https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hubackova-cr-chce-skloubit-klimaticke-cile-s-koncem-zavislosti-na-ruske-energii?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hubáčková: ČR chce skloubit klimatické cíle s koncem závislosti na ruské energii Aktualizováno

11.7.2022 17:06 | BRUSEL (ČTK)
Hubáčková připomněla, že bude důležité klimatické ambice skloubit s nahrazováním zdrojů energie dovážených z Ruska.
Hubáčková připomněla, že bude důležité klimatické ambice skloubit s nahrazováním zdrojů energie dovážených z Ruska.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
České předsednictví Rady Evropské unie dnes zahájilo vyjednávání s Evropským parlamentem a Evropskou komisí o prvních normách z klimatického balíku, s jehož pomocí chce EU splnit emisní cíle pro rok 2030. Uvedla to česká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková, která europoslancům představila české priority pro tento půlrok v čele sedmadvacítky zemí. Předseda výboru pro životní prostředí EP Pascal Canfin prohlásil, že chce uzavřít jednání o všech normách z bezprecedentní klimatické sady do konce roku.


reklama

 

Europoslanci i členské státy se v červnu shodli na svých pozicích k více než desítce návrhů od reformy emisního trhu přes zvýšení podílu obnovitelných zdrojů až po zásadní omezení prodeje aut se spalovacími motory. Vyjednání konečné podoby norem považuje Česko za jednu ze zásadních priorit svého předsednictví.

"Budeme k tomu směřovat. Uděláme pro to všechno a jasným důkazem je, že jsme zahájili trialogy už dnes," řekla po jednání novinářům Hubáčková s odkazem na započaté vyjednávání o reformě systému emisních povolenek a o uhlíkovém clu.

Ministryně během debaty s europoslanci připomněla, že bude důležité klimatické ambice skloubit s nahrazováním zdrojů energie dovážených z Ruska. "Velký náš cíl je využít obnovitelných zdrojů," prohlásila Hubáčková, podle níž se kromě toho bude ČR snažit prosadit další úspory energie. Dodala nicméně, že v případě očekávaného nedostatku ruského plynu a kapacity obnovitelných zdrojů je možné "jako o poslední možnosti" uvažovat také o dočasném využívání uhlí, od něhož se EU s ohledem na emisní cíle odvrací.

Většina europoslanců v debatě české priority ocenila, někteří však volali po vyšších ambicích u konkrétních návrhů ze zmíněného klimatického balíku. Například člen frakce zelených Bas Eickhout mluvil o tom, že by se státy pod českým vedením měly přihlásit k ještě výraznějšímu zvýšení podílu obnovitelných zdrojů a úsporám energie, než které EK navrhla v rámci ukončení závislosti na ruských energiích. Kritická slova zněla také na adresu sociálních dopadů zelené transformace, které podle některých europoslanců státy dostatečně neřeší. EP se shodl na výrazně vyšším objemu nového sociálně klimatického fondu než členské státy a podle Hubáčkové bude potřeba vyjednat kompromis.

České předsednictví se podle ministryně chce zaměřit také na adaptaci na změnu klimatu či ochranu biodiverzity, pro niž v červnu navrhla vůbec první ucelená unijní pravidla.

Europoslancům z dalších výborů dnes představili zásadní záměry českého předsednictví také ministr zemědělství Zdeněk Nekula a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. S ním evropští zákonodárci hovořili například o dopadech uprchlické vlny, o vysokých cenách potravin či o zaměstnávání pracovníků přes internetové platformy. Podle Jurečky ve většině témat poslanci s pozicí členských zemí souzní, české předsednictví bude muset překonávat rozdílné přístupy například u sociálního zabezpečování a sdílení dat migrujících pracovníků či u parametrů minimálního příjmu. "Najednou jsme v pozici, kdy nehájím zájmy České republiky, ale reprezentuji zájmy a hájím celou Radu Evropské unie v rámci své agendy," připomněl podstatu předsednické funkce Jurečka.

Nekula hovořil s poslanci zejména o schvalování národních zemědělských strategií, o potravinové bezpečnosti v souvislosti s válkou a o omezování užívání pesticidů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

11.7.2022 17:42
Jsem to ani nedočetl.To už je smysluplnější číst raději sebrané spisy V.I.Lenina
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.7.2022 18:39
Náboženské věci patří do kostela a ne aby se dle nich řídil stát nebo kontinent. Politici mají vytvářet podmínky pro ekonomický rozvoj a ne budovat vzdušné zámky.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.7.2022 20:11
Stačí se k něčenu přihlásit či něco prohlási a jako by se stalo. Dělat klimatickou politiku je tak jednoduché!

V dalším období se stanu evropským ministrem životního prostředí. Tak slibuji!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.7.2022 21:28
Rusko nás ekonomicky zlikviduje, ale v Evropě dál nesmyslně řešíme klima - tak zní nadpis jednoho dnešního článku na Seznamu.
Z něho uvádím pár věcí -
"Přes jasnou hrozbu ekonomického kolapsu Evropy, neprozřetelně závislé na ruských energetických produktech, Evropané stále řeší, kolik jakého oxidu kdo kam vypouští. Bláznivý projekt Fit for 55, který podle některých kultivuje, ale v reálu ničí a zdražuje, pořád pokračuje. Aby ne, vždyť na něm takovou dobu pracovalo tolik erárem placených vzdělaných lidí...Ale my Evropané nic, ještě si přitopíme pod kotlem. Raději budeme zase chudí jako naši prapředci, ale hlavně když zachráníme klima.
Ze změny klimatu se stalo náboženství. Před tisíci lety lidé podřezávali hrdla ovečkám či beranům, aby jim bohové přinesli úrodu. My jsme nyní pyšní na naši vyspělost. Ničíme základy naší potravinové soběstačnosti, energetické, průmyslové, z úplně stejně pošetilých důvodů, jako to dělali naši nevzdělaní předci věřící v magii a lesní bohy. K čemu byla povinná školní docházka posledních dvou set let?
Když Rusové vtrhli na Ukrajinu, vedla se debata, zda to bude ohrožení evropského programu Green Deal. Zatímco Rusové vraždili, my jsme neustále mluvili o tom, jestli máme pokračovat v omezování oxidu uhličitého."

A jak vidět z expozé madam Hubáčkové, stále jsou eurohujeři v rauši.

Ti lidé jsou zcela mimo realitu , ocitli jsme se v hluboké krizi a oni dál budou bouchat láhve se šampáněm na oslovu svatého tažení proti sodovkáči a místo sepsání a předložení krizového plánu dál blouzní o sodovkáči, elektromobilitě a zázračné energii z OZE , která údajně vzkřísí i mrtvolu.

Ani slovo o gigantickém dluhu u Evropské centrální banky , který právě teď dosáhl hodnoty jednoho celého ročního hrubého domácího produktu všech zemí eurozóny.
Jen dluhopisy nakoupené v rámci pandemického programu PEPP mají hodnotu 1,7 bilionu eur !!!

Copak absolutně nechápou, že nás , všechny unijní domácnosti, ožebračí tak, že na první světovou hospodářskou krizi 1929-31 se bude vzpomínat jako na rozmařilý mejdan ?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.7.2022 06:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
No jo no., když někdo přehlíží jak ve společnostech Evropy se zvyšuje naštvanost, tak sklidí trpké hrozny. To že sem přišli Ukrajinci bych nezazlíval a pokud budou v ČR, tak je oddělovat není možné, sdílí s námi tuto situaci. Jsem spis vděčný, že tu máme takovou migraci, která neodděluje a rozděluje společnost a nebude trčet jak bolavými vřed jako ta z Blízkého východu či Afriky
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.7.2022 06:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
ECB nemá v podstatě jinou funkci, než nakupovat dluhopisy, aby ochránila Euro a jeho smyšlený kurz. Tohle prasení nemůže jít donekonečna, aby se nic nezměnilo. Euro je jedna obří floskule a mělo by zaniknout
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 20:03 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tohle jsem poslouchal celé mládí za komára a jak to dopadlo? Zbankrotoval nablblý SSSR.
Dnešní demagogové převzali tohle věštění budoucnosti proto, že se to nedá dokázat, protože to ještě nenastalo. Ale vylepšili to o přímé hlaní typem bullshit, prtože se jim podařilo svým ovečkám obrátit pohled na svět přímo naopak. Pan Vinkler je typický produkt.
Odpovědět
va

vaber

12.7.2022 08:21
"Najednou jsme v pozici, kdy nehájím zájmy České republiky, ale reprezentuji zájmy a hájím celou Radu Evropské unie v rámci své agendy,"
kdo této větě kterou vyblekotal Jurečka rozumí? Rada Evropské unie nade vše?
splnění klimatických cílů ?naopak ,současná situace tomu nahrává ,dokonce by je měli překročit,
taky zmínka o uprchlících je skvělá ,zváště nyní když třeba oznámili ,že ukrajinská fotbalová liga normálně začne a uprchlíci musí utíkat a fotbalisti ne ,
je to vše divadlo pro plebs
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 20:08 Reaguje na vaber
Pokud jsme ve válce, jediná šance je být součástí silného celku a to naprosto člen rovnoprávný, žádný černý pasažér.
Proto musíme hájit zájmy celku, to fakt nechápete?
Fotbal se hrál i za Hitlera...Ukrajina je větší než Francie.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.7.2022 08:40
Hmm. Hezky to těm ruským drnohryzům bouchá. :-)

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/minus-jeden-rusky-sklad-munice-hlasi-ukrajinci-po-silne-explozi-v-nove-kachovce-40402647#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=5&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

12.7.2022 09:35 Reaguje na Petr Eliáš
Mínus jeden sklad (ledku ci munice, to na dalku nezjistime). Priste to bude treba minus jedno (nepratelske) mesto a nakonec pak minus jedna ci vice zemi az minus cely kontinent. A mezitim treba i obcanska valka a kandelabry v ulicich... Takovehle rozdmychavani valecnickych vasni tu bylo naposled v letech 1941-44 (vime, jak to skoncilo) a v mírnejsi formě za císaře pana za Velké valky let 1914 - 18
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.7.2022 09:46 Reaguje na Miloš Zahradník
A tak to má být. Bůh si to žádá. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 20:12 Reaguje na Miloš Zahradník
Nějak jsem pozapomněl, kdo to má bombu Satan, která spálí zemi velkou jak Francie? Ukroši nebo Amíci? Kdo má nejvíc jaderných hlavic a tvrdí, že je nemá zábrany pužit, protože celý svět je pnlý nacistů a fašistů? Jsou to Němčouři, nebi Fialová vláda?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist