https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspekce-horni-bojanovice-porusily-vodni-zakon-pokuta-je-100.000
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspekce: Horní Bojanovice porušily vodní zákon, pokuta je 100.000

10.2.2020 00:08 | HORNÍ BOJANOVICE (ČTK)
Horní Bojanovice na Břeclavsku podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) vypouštěly bez povolení z dešťové kanalizace nečištěné odpadní vody do potoku Pradlenka. / Ilustrační foto
Horní Bojanovice na Břeclavsku podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) vypouštěly bez povolení z dešťové kanalizace nečištěné odpadní vody do potoku Pradlenka. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | 947051 / Pixabay
Horní Bojanovice na Břeclavsku podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) vypouštěly bez povolení z dešťové kanalizace nečištěné odpadní vody do potoku Pradlenka. Inspektorům obec také nedoložila doklady o odvozu odpadních vod z jímky z budovy obecního úřadu. Za porušení vodního zákona jí tak ČIŽP uložila pokutu 100.000 korun, uvedla v pátek v tiskové zprávě zástupkyně tiskové mluvčí inspekce Alžběta Šírková. Starosta obce Ladislav Kachyňa řekl, že vše už je napraveno.
 

Kontrolu likvidace odpadních vod v obci inspektoři udělali loni v září. V obci je vybudovaný vodovod pro veřejnou potřebu a kanalizace na pěti místech ústí do potoku Pradlenka. Potok teče do Štinkovky, která patří mezi významné toky a vlévá se do vodního díla Nové Mlýny.

"Z vyústění dešťové kanalizace docházelo do Pradlenky k odtoku směsi balastních a odpadních vod zapáchajících po splaškových vodách. Bakteriální nárůsty svědčily o dlouhodobém vypouštění nečištěných odpadních vod," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Brno Tomáš Augustin. Povolení k vypouštění nečištěných odpadních vod obec neměla.

Druhým prohřeškem pak podle inspektorů bylo to, že obec nepředložila doklady svědčící o tom, že vyvezla odpadní vody z jímky, do které je napojená budova obecního úřadu. "ČIŽP je povinna vymáhat dodržování předpisů. Vodní zákon jednoznačně stanoví pro vypouštění odpadních vod do vod povrchových povinnost nakládat s nimi na základě povolení věcně a místně příslušného vodoprávního úřadu," uvedl Augustin.

Starosta obce Ladislav Kachyňa řekl, že vše už je napraveno a vyřízeno. Doklady, které inspektoři požadovali, podle něj nenašli.

Horní Bojanovice leží asi 40 kilometrů jižně od Brna poblíž dálnice D2 a Hustopečí. Mají asi 650 obyvatel.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist