https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/horske-a-suche-leto-ve-francii-uspisilo-sklizen-hroznu-na-sampanske-o-dva-tydny?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Horké a suché léto ve Francii uspíšilo sklizeň hroznů na šampaňské o dva týdny

28.8.2022 00:06 | PAŘÍŽ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sklizeň hroznů na výrobu šampaňského letos ve Francii začala o dva týdny dřív kvůli horkému a suchému létu. Nedostatek vody a vysoké teploty sice vedly k rozsáhlým lesním požárům, ale také uspíšily zrání vína. Vinaři čekají dobrý ročník, uvedla agentura Reuters.
reklama

 

"Je zcela jasné, že globální oteplování má nyní vliv," uvedl majitel rodinného vinařství v severní Francii Charles Philipponnat. Srpnovou sklizeň podle něj dříve vinaři zažívali jednou za život, dnes už to ale neplatí. "Myslím, že se nacházíme v bodě zlomu. Zatím nám globální oteplování pomáhalo, sklízeli jsme za dobrých povětrnostních podmínek, bez deště, bez přílišného chladu. Víno bylo vyzrálé a bez plísně," řekl Philipponnat.

Výrobci po celé Francii očekávají, že letošní sklizeň přinese kvalitní ročník. Po roce 2021, kdy vinohrady zpustošily mrazy a plísně, čemuž letos pomohlo zabránit suché a horké počasí, je to pro ně velká úleva.

Hrozny je důležité sklidit, když už jsou zralé, ale ne přezrálé a s přílišným obsahem cukru. Vinaři podle Philipponnata nejspíš v dalších letech budou muset teplému počasí přizpůsobit i způsob výroby vína. Jedním z prvních kroků je dřívější sběr hroznů než v minulých desetiletích, a to nejen pro šampaňské.

Letošní sezóna sklizně přišla ve většině velkých vinařských oblastí Francie zhruba o dva týdny dříve než obvykle a letošní výjimka se nejspíš stane budoucím pravidlem.

Zatímco v 80. letech 20. století se hrozny na chablis sklízely v říjnu, s postupem let se sklizeň začala posouvat na září a dnes už je září nejčastějším obdobím. Potřeba otrhat hrozny z vinic už v srpnu je ale velmi neobvyklá, domnívá se vinohradník Laurent Pinson.

"Vína možná budou jiná. Budeme se muset přizpůsobit jiným odrůdám hroznů nebo metodám pěstování, které se trochu liší od toho, co děláme nyní," dodal Pinson.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jakub Graňák

Jakub Graňák

28.8.2022 09:20
Horské léto? Co to je?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist