https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hodoninska-firma-resi-v-anglii-vytapeni-parku-vrta-do-hloubky-peti-kilometru?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hodonínská firma řeší v Anglii vytápění botanického parku, vrtá do hloubky pěti kilometrů

29.12.2021 01:15 | HODONÍN (ČTK)
V jednom skleníku je tropická flóra, ve druhém středomořská.
V jednom skleníku je tropická flóra, ve druhém středomořská.
Až do téměř pětikilometrové hloubky se v hrabství Cornwall na jihozápadě Anglie provrtává hodonínská společnost MND Drilling&Services. Díky vrtu pak bude možné geotermálně vytápět zábavní a vzdělávací centrum Eden s komplexem skleníků s tropickou a subtropickou flórou. Podle předsedy představenstva René Kachyni chtějí provozovatelé parku ekologické vytápění místo plynu. Bude fungovat jako tepelný výměník. Do horniny se vtlačí velké množství vody, která se pod povrchem ohřeje a poté se vytlačí zpět na povrch, aby vyhřívala skleníky, vysvětlil Kachyňa.
reklama

 

"Jedná se o druhý nejhlubší vrt v Anglii. Nyní jsme v hloubce přes 4,5 kilometru, kde je teplota nad 150 stupni. Budeme ještě pokračovat k pěti kilometrům a pak začnou samotná měření, která ověří potenciál vydatnosti vody a její teploty u povrchu. U něj musí mít voda 100, ideálně ještě více stupňů ve formě páry," popsal na podzim Kachyňa. Aby společnost, která je dceřinou firmou MND, mohla tak hluboký vrt vytvořit, potřebovala k tomu svou nejtěžší soupravu Bentec 450. Vrt je sice hluboký, ale nikterak široký, obvykle jsou to nižší desítky centimetrů.

Park vznikl před 20 lety na místě, kde se předtím 160 let těžil kaolin, a rozkládá na ploše 12 hektarů. V jednom skleníku je tropická flóra, ve druhém středomořská. Shromažďují se zde rostliny z celého světa. "Jsou tu i takové, které už jsou v přirozeném prostředí vzácné. Park funguje na čistě komerční bázi, ale slouží i ke vzdělávání a je možné si objednat i průvodce. Kdo má možnost se v jihozápadní Anglii pohybovat, tak Eden určitě stojí za návštěvu," řekl Kachyňa.

Právě kvůli ekologickému poslání parku se jeho provozovatelé snaží přejít z fosilních paliv na obnovitelné zdroje. "Asi si každý dokáže představit, jak velké množství tepla je potřeba pro vytápění v Anglii pro takové skleníky," řekl Kachyňa. Dokončovaný vrt stál majitele 17 milionů liber (přes půl miliardy korun).

Provozovatel zvažuje ještě druhý vrt. Pokud se ověří dostatečný geologický potenciál, naruší se jedním vrtem puklinový systém, kde je dostatek podzemních vod, a druhým vrtem se vytěží a bude zásobovat geotermální elektrárnu. Primárně se tak bude vyrábět elektřina a vytápět se bude odpadním teplem. "Stačilo by to nejen pro skleníky, ale ještě pro 4500 domácností. Aktuální informace potvrzují, že je takový záměr možný. Prvotní měření ukazují i dostatečně vysoké teploty," řekl Kachyňa. Zda bude dělat druhý vrt opět hodonínská společnost, není ještě rozhodnuto.


reklama

Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist