https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iea-globalni-vyroba-elektriny-z-uhli-letos-zrejme-dosahne-rekordniho-maxima?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

IEA: Globální výroba elektřiny z uhlí letos zřejmě dosáhne rekordního maxima

20.12.2021 01:56 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Piqsels
Celosvětová výroba elektřiny z uhlí se v letošním roce kvůli rychlému oživování ekonomiky pravděpodobně vyšplhá na rekordní maximum. Předpověděla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Upozornila, že tento vývoj podkopává snahy o snížení emisí skleníkových plynů.
reklama

 

"Po poklesech v letech 2019 a 2020 se očekává, že globální výroba elektřiny z uhlí se v roce 2021 zvýší o devět procent na rekordní maximum 10 350 terawatthodin," uvedla IEA ve výroční zprávě o trhu s uhlím. Dodala, že poptávka po elektřině se v důsledku oživení ekonomiky zvýšila tak rychlým tempem, že s ní ekologičtější způsoby produkce elektřiny nedokázaly držet krok. Upozornila, že k růstu využívání uhlí k výrobě elektřiny přispěl rovněž růst cen plynu.

Více než polovina produkce elektřiny z uhlí připadá na Čínu, kde letos IEA počítá s devítiprocentním nárůstem na nové rekordní maximum. Ve Spojených státech a Evropské unii očekává IEA nárůst o téměř 20 procent, produkce na těchto dvou trzích by se však neměla dostat nad úrovně z roku 2019, tedy z období před příchodem pandemie covidu-19, a v příštím roce by měla klesnout díky zpomalení růstu poptávky po elektřině a většímu využívání obnovitelných zdrojů energie.

Celková globální poptávka po uhlí by se letos podle IEA měla zvýšit o šest procent, neměla by ale přesáhnout rekordní úrovně z let 2013 a 2014. V příštím roce by se však již mohla na rekord vyšplhat a na rekordní úrovních by se mohla držet také v následujících dvou letech.

"Uhlí je největším zdrojem globálních uhlíkových emisí a letošní rekordně vysoká úroveň výroby elektřiny z uhlí je znepokojivou známkou toho, jak výrazně svět zaostává ve své snaze o snižování emisí," uvedl šéf IEA Fatih Birol. "Bez silných a okamžitých opatření vlád k řešení emisí z uhlí budeme mít jen malou šanci na omezení globálního oteplování na 1,5 stupně," dodal. Udržet do konce století globální oteplení na úrovni 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou je cílem stanoveným v pařížské dohodě z roku 2015.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (38)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.12.2021 06:14
Skleníkovému efektu vděčíme za to, že naše planeta je vůbec obyvatelná – kdyby ho nebylo, byla by průměrná teplota na Zemi -15 °C místo současných +15 °C. Většina tepelného záření dopadajícího na zemský povrch by se totiž zase odrazila zpátky do vesmíru, zatímco atmosférická obálka skleníkových plynů přidrží teplo pěkně dole u země.

Na tomto skleníkovém efektu má zásluhu z 95 % vodní pára, na kysličník uhličitý připadá jen 3,17 %, z toho lidský podíl je jen 0,117 %. To znamená, že 99,72 % skleníkového efektu je ryze přírodního původu a jen 0,28 % připadá na plyny vyprodukované lidskou činností (CO2, metan apod.).

Z těchto čísel je patrné, že celý poplach kvůli „uhlíkové stopě“ a na něm postavený Green Deal není nic než humbuk, protože ani dosažením stoprocentní „uhlíkové neutrality“ by se na klimatických poměrech nic podstatného nezměnilo. Na vývoj klimatu máme jako lidstvo zanedbatelný vliv, klimata je ovlivňováno prakticky výhradně sluneční aktivitou, s níž ovšem nic nenaděláme. Tažení proti emisím CO2 je pošetilé a zbytečné, zato však může zlikvidovat celá průmyslová odvětví a uvrhnout lidstvo zpět do chudoby a do zápasu o holé přežití.
/neviditelný pes/
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.12.2021 08:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
To máte sice pravdu, ale víte, kolik lidí se na tomto humbuku velice slušně živí? Od politiků až po nejrůznější neziskovky. A nevědomí občané, pod pohrůžkou vyhynutí lidstva, jim dělají "křoví".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2021 08:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Bohužel, to není humbuk, to je 50 mld. tun emisí CO2 ROČNĚ vypuštěnými lidmi do atmosféry.
Dělá to asi 5% veškerého oběhu uhlíku, zatím 2% dokáže příroda odbourat (oceány), ta 3% zůstávají v atmosféře.
Za 10 let vám to dělá 30%.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.12.2021 09:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, proč se stejnou zatvrzelostí nebušíte do faktu, že lidstvo je dneska přemnoženo? V současné době je to nějakých sedm a třičtvrtě miliardy obyvatel a jejich počet zejména v rozvojových zemích roste raketovým tempem. Ochrana životního prostředí, do nejsou pouze emise uhlíku, ale odpad, který, který ta rostoucí populace produkuje a mizející pralesy, které tito lidé bez náhrady likvidují.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 09:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To chcete hledat způsob jak redukovat počet lidí místo hledání jak žít bez ničení přírody?

Tohle už mi přijde jako názor dost za hranou...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.12.2021 09:54 Reaguje na Va Shek
Co je za hranou, že se obyvatelé některých rozvojových zemí přemnožují? Afrika v roce 1900 měla asi 130 miliónů obyvatel, dneska má asi 1,3 miliardy lidí. To je za 120 let desetkrát tolik. Madagaskar v roce 2000 měl asi 15 miliónů obyvatel, dneska 29 miliónů. Co je na tom za hranu? Bohužel stejným tempem v těchto zemích nevzrostla produktivita práce a tak oni svou zemi doslova vybydlují. Ale pořád jsme na vině my ve vyspělých zemích. Před časem tady byl manipulativní článek o tom, že na Kilimandžáru tají ledovce a mizí sníh a že za to mohou emise z Evropy, protože celá Afrika se podílí na emisích asi 6%. Nikdo ale neřekl, že díky masivnímu odlesňování dochází k ohřevu odkryté půdy doslova o desítky stupňů a to je hlavní viník mizející bílé čepice Kilimandžára. A co se týče řešení, to je jednoduché. Zavést v Africe to, co před časem zavedla Čína. Je to politika jednoho dítěte v rodině, čímž by se časem zredukoval počet obyvatel na únosnou mez. On si to totiž nikdo nechce připustit, ale pokud počet obyvatel černého kontinentu poroste dál stejným tempem, za chvilku tam budou hladomory, kdy budou umírat desítky miliónů lidí a část těch zbývajících se pak sebere a půjde si pro jídlo a živobytí do Evropy. A myslíte si, že je Evropa připravena na to, aby přijala třeba 100 miliónů migrantů?
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 10:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vaše "jednoduché" řešení by vyžadovalo zavést diktaturu na celý kontinent...
Jediné řešení je vzdělání azivotni úroveň.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.12.2021 10:44 Reaguje na Va Shek
Já si myslím, že tam je nutná v prvé řadě osvěta. Ti lidé si musí uvědomit, že kde je problém uživit dvě děti, s deseti dětmi se ten problém jenom násobí. Bohužel se na eskalaci toho problému velkou měrou podílejí neziskovky, které tam vozí humanitární pomoc. S rostoucí kvalitou lékařské péče by měla přicházet i osvěta o plánovaném rodičovství. Jenže to se neděje, takže ženy v rozvojových zemích rodí pořád hodně dětí, ale většina jich přežívá a díky tomu dojde v těchto zemích v brzké době k hladomorům a zřejmě i eskalaci násilí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.12.2021 11:08 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1* Naprostý souhlas. Systém spěje ke kolapsu, ale všichni se tváří, že se nic neděje. Nebo možná i tuší, ale školačka a kol. do toho nepůjdou. Důvod je zřejmý...
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 13:08 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Základě veškeré humanitární pomoci je vždy i školství.
Proč si myslíte, že se vzdělání a osvěta neděje?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.12.2021 18:59 Reaguje na Va Shek
Pochybuji Humanitární pomoc se do Afriky začala masivně navážet po druhé světové válce. To je nějakých 60 - 70 let. Kdyby tam šířili o osvětu o plánovaném rodičovství, projevilo by se to na demografickém vývoji. Poslední vývoj růstu populace to ale popírá, viz třeba Madagaskar. A i Egypt, který byl dříve obilnicí Afriky musí sám dneska obilí dovážet. Tato země měla v roce 1960 nějakých 27 miliónů obyvatel, dnes má více než třikrát tolik. Nigerie v roce 1960 - 46 miliónů obyvatel Dneska 206 miliónů. Mohl bych se zeptat, kde ty neziskovky tu osvětu provádějí? To by snad na demografickém vývoji muselo být poznat A když botanik Václav Větvička řekl, že do Afriky by se jako humanitární pomoc měly vyvážet jenom prezervativy, byl neskutečně ´dehonestován. Přitom ten člověk řekl na plná ústa pravdu.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 10:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Opravdu očekáváte, že neziskovky a humanitární organizace mohou ovlivnit 100 miliónů lidí za tak krátkou dobu?
Afrika zdaleka nedosáhla hustoty obyvatelstva jako má Evropa.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

20.12.2021 12:31 Reaguje na Va Shek
To je ovšem práce na 200-300 let, a na to vážně není čas...

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.12.2021 19:01 Reaguje na Vaclav Sobr
Pak je třeba veškerou humanitární pomoc Africe zastavit, aby choroby a občanské války ten počet obyvatel zase zredukovaly.
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 10:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ach, ještě že bráníme své křesťanské hodnoty....
Odpovědět
RV

Richard Vacek

20.12.2021 20:08 Reaguje na Va Shek
Když regulaci porodnosti zvladla Čína, tak to snad zvládnou i v Africe. I černoši jsou snad rozumní lidé, kteří vidí, kam přelidnění vede.
Odpovědět

Viktor Šedivý

20.12.2021 20:27 Reaguje na Richard Vacek
To je vidět na ekonomické prosperitě všude tam, kde se černí dostali ke kormidlu.

(Kdo nevěří, ať běží na ostrov Hispaniola)
Odpovědět

Viktor Šedivý

20.12.2021 20:30 Reaguje na Va Shek
Máte na vybranou, zda redukovat počet obyvatel Afriky některou z osvědčených metod (hladomor, nemoci, občanská válka) nebo je naučit živit se pránou.
Co má větší šanci na úspěch?
Odpovědět
VS

Va Shek

21.12.2021 10:10 Reaguje na Viktor Šedivý
Zásadní otázka je, zda bychom nečinně přihlíželi takové tragédii a co to o nás říká.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 07:41 Reaguje na Viktor Šedivý
Někdo tvrdí, že lidí je málo (Bill Gates), ale křivka nárůstu se už výrazně láme a prognózy říkají, že na 9 mld. se to zastaví a pak začne lidí ubývat.
Každopádně ten hlaví problém je dnes v civilizovaných zemích a především v Číně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 13:46 Reaguje na Viktor Šedivý
Jednou jeden velmi oblíbený politik (byl považován ve své době za osvíceného monarchu, což je lepší než demokrat) zkusil vyhubit židovský národ, říkalo se tomu "konečné řešení".
Netušíte asi, kdo to byl a jak to dopadlo, že? Židé mají dnes jeden z nejlépe prosperujících států a on je za největší hyenu novodobých dějin.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2021 08:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
Předpokládám, že to psal Václav Vlk starší, ten tam pořád sepisuje totální nesmysly.
Mě spíš zajímá oficiální a prakticky všemi klimatology uznávaná zpráva IPCC, která hovoří o opaku.
Čekám, kdy se na Psovi objeví článek, který prosazuje placatost Země.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2021 08:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Máme skutečně dost velkou šanci "uvrhnout lidstvo zpět do chudoby a do zápasu o holé přežití."
Především tím, že nejsme schopni zablokovat pálení fosilního uhlíku.
Dnes jsme ještě v pohodě, jsme na středověkém (římském) optimu, s nejvyššími teplotami za nějakých 120 tisíc let. Na to je příroda zvyklá. Ovšem každá desetina nahoru už bude dost problém.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.12.2021 08:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
No jo, jak jinak. :D Popírač a manipulace článkem z čokla. :D
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 09:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
A není to náhodou tak, že příroda si svoji produkci co2 zas bere zpět?
Odpovědět
va

vaber

20.12.2021 09:08
asi před rokem,byly akcie jedné americké uhelné společnosti na ceně 1dolar za akcii a odborníci analytici na burzách psali ,že je před krachem, potom se vyšplhaly na 15dolarů za akcii a dnes je cena 10dolarů,
věřte odborníkům
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.12.2021 09:14 Reaguje na vaber
Ano, věřte. Jakmile akcie stojí 1 dolar, ihned nakoupit! Jak píšou, že firma prosperuje, ihned akcie prodat,je totiz před krachem.
Odpovědět
va

vaber

20.12.2021 09:34 Reaguje na Jarka O.
za 1 dolar vypadá lákavě ,ale to by jste musela vidět akcie, co se z 1dolaru propadají na setiny dolaru
Odpovědět
RV

Richard Vacek

20.12.2021 09:35
Stačí se podívat, jak se rozvíjí Čína a jak u ní stoupá spotřeba energie:
https://www.iea.org/countries/china
A porovnat si to se státy EU, které směřují k úpadku, což se projevuje i na spotřebě energií.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.12.2021 12:57
Jeden, dva solidní blackouty v EU a i v Německu se proberou z fantazírování o gryndýlu.

Přestavba energetické infrastruktury je vysoce sofistikovaná záležitost a nikoli jarmareční pódium pro bruselské prodavače deště a zelené romantiky v Berlíně .

ČR by společně s PL, SK a HU měly uvažovat o vlastní energetické cestě.
Odpovědět
VS

Va Shek

20.12.2021 13:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Troll..
Smutné že jste byl ekolog a dnes už jen pod každým článkem strašite...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.12.2021 14:01 Reaguje na Va Shek
Supertroll...

Smutné je, že slova o blackoutu pronesla Dana Drábová, šéfka ÚJB ČR
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 07:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
A tu cestu si představujete jak?
Ropu a plyn nemáme vůbec a uhlí nám za chvíli dojde tak, jako tak a JE nejsme schopni postavit a i kdyby, nic to neřeší.
Vaš kritika je kouzelná, ale NIKDY nenapíšete, jak to udělat líp.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2021 20:43
Zkusím sepsat, co musíme udělat, aby tu zůstala teplota na nějaké snesitelné úrovni.
A) musíme srazit pálení fosilu tak, aby každý rok emise neeskalovaly
B) musíme ještě snižovat emise tak dlouho, až budou prakticky na nule
C) musíme extrémně mohutně odchytávat CO2 z atmosféry, už dnes je ta koncentarce vražedná

Celou tu dobu se bude dost rychle oteplovat.

D) až stlačíme koncentraci CO2 na hodnotu pod 300 ppm, můžeme očekávat, že se teplota stabilizuje a možná začne i klesat.

Zatím jsme nezvládli ani bod A), který je nejjednosušší. Vůbec to nevidím růžově.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

21.12.2021 13:31 Reaguje na Pavel Hanzl
A) začněte u Uršuly a její party , konec létání na pokec , konec ježdění sem tam , partě stáhnout teplotu doma na 15st s vytápěním větrníkem na kopci
B) já bych to hnal až do mínusu = moderní diesely vypouští vzduch čistší,než nasávají
C) budeme odchytávat, ať to stojí kolik chce , energii vyrobíme OZE s nulovou uhlíkovou stopou. Sekvestrací se CO2 na chvíli zbavíme(do pohybu zemské kůry, ať se taky starají pravnoučata). Co střílet suchý led do kosmu ?
D) můžete mi tu koncentraci garantovat ? Mně vyšla stabilizace 301 ppm. A co vodní pára a metan - omezit počet prdnutí na 2 l/den ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 07:34 Reaguje na Petr Pekařík
Předpokládám, že na tyhle plky neočekáváte odpověď. Snažím se odpovědět na všechny připomínky, ale tohle je zbytečné.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.12.2021 18:25
Příští rok tu bude článek stejný, s vyšším množstvím a přespříští taky,
až do úplného vyčerpání zásob. To co nespálíme my, spálí jiní a my se
pouze přiblížíme jejich životní úrovni a oni naší. Nejen promíchání ras,
ale i srovnání ekonomické, je snem sociálních inženýrů, kterým leží v žaludku vícekolejný svět. Ti moudří se tomu brání a ti hloupější to
poslušně plní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 10:44 Reaguje na Břetislav Machaček
Žádné vyčerpání zásob skutečně nehrozí, nebojte.
To by tu už panovalo ovzduší připomínající Venuši.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist