https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/indie-chysta-demolici-domu-v-propadajicim-se-meste-v-himalaji?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Indie chystá demolici domů v propadajícím se městě v Himálaji

11.1.2023 01:38 | DILLÍ (ČTK)
Foto | ArmouredCyborg / Wikimeda Commons
Indie chystá demolici budov v himálajském městě Džošimath, úřady už evakuovaly na 400 tamních obyvatel. Oblast na hranici s Čínou je zasažená sesedáním půdy, kvůli němuž se objevily praskliny ve stovkách tamních budov. Podle odborníků a místních obyvatel zůsobily sesuvy půdy především rozsáhlé stavební projekty. Informovala o tom agentura Reuters.
reklama

 

"Naše devítičlenná rodina byla donucená se nastěhovat do jediného pokoje," uvedl padesátiletý obyvatel Džošimathu, Prakáš Bhutijal. V domě, v němž jeho rodina žije a zároveň jej dříve pronajímala turistům, se objevily trhliny v sedmi z 11 pokojů. Vrchní soud v pondělí projedná odvolání, kterým se zasažení obyvatelé Džošimathu domáhají odškodnění. Praskliny se objevily ve více než 700 domech města, jež má 17.000 obyvatel a je oblíbeným cílem náboženských poutí.

"Šest budov napříč čtyřmi okrsky bylo označeno za velmi nebezpečné," uvedl jeden z nejvyšších činitelů města, Himanšu Khurána. Práce na některých projektech pohraničních silnic a na vodní elektrárně společnosti NTCP již byly podle Khurana pozastaveny. Společnost NTCP, která je největším výrobcem elektřiny v Indii, tvrdí, že její stavební práce za trhliny nemohou.

Před riziky spojenými s rozsáhlou výstavbou, včetně energetických projektů státní společnosti NTCP, varují odborníci a obyvatelé Džošimathu dlouhodobě. Omezení výstavby doporučila již zpráva z roku 1976, která město Džošimath označila za geologicky nestabilní. Podle listu The Indian Express zpráva mimo jiné doporučila také přizpůsobení zemědělství svažitému terénu, vybudování kanalizačního systému a cementových bloků na březích řek, které by zabránily erozi.

Himálaj v roce 2021 zasáhla blesková povodeň a vyžádala si tehdy přes 200 obětí a pohřešovaných a poškodila také dva projekty vodních elektráren ve výstavbě. Před vlivem klimatických změn na nejvyšší pohoří světa tehdy varovala vědecká komunita.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

11.1.2023 11:27
"zpráva mimo jiné doporučila také přizpůsobení zemědělství svažitému terénu, vybudování kanalizačního systému .."

Takže celé sedmnáctitisícové město vypouští odpady v extrémně svažitém terénu do podloží. Ale za problémy může "klimatická změna".
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist