https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hn-botanicka-zahrada-ma-za-zasah-do-skleniku-zaplatit-autorovi-268-000-korun?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

HN: Botanická zahrada má za zásah do skleníku zaplatit autorovi 268 000 korun

20.10.2022 09:55 | PRAHA (ČTK)
Pražská botanická zahrada má za neoprávněný zásah do projektu skleníku Fata Morgana zaplatit jeho autorovi Zdeňku Deylovi 268 000 korun. Po 17 letech sporů výši odškodného definitivně určil Vrchní soud v Praze. Informují o tom Hospodářské noviny (HN). Botanická zahrada musí zaplatit také 140 000 korun na úrocích a další statisíce korun za náklady soudního řízení.
reklama

 

Zahrada, která je příspěvkovou organizací hlavního města, uzavřela s Deylem smlouvu v roce 1996. O tři roky později, ještě před dokončením díla, od kontraktu odstoupila. Skleník vyšel na 200 milionů korun, oproti původním odhadům se prodražil téměř desetinásobně. Podle architekta se to stalo i kvůli změnám, které zahrada v projektu svévolně provedla poté, co s ním ukončila spolupráci. Deyl tvrdil, že provedené změny měl možnost vidět až jako platící návštěvník, přičemž s řadou z nich nesouhlasí.

O tom, že ke zneužití autorského díla došlo, rozhodl soud už před čtyřmi lety. Výši odškodného ale soudy měnily. Městský soud v Praze ji před dvěma lety vyčíslil na 1,5 milionu korun. Zahrada se odvolala a Vrchní soud nyní odškodné výrazně snížil. "Je to nárok za neoprávněné užití díla," uvedl soudce Roman Horáček.

Skleník Fata Morgana byl v minulosti předmětem i dalších soudních sporů mezi Deylem a botanickou zahradou. Ta po architektovi požadovala vrátit 2,5 milionu Kč, kterou mu vyplatila jako zálohu na projektovou dokumentaci skleníku. Justice nakonec v letitém sporu dospěla k závěru, že suma Deylovi náleží za práci vykonanou před ukončením smlouvy a jako náhrada vynaložených nákladů.

V jiném sporu se Deyl domáhal zaplacení víceprací. Pře skončila počátkem roku 2015 smírem, podle nějž měl architekt dostat přes 1,1 milionu korun.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist