https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspektori-vysetruji-nelegalni-vykaceni-starych-buku-v-krusnych-horach?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspektoři vyšetřují nelegální vykácení starých buků v Krušných horách

5.5.2022 17:15 | PRAHA (ČTK)
Organizace Greenpeace těžbu v krušnohorských bučinách dlouhodobě kritizuje a požaduje vytvoření rozsáhlého chráněného území s bezzásahovým režimem.
Organizace Greenpeace těžbu v krušnohorských bučinách dlouhodobě kritizuje a požaduje vytvoření rozsáhlého chráněného území s bezzásahovým režimem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Zewlakk Vrabec / Greenpeace
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) dostala podnět ohledně nelegálního vykácení starých buků v Krušných horách. Mluvčí inspekce Jiří Ovečka dnes ČTK řekl, že inspekce případ vyšetřuje. Lesy ČR pokácely 200 let staré stromy na dvou pasekách u Litvínova. Podnět podala organizace Greenpeace, která žádá, aby se státním podnikem bylo zahájeno přestupkové řízení a byla zakázána těžba starých porostů v okolí. Na inspekci se obrátil také krajský úřad Ústeckého kraje, podle kterého by mohlo jít o přestupek. Mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová ČTK řekla, že podnik je pro zachování geneticky cenných místních bukových lesů.
reklama

 

Lesy ČR podle Greenpeace způsobily nevyčíslitelnou a nevratnou škodu na životním prostředí, když v rozporu se zákonem pokácely stromy pocházející z doby Marie Terezie a Josefa II. "Zničily tak nejen památný les, ale i celý místní biotop, a proto jsme České inspekci životního prostředí navrhli, aby v okolních lokalitách zakázala kácení stromů starších 100 let. Jedině tak se dá aspoň částečně kompenzovat způsobená ztráta. Zároveň navrhujeme za toto protiprávní jednání udělení pokuty v horní polovině zákonné sazby, a to vzhledem k možnosti vzniku nebezpečného precedentního chování, obohacení se státního podniku prodejem nelegálně vytěženého dříví a absence jakékoliv lítosti za toto pochybení," uvedla Nikol Krejčová z Greenpeace ČR. Pokuta za nelegální těžbu může činit až dva miliony korun.

Vedoucí odboru životního prostředí na krajském úřadě Tomáš Burian v březnu ČTK řekl, že oba porosty jsou na základě žádosti státních lesníků předmětem řízení o povolení k zásahům. Mluvčí krajského úřadu Magdalena Fraňková dnes ČTK řekla, že řízení o omezení těžby ještě nebylo ukončeno a kvůli nelegální těžbě se úřad obrátil na inspekci.

Postup Lesů ČR podle mluvčí souvisí s uvolňováním prostoru pro druhově pestřejší les s převahou buku i jiných listnáčů včetně dubu. "Šlo o výběrný způsob těžby, tedy o jednotlivé stromy nebo o uvolnění přirozeně se zmlazujících stromů," řekla Jouklová. Cenné místní bukové lesy je podle ní třeba periodicky obnovovat. Na místě je podle Jouklové ponechán dostatek stromů i ležícího dřeva určených k samovolnému zetlení. "Cílem je stabilita ekosystému s tím, že produkční funkce lesa rozhodně nemá prioritu," dodala.

Organizace Greenpeace těžbu v krušnohorských bučinách dlouhodobě kritizuje a požaduje vytvoření rozsáhlého chráněného území s bezzásahovým režimem. Místní bučiny byly totiž zařazeny do sítě Natura 2000 jako součást evropsky významné lokality Východní Krušnohoří. Státní Agentura ochrany přírody a krajiny zároveň tuto lokalitu eviduje jako území vhodné pro vyhlášení Chráněné krajinné oblasti, kterou v minulosti podpořili i někteří představitelé Ústeckého kraje.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

5.5.2022 18:07
Není nad Babiše, Brabce a jejich odborníky . To se děly věci.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.5.2022 19:23 Reaguje na Michal Ukropec
no nevím, jestli to nebude ten pan Tykač s tou dírou pod kopcem, co tak pěkně sponzoruje Ústecký krajský úřad
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

5.5.2022 22:11 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Taky možné. Ale tady šlo o státní lesy jak jsem pochopil.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.5.2022 08:17 Reaguje na Michal Ukropec
Dřevorubci paní Babišové potřebují vydělávat bez ohledu na zákony.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.5.2022 12:49 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tak KÚ zřejmě v tomto až tak moc nejede ... "Na inspekci se obrátil také krajský úřad Ústeckého kraje, podle kterého by mohlo jít o přestupek."

Navíc nevím, proč by měl Tykač pomáhat LČR.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.5.2022 13:47
200 let starý buk v hospodářském lese? Nejvyšší čas porost omladit! Být
to ale NP a nebo rezervace, tak by to byl zločin. Pokud chce Greenpeace
do všeho mluvit, tak na to musí mít mandát a to hrstka aktivistů nemá.
Soudy mají jasně říci, že co není trestné, tak se tím nebudou zabývat.
Ono to napadaní vlastníků lesů a budovatelů různých staveb prodražuje
a zdržuje i to dřevo a stavby. Při prohraném sporu je tak třeba tomu
stěžovateli naúčtovat všechny vzniklé škody a rapidně ubude potížistů,
kterých to nestojí ani korunu. Včera byl soud s místními ekovyděrači
a trest? Za vydírání a požadování úplatků PODMÍNKA a směšná pokuta
vzhledem k požadovaným úplatkům !!! No není to návod, jak si založit
živnost EKOVYDÉRAĆ s.r.o.?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.5.2022 12:23 Reaguje na Břetislav Machaček
"Vedoucí odboru životního prostředí na krajském úřadě Tomáš Burian v březnu ČTK řekl, že oba porosty jsou na základě žádosti státních lesníků předmětem řízení o povolení k zásahům."

Takže správný postup, zejména v případě státního podniku, by bylo počkat na výsledek toho správního řízení. Ale holt si nějaký píč.s řekl, že bude to lepší vykácet raději dřív, než KÚ rozhodne. Kdo to podepsal, měl by letět. U soukromníka bych byl na vážkách, bo j nemám zrovna rád, když stát majitelům do něčeho kecá. Tady bych ale neváhal ani vteřinu.
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

9.5.2022 14:11 Reaguje na Břetislav Machaček
tak když omladit, tak spíš výběrovým kácením a ne holosečí.
Pamatuju, jak byly vrcholy Krušných hor na východ od Klínovce celé bezlesé,
tak o to víc je třeba si vážit těch krásných Bučin ve východním Krušnohoří.
Odpovědět

Viktor Šedivý

6.5.2022 15:17
Řekl bych, že právě proto před dvěma sty lety ten bukový les zakládali - aby ho jednou někdo pokácel.

Takže úplně normální hospodaření.
Odpovědět

Jirka Černý

7.5.2022 19:24 Reaguje na Viktor Šedivý
Samozřejmě, ale vysvětlete to zeleným pomatencům. Jejich norma na kácení jsou stromy 5-7 let na biomasu.
Odpovědět
MF

Michal Fejfar

8.5.2022 22:52
Dnes je trestný i něco si myslet. No tak ekolumpové zas budou v takovém systému oslavováni jak pěkně zasáhli... Ještě znemožnit nějakou stavbu mostu, silnice nebo obchvatu, a mají zas z čeho žít...
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist