https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/horske-louky-na-uboci-pradedu-spasa-dobytek-pomaha-udrzet-bezlesi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Horské louky na úbočí Pradědu spásá dobytek, pomáhá udržet bezlesí

2.7.2020 14:02 | JESENÍK (ČTK)
Správa CHKO se před několika lety rozhodla, že horské louky opět promění v pastviny.
Správa CHKO se před několika lety rozhodla, že horské louky opět promění v pastviny.
Horské trávníky na úbočí hory Praděd a nedaleké Švýcárny v Jeseníkách od konce června opět spásají ovce, koně a krávy. V této části Chráněné krajinné oblasti Jeseníky tak podle odborníků pomáhají udržet cenní bezlesí. Pro horské podmínky byly vybrány kravky skotského náhorního skotu a koně huculského plemene z farmy ve Vernířovicích na Šumpersku. Valašské ovce a poníky dodala rodinná farma z obce Stránské na Bruntálsku.
reklama

 

"Navazujeme na přerušenou tradici. V Jeseníkách se nad horní hranicí lesa dříve kosilo a pásl dobytek. Zdejší květnaté horské trávníky jsou pestré právě proto, že je pomáhala udržovat lidská péče. Poté, co se s pastvou přestalo, začaly postupně zarůstat," sdělil ČTK Jindřich Chlapek ze Správy CHKO Jeseníky.

Správa CHKO se proto před několika lety rozhodla, že horské louky opět promění v pastviny. "Předpokládané účinky pastvy na rozmanitost alpínských trávníků se skutečně projevily již po přibližně pěti letech. Na pasených plochách se zvyšuje zejména počet rostlinných druhů," podotkl Chlapek.

Pasoucí se dobytek v nejvyšších partiích Jeseníků vzbudil velký zájem návštěvníků Pradědu. Panely popisující důvody obnovy tradičního spásání horských trávníků jsou podle Chlapka nejčtenější ze všech, které jsou v tomto horském terénu instalovány. Účinky pastvy podrobně monitorují odborníci a Správa CHKO Jeseníky v příštích letech chystá rozsáhlejší projekt zaměřený na podporu a rozšíření pastvy na horách.

"Různé druhy zvířat spásají rostlinný porost odlišně, proto jsme pro pastvu zvolili různé druhy. Od koní si například slibujeme důslednější vypásání zejména některých druhů trav, které ovcím příliš nešmakují. Svými kopyty také narušují povrch půdy, takže se tu mohou uchytit ty druhy rostlin, které by v bujném porostu neměly šanci," dodal Radek Štencl z CHKO Jeseníky.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JV

Jaroslav Vozáb

3.7.2020 11:28
Jen, aby si nekousla v CHKO zvěř např. kamzík nebo jelen, srnec... to by mohlo všechny kytky zničit.
Ráno jen tak kouknu na zprávy a už se mi dělá blbě:
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/myslivci-budou-moci-ulovky-dolozit-fotkou-z-mobilu-40329220
Pěkná fotka ocucané bachyně, jen tak dále...Dřív kdo se spletl chodil kanály, dnes je vše normální. Samozřejmě je také normální pastva domácích zvířat. Jen bych nedehonestoval zvěř a sváděl na ni všechny chyby lidí, které se dopustili jak v lese, tak na poli, tak při úpravách vodních toků...
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

4.7.2020 16:30 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Ona ta fotka ocucané bachyňky je ilustrativní a už se objevila několikrát více ,než před rokem. Mohla být střelena při likvidaci ohniska AMP u Zlína. Jinak by to sice dle zákona,ale nemyslivecké. Jojo , kamzíky zlikvidujeme a domácí zvěřinec nahoru pustíme. Nebyl jako původní kdysi zarostlý stromy i vrcholek ? 250 let - co je a co není původní ? Jen hranice uměle určená ekod ...ly
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

6.7.2020 07:55 Reaguje na Petr Pekařík
U Jeseníků, Kralického Sněžníku a Krkonoš ( Vysoké Sudety)je vyvinuto subalpinské pásmo a bezlesí je tam tedy naprosto přirozené. Pouze se udává, že bez vlivu člověka by měla ta horní hranice lesa být o 100 m výše.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

3.7.2020 17:05
Tady se krásně projevuje schizofrenie dnešních ekologů. Pořád se mluví o tom
že se to má dělat jako dříve. Ale kdy dříve? Jestliže tam má být fauna a flora jako před 100 lety tak tam nemá co dělat vlk. A jestli tam chceme mít vlky a medvědy tak nemá co dělat dobytek .
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

5.7.2020 20:35
Tak to mi hlava nebere. Měl jsme za to, že nejlepší by bylo, kdyby ty hory byly zalesněné. Když už tam nemůžou být sjezdovky, které by dávali práci spoustě lidí z toho krásného, ale chudého regionu, tak ať jsou tam aspoň lesy, které budou zadržovat vodu.

Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist