https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradecky-soud-zacne-znovu-resit-kauzu-rekonstrukce-hrebcina-v-kladrubech?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradecký soud začne znovu řešit kauzu rekonstrukce hřebčína v Kladrubech Aktualizováno

7.3.2022 11:13 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Areál Hřebčína v Kladrubech.
Areál Hřebčína v Kladrubech.
Foto | Makak 60 / Wikimedia Commons
Výslechy obžalovaných dnes u Krajského soudu v Hradci Králové začala kauza údajně zmanipulovaných zakázek na opravy Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem na Pardubicku. Obžalovaní potvrdili svá dřívější stanoviska, kdy vinu odmítli. Před krajským soudem je 21 obžalovaných, z toho je šest firem - Metrostav, Metrostav Infrastructure, Strabag, DOB Construction (dříve Geosan Stavební), Cettus a Chládek a Tintěra.


reklama

 

Kauza se týká přípravy a realizace zadávacího řízení v rámci projektu Obnova součástí národní kulturní památky Hřebčín v Kladrubech nad Labem. Stíhání souvisí s první a druhou etapou obnovy národní kulturní památky. Obžalovaní vinu od počátku odmítají.

"Stanovisko se nezměnilo," odpověděl na dotaz předsedy senátu bývalý ředitel pardubické stavební firmy Cettus Vladimír Nový. V době zakázek, v roce 2013, byl zástupcem investora a podle obžaloby zmanipuloval výběrové řízení na zpracování projektové dokumentace a technický dozor.

Odvolací pražský vrchní soud mu loni v únoru zpřísnil podmíněný trest na 2,5 roku vězení s podmínkou na čtyři roky. Krajský soud v Hradci Králové Nového v roce 2019 potrestal ročním vězením s podmínkou na tři roky. Odvolací vrchní soud udělil podmíněný trest ještě jednomu z obžalovaných, dalšímu muži uložil peněžitý trest.

Krajský soud se případem zabývá podruhé. Vrchní soud v Praze loni v únoru část případu vrátil k novému projednání prvoinstančnímu soudu do Hradce Králové. U dvou fyzických osob rozsudek nabyl právní moci.

Podle nepravomocného rozsudku krajského soudu se podařilo prokázat, že zčásti docházelo ke zjednávání určité výhody některým zadavatelům. Královéhradecký soud však odmítl tvrzení státního zástupce, že obžalovaní postupovali jako organizovaná skupina. Uvedl také, že hlavním zájmem nebylo obohacení, ale spíše snaha, aby rekonstrukci kvalitně provedla renomovaná firma. Podle obžaloby byla jednáním obžalovaných ohrožena dotace na rekonstrukci hřebčína ve výši zhruba 250 milionů korun, škoda ale fyzicky nevznikla.

"Obžaloba byla původně podána proti 17 fyzickým a pěti právnickým osobám, u dvou fyzických osob došlo již k pravomocnému rozhodnutí, k odsuzujícímu rozsudku. Současné řízení je vedeno proti 15 fyzickým osobám a ohledně právnických osob počet zůstává na pěti, plus jedna právnická osoba, na kterou trestní odpovědnost přešla, je to společnost Metrostav Infrastructure, na kterou přešla zásadní část majetku společnosti Metrostav," řekl ČTK státní zástupce Adam Borgula.

Podle něj je jednání zaměstnanců a pracovníků Metrostavu přičítatelné jak společnosti Metrostav, která nadále existuje, tak i společnosti Metrostav Infrastructure.

Zástupce společnosti Metrostav Infrastructure označil účast společnosti v soudním řízení za nezákonnou, neúčelnou a také za protiústavní. "Je to nejen v rozporu s ústavním pořádkem, ale rovněž s ustanovením trestního řádu," řekl soudu zástupce společnosti. Podle něj se společnost Metrostav Infrastructure zabývá výstavbou silnic a mostů, nikoli opravami památek.

Obžalovaným hrozí různé tresty. Podle původně podané obžaloby za pokus o poškození finančních zájmů EU a za přípravu dotačního podvodu až deset let vězení, za zjednání výhody ve veřejné zakázce a pletichy až osm let a za porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže až pět let.


reklama

Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MS

Michael Stanovský

13.3.2022 19:08
"zájmem nebylo obohacení, ale spíše snaha, aby rekonstrukci kvalitně provedla renomovaná firma"
To se zřejmě nesmí. Musí se vybrat někdo, kdo bude nejspíš nejlevnější a hlavně splní jistá kritéria. Na to, jak kvalitně ta vybraná firma pracuje a jak je renomovaná se kritéria nastavují blbě, většinou to dopadne tak, že to ÚHOS zbourá a prohlásí, že kritéria byla napsaná na míru nějaké firmě.
Takže pro dobrotu na žebrotu. Takhle to funguje všude, kvalita není důležitá, pak se nedivme stavu našich silnic. Každý ředitel ŘSD má rád své teplé místečko, takže do podobných akcí jako zmiňovaný Cettus nepůjde. A kdy se pak něco po*ere, vždycky se to dá svést na objektivní potíže.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist