https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/indicky-chram-zacne-pouzivat-pri-obradech-mechanickeho-slona?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Indický chrám začne používat při obřadech mechanického slona

5.3.2023 00:23 | DILLÍ (ČTK)
Sloni hrají ve státě Kérala důležitou roli při chrámových slavnostech, jsou při tom spoutaní, osedlaní a nazdobení, upozornila stanice BBC.
Sloni hrají ve státě Kérala důležitou roli při chrámových slavnostech, jsou při tom spoutaní, osedlaní a nazdobení, upozornila stanice BBC.
Foto | chem7 / Flickr.com
Obřadů v jednom z chrámů v indickém státě Kérala se začne namísto živých zvířat účastnit mechanický slon v životní velikosti. Tato iniciativa je součástí závazku představených svatyně v okrese Triššúr přestat používat při slavnostech živá zvířata, napsala stanice BBC. Robotického slona podle ní chrámu věnovala indická pobočka organizace na ochranu zvířat PETA a herečka Párvatí Thiruvothuová.
reklama

 

"Jsme nesmírně šťastní a vděční za tohoto mechanického slona, který nám pomůže provádět naše rituály a slavnosti bez krutosti. A doufáme, že i další chrámy budou uvažovat o nahrazení živých slonů pro rituály," uvedl podle stanice CNN hlavní duchovní chrámu Rádžkumár Nambúthiri.

Mechanický slon je podle listu Indian Express vysoký přes tři metry, váží 800 kilogramů a je vyroben ze železného rámu. PETA na svém twitteru zveřejnila video robotického zvířete.

Sloni hrají ve státě Kérala důležitou roli při chrámových slavnostech, jsou při tom spoutaní, osedlaní a nazdobení, upozornila stanice BBC, podle níž se v tomto indickém regionu nachází asi pětina ze zhruba 2500 slonů, kteří žijí v Indii v zajetí.

Ochránci zvířat už léta upozorňují na znepokojivé zacházení s těmito tvory. Indické Středisko pro výzkum práv zvířat (Centre for Research on Animal Rights) informovalo nedávno o zvýšené úmrtnosti těchto savců. Za posledních pět let podle něj uhynulo v Kérale 138 slonů, kteří žili v zajetí.

Organizace PETA tento týden uvedla, že vystavování živých slonů extrémně hlasitým zvukům během festivalů je kruté, a vyzvala všechny chrámy ve státě, aby začaly používat realisticky vypadající mechanické slony, podotkla BBC. CNN s odvoláním na ochránce zvířat píše, že zvířata jsou podrobována krutým trestům a bití.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist