https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/indie-chce-v-himalaji-do-deviti-let-postavit-svou-nejvetsi-vodni-elektrarnu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Indie chce v Himálaji do devíti let postavit svou největší vodní elektrárnu

2.3.2023 00:52 | DILLÍ (ČTK)
Ilustračmí foto
Ilustračmí foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Indie schválila svou zatím největší vodní elektrárnu. Projekt za 319 miliard rupií (85,8 miliardy Kč) zbuduje v hornatém státě Arunáčalpradéš na severovýchodě země. Výstavba elektrárny Dibang o výkonu 2880 megawattů se odhaduje na devět let, uvedla indická státní společnost NHPC, která se zabývá vodní energetikou. Plánovaný výkon je zhruba osmkrát větší, než má česká vodní elektrárna Orlík.
reklama

 

Indie zařadila vodní energii mezi obnovitelné zdroje energie a považuje ji za klíčovou ve snaze opustit uhlí, aby pomohla zvládat výkyvy způsobené nestálými dodávkami solární a větrné energie. Rozsáhlé škody na životním prostředí a vylidňování obcí kvůli výstavbě přehrad ale plány komplikují a místní protesty jednotlivé projekty zdržují. Kromě toho zvyšují náklady na jejich výstavbu.

S podobnými riziky se potýká i projekt přehrady Dibang, která zabere přes 5000 hektarů lesní půdy, myslí si Himánšu Thakkar z neziskové organizace South Asia Network on Dams, Rivers and People. S ohledem na možné protesty a problémy geologického rázu považuje devítiletý termín dokončení za optimistický.

"Náklady budou mnohem vyšší a přínosy mnohem nižší," myslí si Thakkar. "Takové projekty ve skutečnosti nejsou životaschopné," citovala jej agentura Bloomberg.

Schválená investice zahrnuje 67,2 miliardy rupií vládní podpory na zmírnění povodní a infrastrukturu, jako jsou silnice a mosty spojující staveniště. Několik dalších projektů v himálajské oblasti se zpožďuje roky za původním harmonogramem.

"Himálajský region je oblastí náchylnou ke katastrofám. Každý takový projekt bude případnou katastrofu umocňovat," myslí si Thakkar.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

18.4.2023 15:37
Tudy cesta skutečně vede, bez ohledu na potíže.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist