https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hubackova-chce-na-mzp-resit-obnovitelne-zdroje-pitnou-vodu-ci-becvu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hubáčková chce na MŽP řešit obnovitelné zdroje, pitnou vodu či Bečvu

20.12.2021 01:49 | PRAHA (ČTK)
Foto | Martin Vlček, Kancelář Senátu / Wikimedia Commons
Nová ministryně pro životní prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) se chce ve funkci zaměřit na otázky spojené s klimatickou změnou, ochranu pitné vody, zavádění obnovitelných zdrojů energie a omezení uhlí, evropský Green Deal či dořešení havárie na Bečvě. Řekla to novinářům poté, co ji do úřadu uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Dodala, že chce navázat užší spolupráci s ministerstvy zemědělství, průmyslu a obchodu či dopravy.
reklama

 

Ministryně řekla, že za nejdůležitější považuje řešení klimatické otázky a nutné změny v energetice, zemědělství či průmyslu. V tom podle ní bude nezbytně nutná spolupráce s jinými resorty. "Spolupráce, doufám, přinese to, že budeme umět dobře a rychle čerpat finanční prostředky, abychom se s tím brzy vyrovnali," řekla.

Důležitost ministerstva životního prostředí zdůraznil premiér Fiala. Dodal, že Hubáčková je pro něj dobrou kandidátkou s ohledem na její zkušenosti v regionální i celostátní politice a odbornou praxi. Zmínil také, že jde o jediný resort, ze kterého odchází dosavadní ministr Richard Brabec (ANO) po osmi letech ve funkci. Končícímu ministru podle svých slov poděkoval za jeho služby.

Hubáčková dále uvedla, že za jeden ze svých prvních úkolů považuje dořešení havárie na řece Bečvě. "Musíme nastolit taková opatření, aby k podobným případům vůbec nedocházelo," sdělila. Dodala, že jejím celoživotním profesním cílem a snahou je ochrana pitné vody, kterou chce prosadit i do ústavy.

Důležitým tématem pro resort budou podle ministryně otázky spojené s Evropskou unií, ať už půjde o nastávající předsednictví České republiky v Radě EU nebo diskutovaná evropská dohoda Green Deal. V té souvislosti dodala, že chce podpořit fotovoltaiku na střechách rodinných domů, aby domácnosti nebyly závislé jen na dodavatelích energií. V souvislosti s energetikou také řekla, že chce co nejdříve zavést opatření k postupnému omezení a zastavení těžby uhlí. O termínu, kdy by měla být zcela zastavena, se podle ní ve vládě ještě bude jednat. Uhelná komise doporučila ukončit v Česku využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2038. Předchozí vláda ANO a ČSSD termín neschvalovala, doporučení komise vzala jen na vědomí.

Hubáčková v 90. letech působila jako úřednice okresního úřadu v Hodoníně a od roku 2000 stála v čele odboru životního prostředí krajského úřadu Jihomoravského kraje. Mezi lety 2014 a 2018 byla starostkou obce Ratíškovice, nyní je tam radní. Od roku 2016 je senátorkou za obvod Hodonín a od loňského roku zastupitelkou Jihomoravského kraje. Po vstupu do vlády podle svého dřívějšího vyjádření skončí jako zastupitelka Ratíškovic i Jihomoravského kraje, ale senátorkou zůstane.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

20.12.2021 08:36
Přeji paní Hubáčkové hodně sil a pevné nervy. Bude je potřebovat, protože bude muset tlačit ČR do hodně nepopulárních a přitom nutných změn. A pro neiformovaného (nebo ještě hůře desinformovaného takovými lháři a manipulátory jako je třeba Zeman, Klaus, Babiš,...) občana to bude jako červený hadr. Paní Hubáčková ale i celá vláda bude muset hodně vysvětlovat a komunikovat tyto témata jak jen to bude možné.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

20.12.2021 08:52
Díval jsem se na profesní vývoj této paní. Vystudovala VŠ technického směru, ale v životě se tomu nevěnovala, pracovala jako referent na odboru ŽV, okresního a krajského a hlavně politikařila. Její vyjádření ke Geen Dealu a uhlí stačí. Vskutku materiál.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.12.2021 09:02 Reaguje na pavel peregrin
Žádný zázrak to nebude, prostě úřednice.
Odpovědět
sv

20.12.2021 10:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Po tom co na tomto postu předváděl brabec, by i stádo opic na bylo významným zlepšením.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.12.2021 13:41 Reaguje na
Buďte gentleman a paní ministryni nepřirovnávejte k savčím skupinám.
Prostě uvidíme , jak nové ehm mete a komu tomu cestičku
Odpovědět
va

vaber

20.12.2021 09:28 Reaguje na pavel peregrin
zatím omílá jen věty co si slyšela v médiích, na víc nemá ,asi si myslí, že jí to zvýší popularitu ,
bude makat za senát i MŽP a bude mít dvě koryta a dva státní, platy to jde?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.12.2021 09:35 Reaguje na vaber
Takže bude makat 25 hodin denně? To bude muset vstávat o hodinu dřív? -)))
Odpovědět
sv

20.12.2021 10:28 Reaguje na vaber
Možná kdyby brabec dělal aspoň tohle (místo mlžení a zdržování pokud ne něco horšího) nemusely výsledky jeho práce dopadnout tak katastrofálně.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.12.2021 10:30 Reaguje na
Brabec je z ANO. Co k tomu ještě dodat?
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.12.2021 13:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tahle od černoprd ... KDU-ČSL . Bude to lepší ? Uvidíme
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.12.2021 09:38
Moc by mě zajímalo, jak chce řešit tu Bečvu? Skutečný viník se už postaral o to, aby se důkazy zametly pod stůl. Maximálně dojde k závěru, že znalecký posudek je zmanipulovaný, shodí ho ze stolu a celé vyšetřování skončí konstatováním, že viník není znám.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.12.2021 09:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To je nechutné. Vy znáte viníka a máte důkazy? Ohlaste to policii. Jak se manipuluje znalecký posudek?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.12.2021 10:29 Reaguje na Jarka O.
Zkuste si o tom konkrétním posudku něco přečíst a pak si o tom můžem podebatit. Zajímejte se hlavně o to, jak obhajuje pan "soudní znalec" to, že jedy tekly korytem kilometry a začaly účinkovat až pod výpustí z Dezy.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.12.2021 12:49 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Když se vyznáte v chemii komplexů, můžem podebatit o toxicitě komplexů a jednoduchých iontů uvolněných z těch komplexů, a jaký čas toto uvolnění a působení potřebuje. To je totiž obsahem znaleckého posudku a chemie se nedá změnit. Ovsem já věřím, že se manipulace nějak provede.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.12.2021 13:06 Reaguje na Jarka O.
To není ani tak o chemii jako píše o hydrodynamice. Soudní znalec uvádí, že trvalo asi 3,5 km, než se jedy rozptýlily po celé šíři vodního toku, přičemž následný pokus jednoho pana profesora ukázal, že to mohlo být maximálně několik set metrů. Dále je zarážející, že i když jedy ještě nebyly rozptýleny po celé šíři řeky, nepůsobily otravu, i když tím pádem byl jed v kontaminované vodě v o to silnější koncentraci. No a dále je zarážející, že celá řada vzorků z okolí výpusti Dezy se ztratila, přičemž byly interpretovány asi tři verze:
1) Rybáři vzorky nepředali,
2) Vzorky předané rybáři se nějak ztratily.
3) Vzorky byly kontaminované a nedaly se použít.

Co k tomu ještě chcete dodat?
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.12.2021 13:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Je to na vás moc, myslím.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.12.2021 13:53 Reaguje na Jarka O.
Asi jo. To víte, já jsem ten prosťáček z Ostravy. Nic složitějšího po mně nemůžete chtít.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.12.2021 14:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak to vůbec nebylo myšleno! Ale už se tu to probíralo dřív a moc, tak vyčkejme doufejme nezávislého soudu. O chemii to právě je! O mísících zónách si přectěte v VTEI Rocník 50, 2/2008 na internetu, to je lepší než hokuspokusy.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.12.2021 13:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Rybáři jistě vzorky předali a mají podepsaná převzetí. JPP ? Rádio Jerevan ? Prostě důkazní nouze
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2021 15:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Předpokádám, že rozbory všech vzorků mají laboratoře v archivech, všechno snad cajti nezničili. A tam je viník zcela jasný. A zkorumpované vyšetřování je vidět v přímém přenosu, takže by to neměl být problém vyšetřit i odsoudit.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.12.2021 13:46 Reaguje na Pavel Hanzl
A kopie vzorků a rozborů máte doma vy nebo soused ? Viníky v telefon. seznamu označené křížkem ?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist