https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnizdeni-capu-bilych-na-zapade-cech-se-letos-vydarilo-nekde-maji-i-pet-mladat?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnízdění čápů bílých na západě Čech se letos vydařilo, někde mají i pět mláďat

8.7.2021 01:57 | PLZEŇ (ČTK)
Zatímco u čápů bílých se letos hnízdní sezona vydařila, u vzácnějších a skrytěji žijících čápů černých je horší.
Zatímco u čápů bílých se letos hnízdní sezona vydařila, u vzácnějších a skrytěji žijících čápů černých je horší.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | DES OP Záchranná stanice živočichů Plzeň
Na západě Čech se letos po několika slabších letech zřejmě poměrně dobře vydaří hnízdní sezona čápů bílých. Zhruba z osmi desítek sledovaných hnízd v Plzeňském a Karlovarském kraji je obsazeno kolem 50. Na řadě z nich jsou letos čtyři až pět mláďat, což je oproti předchozím letům výrazně více, řekl ČTK Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů a Dobrovolného ekologického spolku - ochrany ptactva. Čápům bílým i černým se spolek intenzivně věnuje 30 let.
reklama

 
I když čápata přežila první týdny života, vyhráno ještě nemají, čeká je první nácvik létání a nástrahy, jako jsou například dráty elektrického vedení nebo nebezpečí srážky s dopravními prostředky.
I když čápata přežila první týdny života, vyhráno ještě nemají, čeká je první nácvik létání a nástrahy, jako jsou například dráty elektrického vedení nebo nebezpečí srážky s dopravními prostředky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | DES OP Záchranná stanice živočichů Plzeň

I když čápata přežila první týdny života, vyhráno ještě nemají, čeká je první nácvik létání a nástrahy, jako jsou například dráty elektrického vedení nebo nebezpečí srážky s dopravními prostředky. "Letos to zatím vypadá, že po deseti letech je u čápů bílých větší vzestup počtu mláďat. Letos máme obsazeno o jedno hnízdo navíc, rodilo se ale víc mláďat," řekl Makoň. Ekologové mají teď plné ruce práce s kroužkováním čápat. Letos jich okroužkují kolem stovky, což je oproti předchozím rokům také více. "Nemůžeme okroužkovat všechna, k některým hnízdům není přístup možný," uvedl Makoň.

Za 30 let členům spolku prošlo rukama přes 1500 čápů. "Řešili jsme je, kroužkovali či zachraňovali. Máme za sebou přes 150 adopcí s prokázanou úspěšností 97 procent. Z toho minimálně 30 mláďat jsme vylíhli v líhni z vejce a následně adoptovali," řekl Makoň. Několik adoptovaných mláďat má své vlastní rodiny a pravidelně hnízdí. Čápi jsou totiž ochotní přijmout za své i cizí mládě. V případě, že jeden z čapích rodičů zahyne, například po nárazu do drátů elektrického vedení nebo srážce s autem, druhý rodič by se o velmi malá mláďata nezvládl sám starat. Ochránci přírody proto z takového hnízda čápata odeberou a přidají je na jiná hnízda k podobně starým mláďatům. Letos takto v kraji adoptovali sedm čápat.

Čápi jsou totiž ochotní přijmout za své i cizí mládě.
Čápi jsou totiž ochotní přijmout za své i cizí mládě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | DES OP Záchranná stanice živočichů Plzeň

Na začátku června převzali čtyři čerstvě vylíhnutá čápata od Záchranné stanice živočichů Pavlov na Vysočině. Jeden z rodičů tam uhynul na elektrickém vedení. Plzeňští ochránci přírody je dali v polovině června k náhradním rodinám ve Starém Sedlišti, Draženově, Tachově a Kdyni. Jedno z mláďat nepřežilo, ostatní vyrůstají s adoptivními sourozenci a rodiči. Novou rodinu dostala také čápata z Chotíkova u Plzně, která rovněž přišla o jednoho z rodičů. Tři poloviční sirotky pomohli z čtyřiadvacetimetrového komína sundat hasiči, ekologové je adoptovali do hnízd ve Všerubech, v Plané a Brodu nad Tichou. Při kontrole po dvou týdnech byla všechna v pořádku. "Titul matka roku si určitě zaslouží samice v Chotěšově, která také přišla o partnera. Mláďata ale byla už o něco větší, a tak jsme je na hnízdě nechali a sledujeme ho. Samice se už několik týdnů sama vzorně stará, mláďata krmí, chrání, zahřívá, kropí v horku vodou," popsal Makoň.

Zatímco u čápů bílých se letos hnízdní sezona vydařila, u vzácnějších a skrytěji žijících čápů černých je horší. Z deseti dlouhodobě sledovaných hnízdních lokalit v kraji jsou obsazené jen dvě, na obou je po třech mláďatech. Na vině může podle Makoně být zvýšená kůrovcová těžba v lesích, kde tito čápi hnízdí.

Členové spolku za 30 let zrekonstruovali, přemístili či stabilizovali přes 300 čapích hnízd. Tři mláďata, celkem však šest jedinců, minimálně rok sledovali satelitní vysílačkou. Nejúspěšnější čáp Kryštof, u něhož se nakonec ukázalo, že je to samice Kryštofa, vysílal z vysílačky data o své cestě na zimoviště, celý zimní pobyt v Africe a cestu zpět do Polžic. Tam samice zahnízdila a nyní se stará o dvě mláďata, její vysílačka ale přestala fungovat.


reklama

Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.7.2021 07:02
Čápů není nikdy dost.
Odpovědět
DA

DAG

8.7.2021 08:37
Tolik štěstí. Nic proti čápům, ale podle mě už dávno nejsou ohroženi a pro mě ničím zajímavý. Co třeba koroptve, křepelky, sluky. Začínám mít averzi na protěžované druhy.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.7.2021 10:56 Reaguje na DAG
Zeptejte se většiny ochranářů, jak vámi jmenované druhy vypadají,
kde žijí a čím se živí. O čápech toho vědí hodně z webkamer, ale
neví to, čím se převážně živí. Pak se diví, že mizí ta jejich potrava, když jich utěšeně přibývá. Mimochodem on rád slupne
i ty mladé koroptve, křepelky a sluky. Ale čáp je velký, nežije
skrytě, jako vámi jmenovaní ptáci a tak je středem zájmů ochránců,
kteří vědí o přírodě úplně prd. Takže tomu zatleskají a postaví
jim nová hnízda s kamerami na sledování "dodavatelů miminek".
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.7.2021 11:19 Reaguje na Břetislav Machaček
Taky by mě zajímalo, čím se ti mladí budou živit. Z přírodopisu víme, že e čápi živí žábami, myšmi, občas hady a větším hmyzem. Díky chemizaci o žábu v přírodě nezavadíme, myši se v polích s řepkou a kukuřicí chytají dost blbě, díky absenci žab je minimum hadů a hmyzu je taky pomálu. Takže zbývá jenom lov mladých ptáčat a nebo umělé krmení zabitými kuřaty. A tomu se říká ochrana přírody.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.7.2021 11:35 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pak jsou tu ještě malí zajíčci a skládky, které
jsou požehnáním pro mnoho ikonických druhů zvířat.
Okolí skládek plné hlodavců láká predátory, taky
mnozí konzumují zbytky jídla a hmyz živící se
na zbytcích. Budoucí ukončení skládkování bude
mít fatální dopad na mnoho těchto druhů, tak
v prvých létech po ukončení skládkování dokončí
dílo zkázy na své přirozené kořisti a pak za
povyku ochranářů pomalu vymřou taky. Kruh se
uzavře a příroda bude kořisti i predátorů prostá,
pokud ty predátory nebudou ochranáři uměle krmit
a kochat se pohledem na hladovějící ikonické druhy.
Hlupáci zůstanou asi hlupáky i když to dojde až
k tomu přikrmování. Nechtějí slyšet to varováni
o nezastupitelnosti vyváženého potravního řetězce
a snaží se přeskakovat jednotlivé články až do
hořkého konce.
Odpovědět
Pe

Petr

8.7.2021 11:53 Reaguje na Břetislav Machaček
Vše souvisí se vším. Naše "moderní" společnost se vydala cestou individualizace, lepší výraz je egoizace. Každý sám za sebe, každý každému soupeřem a konkurentem. Konkurenti nejsou schopni žádné spolupráce, neexistují žádné společné cíle ani návaznost, ignorují se souvislosti. V egoistické individualizované společnosti nefunguje nic, co nemá okamžitý a měřitelný výsledek.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.7.2021 11:46 Reaguje na Břetislav Machaček
Snad by jste nechtěl po Čápovi, aby byl vegetarián :-) ale je fakt, že jmenované druhy mají problém i v regionech, kde Čápa nenajdete ale je to biologická nezávadnost vody v případě žab a to je nejen splachem z polí ale i přepady z odpadových jímek domů a měst. Ono schopnost ČOV čistit odpadní vodu od chemie je výrazně omezen a na to se tak nějak zapomíná, že chemii "ale i drogy), s kterou čistíme nádobí najdeme i v řekách a potocích.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.7.2021 12:00 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Já si myslím, že největším problémem je chemizace zemědělství. Nádobí se pomývalo i dříve a žab bylo neurekom. Problém je v plošných postřicích, které se uplatňují na plodiny. U obojživelníků je průser v tom, že vláhu, ale i jedy, mohou přijímat celým povrchem těla. Takže jsou vůči jedům citlivější než třeba ptáci nebo savci.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.7.2021 11:47 Reaguje na Břetislav Machaček
Mohu poprosit o vysvětlení a data ze kterých jste vyvodil to o ochranářích? Prováděl jste nějaké dotazníkové šetření u ochranářů? Jakou metodu jste použil pro vyhodnocení dat? Palcovovu? :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.7.2021 18:42 Reaguje na Petr Eliáš
Vy máte nějaká data o tom, že ty ptáky poznají?
Nechte toho, většina laiků ví o přírodě prd a tak
je lze snadno zblbnout do ochrany ikonických druhů.
Mediální masáž dělá divy, ale ochranou není koukání
na web z čapího hnízda a zoufalé volání, že dospělý
čáp "týrá" nadbytečné mládě. Skutečný ochránce to
chápe a nesnaží se ho ani zachraňovat. "Ochranáři"
si tak sami vyrobili problém a aby nebyli terčem
kritiky, tak je "zachraňují". Vypnout web a nebo
ho tam ani nedávat a příroda tak vyřeší sama, zda
přežije čápat pět a nebo jedno. Vidím, že vám
ležím v žaludku, ale nezoufejte, asi tu skončím
se snahou nastavit zrcadlo místním hlupákům,
protože to nemá smysl. Moudré lidi poučovat
není třeba a hlupák o to nestojí, protože to
často ani nepochopí.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.7.2021 19:54 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak co? Odkud víte, že většina ochranářů by je nepoznala, hm? Vymyslel jste si to? Palcovova metoda? Cucáte si to z palce? :D Mě leží v žaludku ta vaše neskutečná stupidita s jakou si tu snažíte hrát na jakéhosi odborníka. :D
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.7.2021 16:36 Reaguje na Petr Eliáš
Co jste napsal k článku konkrétního mimo
mého napadání? Nic, protože o čápech asi
víte stejný prd jako o těch slukách a jiných
ptácích. Libujete si v napadání kritiků
ochranářů, kteří konají nesmysly a ještě
se tím chválí. Pokud tomu rozumíte, tak
sám zkritizujete to vyzdvihováni ikon
a nevšímavost vůči zbytku přírody, ale
asi tomu tak nebude a tak obdivujete, že
utěšeně narůstají stavy predátorů a mizí
jejich potrava.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist