https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hubackova-mzp-by-mohlo-navrhnout-zmenu-zakona-o-nebezpecnych-odpadech?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hubáčková: MŽP by mohlo navrhnout změnu zákona o nebezpečných odpadech

27.5.2022 02:22 | NIŽBOR (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Z podnětů pro nový plán odpadového hospodářství by mohlo ministerstvo životního prostředí navrhnout změnu zákona, která by se týkala i nebezpečného odpadu. Příprava plánu začne letos, v běhu by měl být na začátku roku 2024 nebo 2025. ČTK to řekla Hubáčková po besedě se zástupci obcí na Berounsku. Byznys s nebezpečnými odpady označil jako problém ředitel České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erik Geuss, který ve středu oznámil, že do konce letošního roku odstoupí z funkce. K jeho odchodu Hubáčková řekla, že se teď nemá k čemu vyjádřit, rezignaci jí zatím nedoručil.
reklama

 

Ministerstvo podle Hubáčkové sleduje nespokojenost některých obcí s nakládáním nebezpečným odpadem. Teď spustí zpracování nového plánu odpadového hospodářství. "Už se připravujeme na tvorbu pracovních skupin," uvedla ministryně. Plán se zabývá například využitím odpadu, recyklací, skládkováním a dalším nakládáním s odpady. Platnost stávajícího plánu má končit v roce 2024.

Pracovní skupiny chce ministerstvo tvořit především s obcemi a pokud nasbírá podněty pro změnu zákona, tak je projedná. Změna podle Hubáčkové v legislativním procesu pro letošní rok není, ale neznamená to, že by tam nemohla přibýt.

"Je veřejně známým faktem, že v naší republice ročně zmizí tisíce tun nebezpečných odpadů. Ty někde končí. My víme, že byly vyprodukovány, že byly předány takzvaným oprávněným osobám, které na toto mají standardní živnostenský list, ale pak už tam není ta koncovka," řekl ve středu Radiožurnálu Geuss. Dodal zároveň, že se velmi obává, kde sudy s nebezpečným odpadem začnou povolovat a protékat do spodních vod, kde to způsobí horší problém než únik nebezpečných látek do Bečvy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

27.5.2022 05:36
A to jako říkáte, že neumíte zkontrolovat ty, co jsou poslední v řetězci nebezpečných odpadů? Nebo je to šlendrián v evidenci?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.5.2022 05:51 Reaguje na Katka Pazderů
Proto do toho firmičky jdou, že to je prd uhlídatelné.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.5.2022 07:42 Reaguje na Karel Zvářal
Vzhledem k tomu, že majetky a firmy můžou s ČR vlastnit i “ no nejmy” z Kypru a Panenských ostrovech se bordelu v majetkové struktuře nedivím
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.5.2022 07:48
Obecně - v likvidaci odpadů jsme na úrovni IV. ligy , systém je sice nějak nastavený, ale schází mi tlak na to, aby odpady vůbec nevznikaly.
Kéž by se jen desetina zájmu jako u Green Dealu věnovala problematice odpadů.
Osobně jsme přesvědčen, že problematika odpadů je o level výše než celý boj proti sodovkáči. Ostatně antropogenní CO2 není nic jiného než odpad v plynné fázi, což našim vědátorům jaksi stále uniká...
Odpovědět
kk

karel krasensky

27.5.2022 10:12
Článek o nebezpečných odpadech bohužel nezminuje jak bude nakladano s politiky a aktivisty.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist