný rozpad smrkových kultur oslabených dlouhotrvajícím suchem a následně napadených lýkožroutem smrkovým, informuje správa parku. Ilustrační foto
Na celém území národního parku hrozí vysoké nebezpečí pádu stromů a jejich částí. Důvodem je velkoplošný rozpad smrkových kultur oslabených dlouhotrvajícím suchem a následně napadených lýkožroutem smrkovým, informuje správa parku. Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) svolá do dvou týdnů krizový štáb kvůli obavě některých starostů z možného nebezpečí zahoření kůrovcového dřeva nahromaděného v národním parku České Švýcarsko. O svolání štábu požádali opoziční zastupitelé za STAN. K situaci se na krizovém štábu vyjádří hasiči a zástupci správy parku. Mimo jiné i kvůli kůrovcové kalamitě jsou uzavřené některé trasy v oblasti a zpozdily se práce na turistické trase Hřebenovka.
reklama

 

Na celém území národního parku hrozí vysoké nebezpečí pádu stromů a jejich částí. Důvodem je velkoplošný rozpad smrkových kultur oslabených dlouhotrvajícím suchem a následně napadených lýkožroutem smrkovým, informuje správa parku na webu.

Oheň loni v létě zasáhl 1600 hektarů plochy nedaleko Hřenska. Podle krajského zastupitele Filipa Ušáka (STAN) některé starosty na Děčínsku znepokojuje množství kůrovcového dřeva v okolí Mezné a Jetřichovic. Podle hejtmana se musí vyjádřit hasiči a správa parku k tomu, jaké představuje nebezpečí v případě suchého a horkého počasí, které panovalo loni o prázdninách.

Kvůli kůrovcové kalamitě nebyla dokončena v termínu nová turistická trasa Hřebenovka v Českém Švýcarsku. Náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj) ČTK řekl, že nový termín je do konce letošního srpna. Připravuje se také další úsek trasy, která bude mít 100 kilometrů.

Těžba dřeva, které zůstalo po letním požáru, pokračuje na přístupové cestě k Pravčické bráně od Tří Pramenů. Ta je otevřena pro turisty vždy od pátku do neděle, od pondělí do čtvrtka se tam těží dřevo a správa parku upozorňuje, aby lidé do prostoru v této době nevstupovali kvůli vysokému nebezpečí úrazu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist