https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iniciativa-predstavila-navrh-systemu-plosneho-zalohovani-napojovych-obalu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Iniciativa představila návrh systému plošného zálohování nápojových obalů Aktualizováno

7.9.2022 14:11 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plán, jak by mohlo fungovat plošné zálohování nápojových PET lahví a plechovek v Česku, dnes v Praze médiím představila Iniciativa pro zálohování. Systém by zahrnoval téměř 11.000 sběrných míst a obaly v objemu od 0,1 do tří litrů. Výše zálohy by zřejmě byla tři až pět korun. Iniciativa se snaží prosadit samostatný zákon, který by povinné zálohování zavedl. O tématu jedná s ministerstvem životního prostředí (MŽP). Jeho mluvčí MŽP Beata Berníková ČTK sdělila, že se resort musí s návrhem teprve seznámit.
reklama

 

Podle iniciativy je plošné zálohování nápojových obalů nutné pro splnění unijních recyklačních cílů, kdy by do roku 2029 mělo být v každém členském státě dosaženo 90procentní míry zpětného sběru PET lahví k recyklaci. Tvrdí, že nynější systém třídění nestačí. Podle iniciativy také ve státech, kde plošné zálohování zavedly, kleslo množství pohozených obalů v přírodě, neboť lidé mají finanční motivaci je vracet.

Kristýna Havligerová dnes za iniciativu řekla, že navržený systém počítá se zálohováním obalů, v nichž se prodává nealko a nápoje s obsahem alkoholu do 15 procent. "Zásada je pak cirkularita, chceme opravdu dosáhnout zásady 'z lahve do lahve', z 'plechovky do plechovky'. A proto je potřeba, aby ten materiál vlastnil správce. Výrobci budou mít opci na odkup materiálu, s podmínkou, že z toho opět vznikne lahev nebo plechovka. Materiál, který neodkoupí, správce bude dále prodávat, opět s cílem, že bude zachována recyklace," uvedla Havligerová.

Systém by podle iniciativy nevyžadoval veřejné finance. Zodpovědnost by byla na výrobcích a dovozcích nápojových obalů a správcovská společnost by měla na starost svoz, zpracování a zajištění recyklace sebraných obalů. Na dotaz ČTK ohledně nákladů na systém, Havligerová odpověděla, že je zatím není možné přesně vyčíslit a návrh se bude ještě ladit. Současnou verzi pak podle Havligerové iniciativa už zaslala MŽP.

Podle Havligerové systém nyní cílí na 11.000 míst se sběrnými automaty. Do sběrné sítě by patřily i obchody nad 50 metrů čtverečních, menší by se mohly zapojit dobrovolně. Správce by pak měl obchodníkům kompenzovat přímé dodatečné náklady. K záloze Havligerová řekla, že se sice počítá s třemi až pěti korunami, částka se však může měnit.

Podotkla, že vrácená láhev či plechovka by mohla být zmáčknutá, ale musí připomínat původní tvar a mít dostupný identifikátor. "Výrobci nápojů jsou připraveni. Ale abychom dosáhli cílům Evropské unie pro rok 2025 (kdy má být zajištěna 77procentní míra sběru PET lahví, pozn. redakce) potřebujeme politické rozhodnutí," dodala Havligerová.

"Nové návrhy Iniciativy pro zálohování bude ministerstvo životního prostředí komentovat, až se s nimi seznámí, obdrželi jsme je teprve dnes," napsala ČTK za MŽP Beata Berníková. "Poskytneme je také k vyjádření naší pracovní skupině a probereme společně u dalšího kulatého stolu k zálohování, který plánujeme na říjen," dodala mluvčí.

Spor o možné zálohování PET lahví se v Česku vede několik let. Balík odpadových zákonů, který začal platit předloni, ponechal zálohování dobrovolné. Stejně tak novela, kterou v srpnu podepsal prezident Miloš Zeman.

Kritici povinného zálohování upozorňují na to, že by zálohované plastové lahve musely být před dalším použitím přetavené na nové stejně jako nyní lahve ze sběrných kontejnerů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jiří Kvítek

8.9.2022 18:46
"Iniciativa se snaží prosadit samostatný zákon, který by povinné zálohování zavedl. O tématu jedná s ministerstvem životního prostředí (MŽP). Jeho mluvčí MŽP Beata Berníková ČTK sdělila, že se resort musí s návrhem teprve seznámit."

Dělat další takový samostatný zákon je neprostý nesmysl! On totiž už 21 let existuje a platí od 1.1.2002. To tisková mluvčí MŽP neví? Návrh tohoto zákona předložilo MŽP, takže tisková mluvčí je fakt člověk na svém místě!

Jedná se o zákon č.477/2001 Sb. (o obalech). Ten již od 1.1.2002 systém podobného typu umožňuje jako jednu z možných variant.

A proč se to ve větším měřítku neujalo?

Protože je to ekonomická sebevražda!

Jenom Iniciativa pro zálohování to ještě nezjistila...

Tak jim to pořád nebaštěte i s navijákem, lidičky :-)
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist