https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradec-kralove-spousti-trideni-odpadu-z-kuchyni-poridil-na-to-zvlastni-popelnice?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradec Králové spouští třídění odpadu z kuchyní, pořídil na to zvláštní popelnice

30.11.2022 01:03 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Do popelnic, které budou mít uzavírání pákovým systémem, budou moci lidé odkládat zbytky jídel, maso, malé kosti, mléčné výrobky, potraviny s prošlou trvanlivostí, slupky a další zbytky ovoce a zeleniny.
Do popelnic, které budou mít uzavírání pákovým systémem, budou moci lidé odkládat zbytky jídel, maso, malé kosti, mléčné výrobky, potraviny s prošlou trvanlivostí, slupky a další zbytky ovoce a zeleniny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hradec Králové v těchto dnech spouští třídění odpadu z kuchyní. Společnost Hradecké služby začala po městě rozmisťovat 205 speciálních hnědých popelnic pro uložení zbytků jídel či prošlých potravin. V separaci odpadu z kuchyní radnice vidí další možnost, jak by šlo zvýšit třídění a snížit množství směsného komunálního odpadu.
reklama

 

"Rozbor odpadů z nádob na směsný komunální odpad ukázal, že 30 procent z tohoto odpadu je z kuchyní a bylo by ho možné energeticky využívat," uvedl náměstek primátorky pro rozvoj Lukáš Řádek (TOP 09). Zatím odpad z kuchyní většinou končí k černých popelnicích s komunálním odpadem. Pořízení nádob a roční provoz nové služby město vyjde na 2,5 milionu korun.

Třídění takzvaného gastroodpadu radnice vyzkoušela od loňského října do letošního března na sídlišti ve čtvrti Malšovice v ulicích Rybova a Antonína Petrofa. "Za tuto dobu se ukázalo, že o tuto službu je zájem, během sledovaného období se podařilo vytřídit 1,7 tuny gastroodpadu," uvedla radnice.

Do popelnic, které budou mít uzavírání pákovým systémem, budou moci lidé odkládat zbytky jídel, maso, malé kosti, mléčné výrobky, potraviny s prošlou trvanlivostí, slupky a další zbytky ovoce a zeleniny. "Důležité je, aby lidé veškeré věci do popelnic dávali bez obalů," uvedl ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.

V době vyšších teplot od května do září budou Hradecké služby popelnice s gastroodpadem vyvážet dvakrát týdně. Od října do dubna bude svoz jednou týdně. Odpad skončí v bioplynové stanici.

Lidé v Hradci Králové nadále budou moci ostatní bioodpad třídit do dříve zavedených hnědých popelnic. "Rostlinné bioodpady z údržby zeleně, například posečenou trávu, listí a větvě, budou moci občané nadále umísťovat do hnědých nádob pro ukládání rostlinného bioodpadu, případně je odvézt do městské kompostárny," uvedl Hušek.

Základní poplatek za vyvážení popelnic a likvidaci odpadu činí letos v Hradci Králové 600 korun za dospělou osobu a je stejný jako v letech 2020 a 2021. Systém svozu a likvidace odpadů není v Hradci Králové finančně soběstačný, radnice ho dotuje desítkami milionů korun.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JP

Jaroslav Pobeha

2.12.2022 14:26
Takže bioplyn. Horšie než toto je len biodpad spaľovať.
A potom, že prečo je málo uhlíka v pôde.
Ten bioodpad má ísť na kompost a potom do polí.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist