https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hubackova-vyrazeni-podpory-plynu-z-kotlikovych-dotaci-je-treba-jeste-zvazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hubáčková: Vyřazení podpory plynu z kotlíkových dotací je třeba ještě zvážit

28.3.2022 12:47 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Možné vyřazení podpory výměny starých kotlů na pevná paliva za kotle plynové z programu kotlíkových dotací se bude ještě zvažovat. Jasno dosud není jak u dotací z programu Nová zelená úsporám, který přispívá na výměnu kotle domácnostem s běžnými příjmy, tak ani u kotlíkových dotací pro chudší domácnosti financovaných z Operačního programu Životní prostředí. (OP Životní prostředí) ČTK to řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).
reklama

 

Ekologické Hnutí Duha v pátek uvedlo, že Monitorovací výbor OP Životní prostředí na podnět Evropské komise rozhodl o vyřazení dotací na plynové kotle z kotlíkových dotací pro chudší domácnosti. V programu tak měla zbýt jen možnost dotace na tepelná čerpadla a kotle na biomasu.

"Musíme pečlivě zvážit, protože není úplně rozhodnuto, co s tím plynem. Teď slyším z Evropské komise, že se uvažuje o společných nákupech plynu. Takže musíme to pečlivě zvážit, samozřejmě ta úvaha tady na stole je," řekla Hubáčková ohledně možného ukončení podpory plynových kotlů.

Ondřej Pašek z Hnutí Duha, které má ve výboru zástupce, v pátek uvedl, že rozhodnutí výboru znamená, že program pro chudší domácnosti plynové kotle už nepodpoří. Podle ministryně ale ani to není "přesně rozhodnuto." "Budeme to velmi pečlivě zvažovat. Ale musíme dát vědět co nejdříve, protože už máme podané žádosti krajských úřadů. Budeme je zúřadovávat a kraje nakonec budou vypisovat ty výzvy a ty už musí být úplně správně a přesně," dodala ministryně.

V programu kotlíkových dotací pro chudší domácnosti budou moci lidé získat dotaci ve výši až 95 procent nákladů. Příjem žádostí začne koncem jara. Lidé si budou moci požádat do letošního 31. srpna, v září začne platit zákaz využívání kotlů na uhlí nebo dřevo nedosahujících alespoň třetí emisní třídy.

Z evropských fondů má být v programu k dispozici přes pět miliard korun pro výměnu až 50.000 starých kotlů. Hubáčková ale už dříve řekla, že MŽP bude moci v případě vyššího zájmu využít i peníze z Národního plánu obnovy. Domácnosti s běžným příjmy mohou získat z programu Nová zelená úsporám dotaci v maximální výši 50 procent nákladů. Na rozdíl od programu pro chudší domácnosti ji dostanou až po instalaci zařízení. Příjem žádosti začal už loni na podzim.

Svaz moderní energetiky spolu s CZ BIOM, Solární asociací, Aliancí pro energetickou soběstačnost a konzultační společností Budovy21 spustily akci, která vyzývá vládu ke změně přístupu k české energetice a zvýšení nezávislosti na dodávkách plynu a ropy z Ruska.

Organizace mimo jiné vyzvaly, aby vláda vyřadila podporu zdrojů na plyn z kotlíkových dotací, posílila program Nová zelená úsporám, nízkopříjmovým domácnostem nabídla investiční součást sociálních dávek, zvýšila podíl výroby domácího zeleného plynu nebo přidala do programového prohlášení závazek vybudovat 200.000 tepelných čerpadel a 60 000 kotlů na biomasu do roku 2025. Zrušení dotační podpory plynových kotlů požaduje i Hnutí Duha.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

28.3.2022 14:01
Takže u Duhy bylo zase přání ... jejich přání ... otcem myšlenky.

Ale koukám, že min tentokrát se Hubáčková zachovala zdravý rozum.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

28.3.2022 15:18
Paní ministryně. Odvahu!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

28.3.2022 19:12
Pamatuji, kdy se topilo uhlím v jedné místnosti aby se ušetřilo a v celé dědině byl smrad, ze nebylo vidět. Pálit naše lesy? nebo pálit pralesy?
Eletrika ze slunce v zimě není a z větru jen někdy.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

28.3.2022 20:16
Podporu dávejte jen na kotle na volnou energii, popřípadě rovnou na perpetua mobile. Vždyť těžko najdete ekologičtější zdroj.
Odpovědět
va

vaber

29.3.2022 09:20
původně se chtělo dosáhnout snížení emisí CO2 ,co se chce nyní už nikdo neví,
musí být jasno ,zdali plyn bude a za kolik ,kotlem bez plynu si nikdo nezatopí,
podobně s biomasou ,jak dlouho budou naše zlikvidované lesy nebo pole dávat biomasu, dorůstá to co likvidujeme? dnes určitě ne,
co na takové masivní ubývání biomasy na planetě řekne stabilita ekosystému? a jak poroste CO2?
jedeme na doraz a věříme ,že horší to už nebude
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.3.2022 13:58 Reaguje na vaber
Kladete dobré otázky. Kdo má křišťálové koule, měl by odpovědět.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist