https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnizdeni-labute-zpevne-v-chropyni-bylo-letos-znovu-neuspesne?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnízdění labutě zpěvné v Chropyni bylo letos znovu neúspěšné

26.5.2020 00:18 | CHROPYNĚ (ČTK)
Zpěvanka je první a jedinou labutí zpěvnou, která zahnízdila v České republice.
Zpěvanka je první a jedinou labutí zpěvnou, která zahnízdila v České republice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | MORAVSKÝ ORNITOLOGICKÝ SPOLEK – středomoravská pobočka České společnosti ornitologické (MOS) / mos-cso.cz
Letošní hnízdění labutě zpěvné zvané Zpěvanka na Zámeckém rybníku v Chropyni na Kroměřížsku skončilo neúspěšně, stejně jako loni. Podle ornitologů jde o jediné místo v zemi, kde pár labutí zpěvných dosud zahnízdil, poprvé v roce 2017. Začátkem května se mu vylíhla dvě mláďata, ale obě uhynula. Navíc záhadně zmizel partner Zpěvanky, který je od loňska označen kroužkem a krčním límcem, sdělil dnes místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.
reklama

 

"Labuť Zpěvanka zasedla na hnízdo s vejci již koncem dubna a samec hlídkoval v okolí. V té době zahnízdil na Zámeckém rybníku v Chropyni i pár husic nilských, který měl sedm mláďat. U tohoto páru se 5. května objevilo jedno mládě labutí zpěvných," uvedl Šafránek.

Mládě se Zpěvance ztratilo už loni, ale díky všímavým lidem se je podařilo vrátit labutím rodičům. "Letos se ale ztracené labuťátko přidalo k páru husic s mláďaty, a tak je nebylo možné odchytit. Navíc byla velká šance, že se mládě vrátí k labuti Zpěvance, která v té době vodila další mládě na stejném rybníce. To se však nestalo a mládě zmizelo a po několika dnech se ztratilo i druhé mládě, které vodila samice. Zpěvanka tak zůstala bez mláďat i bez samce. Ornitologové netuší, zda rodinu opustil, což je málo pravděpodobné, nebo uhynul," uvedl Šafránek.

Zpěvanka je první a jedinou labutí zpěvnou, která zahnízdila v České republice. "Všechna její hnízdění byla doprovázena úhyny mláďat. Pouze jediné její mládě úspěšně opustilo rodnou Moravu a bylo zjištěno v jižním Polsku. Od té doby ale o něm nejsou žádné zprávy," doplnil ornitolog.

Labutě zpěvné hnízdí na malých jezerech v tundře na severovýchodě Evropy, v České republice se občas objevují v době tahu nebo vzácně zimují. Výjimkou je právě samice labutě zpěvné, která se již 13 let celoročně zdržuje převážně na střední Moravě. Její oblíbené rybníky jsou v Tovačově, Kojetíně a Chropyni. Labuť byla okroužkována v lednu 2006 na zimovišti v Německu jako dospělá samice. Proč se nevrátila do svého severského rodiště a usadila se na Moravě, je pro ornitology záhadou.

Od labutí velkých se labuť zpěvná liší žlutě zbarveným zobákem. Zámecký rybník v Chropyni je národní přírodní památkou a je výjimečný i tím, že je jediným hnízdištěm racků černohlavých a zrzohlávek rudozobých na střední Moravě. Ještě nedávno na něm hnízdily také kriticky ohrožené potápky černokrké. Na ostrově rybníka hnízdí i jedna z největších kolonií racků chechtavých na Moravě.


reklama

Viktor Chrást
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.5.2020 15:21
Vodník alias sumec velký ("biologická ochrana"-).
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist