https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iea-instalovany-vykon-obnovitelnych-zdroju-energie-letos-rekordne-stoupne?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

IEA: Instalovaný výkon obnovitelných zdrojů energie letos rekordně stoupne

2.12.2021 01:25 | OSTRAVA (ČTK)
Organizace nicméně upozornila, že i současný rychlý růst kapacit pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů není dostatečný k dosažení globální uhlíkové neutrality do poloviny tohoto století.
Organizace nicméně upozornila, že i současný rychlý růst kapacit pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů není dostatečný k dosažení globální uhlíkové neutrality do poloviny tohoto století.
Licence | Volné dílo (public domain)
Celosvětový instalovaný výkon zařízení pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů se v letošním roce zvýší o rekordních 290 gigawattů, a to navzdory růstu cen klíčových surovin potřebných pro výrobu solárních panelů a větrných turbín. Předpověděla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve své dnešní zprávě.
reklama

 

Do roku 2026 by se měl instalovaný výkon podle IEA vyšplhat na více než 4800 gigawattů, což by znamenalo nárůst o zhruba 60 procent ve srovnání s loňským rokem. Organizace nicméně upozornila, že i současný rychlý růst kapacit pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů není dostatečný k dosažení globální uhlíkové neutrality do poloviny tohoto století.

"Letošní rekordní rozšíření kapacit pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů o 290 gigawattů je další známkou toho, že vzniká nová globální energetická ekonomika," uvedl šéf IEA Fatih Birol. "Vysoké ceny komodit a energie, které dnes vidíme, jsou novými výzvami pro toto odvětví. Zvýšené ceny fosilních paliv však zároveň zvyšují konkurenceschopnost energie z obnovitelných zdrojů," dodal.

Za růstem kapacit pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů bude podle IEA v příštích letech i nadále stát především Čína, za kterou budou následovat Evropa, Spojené státy a Indie. "Čína nadále demonstruje své silné stránky v oblasti čisté energie. Rozšiřování výroby energie z obnovitelných zdrojů naznačuje, že emise oxidu uhličitého v této zemi by mohly dosáhnout svého vrcholu výrazně dříve než v roce 2030," dodal.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

2.12.2021 06:26
Vloni 9.9. vyprodukovali v Německu
z instalovaných 116 GWH jen 1.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.12.2021 15:00 Reaguje na Michal Ukropec
Pán si popletl jednotky a asi i nuly a předpony.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.12.2021 07:22
Narážíme na stále stejný problém, objem instalovaného výkonu OZE není totéž jako stabilita dodávek. Svítí nesvítí, fouká nefouká.
A co jako mezi tím ?
Představa, že si cestující ve výtahu počká až přejdou oblaka, nebo operace v nemocnici bude prokládána přestávkami -čekáním na vítr - , může uspokojit leda zeleného romantika.
Bateriová úložiště problém řeší za cenu nesmyslných finančních nákladů, atd.

Dávno se energetická koncepce EU měla postavit na jaderné energetice (80%) a jako doplněk OZE.
To by ovšem předpokládalo, že se členové EK zbaví řezanky v hlavě, kterou mají místo mozku, což jim zabránilo pochopit, že změna energetické infrastruktury je záležitost nejméně 5-7 desetiletí.
Odpovědět
DA

DAG

2.12.2021 09:44 Reaguje na Miroslav Vinkler
Copak výtah a operace. To když děckám spadne wi-fi, to to teprve začíná být vážné ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.12.2021 11:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Němečtí energetici neví, že v noci slunce nasvítí, měl byste jim to poradit, odmění vás zlatem.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

3.12.2021 13:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Za každou kapacitou Občasného zdroje energie musí být záloha stabilní kapacity. až se to promítne do ceny OZE , pak bude srovnání zajímavější. Jinak proti principu OZE nic nemám. Jen si nechci lhát do vlastní kapsy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.12.2021 14:52 Reaguje na Petr Pekařík
není to tak žhavý, i stabilní zdroj musíte zálohovat kvůli odstávkám plánovaným i haváriím.
A pokud v Severním moři fučí asi 360 dní v roce, (navíc nikdy na celém pobřeží zároveň), tak jste s těmi záílohami skoro jak u uhláku.
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.12.2021 08:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Koukám že ty své nesmysly budete opakovat pořád dokola, takže znovu:
1) U stabilního zdroje je potřeba zálohovat jeden největší blok, tj. v Evropě 1,5 GW výkonu. u OZE je potřeba zálohovat úplně všechny, tj. jen v Německu již hodně přes 100 GW, protože se běžně stává, že 100 GW instalovaného výkonu jsou vyrábí jen stovky MW.
2) V Severním moři nefučí 360 dní v roce, např. letos je výkon německých offshore VtE 23 % času nižší než 10 % jejich maximálního výkonu v tom roce. Tzn. prakticky čtvrtinu času je jich výkon zanedbatelný a musí se téměř plně zálohovat něčím jiným. Tak si přestaňte vymýšlet pohádky.
Odpovědět
DV

DV

4.12.2021 15:09 Reaguje na Emil Novák
No právě proto je potřeba tyto zálohovat panely, ne? To pčřci ví každý ekoterorista.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

9.12.2021 09:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Kecáte nezmysly, kde ste videl, žeby sa jadrová elektráreň celá zálohovala inou elektrárňou ? To žiaden štát nerobí, lebo to nie je potreba. Nejaký blok sa vypne kvôli údržbe, tá trvá pár týždňov. V najhoršom prípade sa dohodnú distribučné firmy s veľkoodberateľmi, aby znížili spotrebu (ak sa nedá nakúpiť elektrina zo zahraničia).
Odpovědět
DV

DV

4.12.2021 15:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Němečtí energetici o odstavení německých JE a uhelných zdrojů nerozhodli, těch se nikdo neptal.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

9.12.2021 09:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy kedy vyrastiete z puberty ? Z tými výkrikmi do tmy by ste mohol ísť do politiky robiť komickú dvojicu s našim Blahom. Němečtí energetici vedia, že v noci a zime je z OZE slabý výkon, preto štartujú uhoľné alebo plynové elektrárne, lebo im nič iné nezostáva. Vodíkové stanice nie sú a hneď tak ani nebudú.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

2.12.2021 07:40
Taková je realita dnešní doby no... sice to některá individua ne a ne pochopit, ale tak těch se svět neptá kudy dál, takže v pohodě...
Odpovědět
DV

DV

4.12.2021 15:04 Reaguje na Lukáš Kašpárek
No zatím tu jedno 35 leté individum z Olomoucka akorát vztekle dupe nožkou, křičí ajeajeaje, kope, plivá škrábe a kouše, a ne a ne se odstehovat od maminky.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.12.2021 09:12
Ty OZE by mohly fungovat jako u povolávák na vojnu. Svítí, fouká, honem
do práce, honem doma vařit, žehlit, prát atd. Přestane svítit a foukat,
tak obléknout kožichy, zalézt pod peřinu a zase čekat na ten povolávák.
Bohužel takový život asi nebude nikdy to pravé, protože tak to bývalo
v minulosti a proto přišlo období páry a atomu. Naši předci taky čekali
až vysvitne sluníčko a usuší jim trávu na seno a zafouká vítr, aby
pomleli zrní ve větřácích. To pak chlapi nespali a mleli i v noci,
dokud fouká. Pokud nás to čeká znovu, tak to vidím za promarnění celé
vědeckotechnické revoluce jako slepé uličky lidstva. To jsme rovnou
mohli už tehdy zůstat u sluníčka, větru a topením biomasou v kamnech.
Je to prachsprostý návrat a žádný pokrok, protože i ty elektromobily
existovaly dříve, než auta se spalovacím motorem. Ona ta nezávislost
na přírodě a limitech fyzikálních jevů asi nedoukům stále nic neříká
a tak musejí jít cestou, kterou lidstvo jako nespolehlivou opustilo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.12.2021 11:14 Reaguje na Břetislav Machaček
Němečtí energetici neví, že v noci slunce nasvítí, měl byste jim to poradit, odmění vás zlatem.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.12.2021 12:52 Reaguje na Pavel Hanzl
V německém národě je zřejmě někde hluboko skryté přesvědčení o vlastní výjimečnosti. O předurčenosti k tomu dokázat velké, ba největší věci. A nevyléčí jej z toho ani sebehorší průšvihy, ke kterým to v minulosti vedlo. Prohlásit, že za devět let bude mít Německo 80 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů je totiž jednoduché (místo stejně nereálných 65). Zejména, když se vůbec nezajímáte o realitu.

I tohle mají němečtí vůdci nějak v krvi. Ať jsou fakta sebehorší a jejich poradci či generálové je na jejich základě varují, oni si to stejně udělají po svém. Moderní zelené Německo směle kráčí k svému Stalingradu. Tedy k bodu, kde fatálně přecení své síly a neméně fatálně podcení síly protivníka, kterým je tentokrát především sama fyzika a její zákony. (převzato)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.12.2021 14:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Obávám se, že zase nemáte pravdu.
V Německu se budují OZE ve velkém asi tak 15, možná 20 let a jednoduchým výpočtem se dá zjistit, kolik kapacit mají dnes k dispozici, kolik reálně dodávají elektřiny a jaký je výhled do budoucna.
Je typickým znakem demagogů, že dělají z protivníka pitomce, i když je na tom po všech stránkách výrazně lépe.
Odpovědět
DV

DV

4.12.2021 15:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Ta Vaše extrapolace minulosti do budoucnosti je docela kuriozní :) Je to obdobné, asi jako kdy budete tvrdit, že zde žijete od roku 1955, a zatím se Vám ani jednou nestalo, že byste zemřel, takže pouhou extrapolací do budoucna byste tvrdil, že jste nesmrtelný :)
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

9.12.2021 09:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Na kapacity vám kašle pes. Jednoduchým výpočtom sa dá zistiť, koľko elektriny spotrebujú v zime a koľko približne majú v tej dobe z OZE, kedy ich vyžiteľnosť ide dolu (spriemerovanie za X rokov). V zime nebudú mať dosť pre seba a budú musieť zapnúť tie tepelné (tentokrát na plyn).
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

3.12.2021 13:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Copak energetici to vědí. Jen to ignoruje část politiků řízená fanatickými ekotlupami.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.12.2021 14:58 Reaguje na Petr Pekařík
Hluboký omyl, když se podíváte na demokratický vývoj Německa od války, tak jasně vidíte, kdo tam vládne a jak se mu to daří.
Odpovědět
DV

DV

4.12.2021 15:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Když se podívám na vývoj Německa od války, tak nejvíce se tomuto dařilo v momentech, kdy měl spotřebu fosilních zdrojů nejvyšší. Etcetera.
Odpovědět
DV

DV

4.12.2021 15:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Oni to vědí, vy to nevíte.
Odpovědět
DV

DV

4.12.2021 17:53
Hmmmmmmm.......proč furt někdo píše o "instalovaném výkonu????? Když si koupím do bytu čtvery krbovky, tak jsem v OZE instaloval minimálně 16, ale spíše 24 kW. Pokud to udělá celá vesnice, je to 5 MW. Kolik energie ta kamna za rok vyrobí. když se v ich zatopí 5x za rok? A jak kamna pracující v tomto modu nahradí ty FV panely?
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

9.12.2021 10:08 Reaguje na DV
Všetci ekohujeri mávajú inštalovaným výkonom a na tom budujú svoje analýzy, ktorými oblbujú druhých. Keď im človek čo sa v tom vyzná povie, že počet slnečných hodín je v strednej Europe cca 1800 ročne, teda pätina roka a že hlavne v zime je to s fotovoltaikou bieda , že sú časté obdobia keď fúka slabo, to radšej zamlčia. Stačí si prečítať interview s takým hujerom - často argumentujú čínou, indiou, chile, USA a afrikou, čo sú krajiny v inom klimatickom pásme. Aj Nemecko vyrába najviac elektriny z OZE z vetra, také možnosti ČR a SR nemajú. Z fotovoltaiky vyrábali minulý rok desatinu elektrickej spotreby ročne. Bez obrovských úložísk to nepôjde ani v Nemecku.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist