https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iranci-vysli-do-ulic-kvuli-nedostatku-vody?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Íránci vyšli do ulic kvůli nedostatku vody

16.7.2021 11:45 | TEHERAN (ČTK)
Írán zažívá nejhorší sucho za 50 let.
Írán zažívá nejhorší sucho za 50 let.
Foto | Victor Ranedo / Ekolist.cz
V západním Íránu začaly ve čtvrtek večer protesty proti špatnému zásobování vodou. Informovala o tom agentura Reuters. Podle agentury AP íránská média o nepokojích do rána mlčela. Na ropu bohatá provincie Chúzestán, kde se protestovalo, zažívá nejhorší sucho za 50 let.
reklama

 

Videa z demonstrací se šíří sociálními sítěmi. Je na nich vidět, že lidé zapalovali na silnicích hořící pneumatiky a policisté se snažili dav rozehnat. Někde bylo slyšet střelbu.

"To, co tady říkáme, by měla vysílat státní televize, a taky by měla ukázat buvoly uhynulé z nedostatku vody," řekl jeden starší demonstrant na videu.

AP napsala, že na záběrech lidé volali arabsky, aby se k nim připojili další Íránci. Chúzestán je domovem arabské menšiny, která si stěžuje na útlak ze strany šíitské teokracie.

Ministr energetiky Rezá Ardakánján v květnu řekl, že v létě nastane nedostatek vody, protože Írán zažívá jeden z nejsušších roků za 50 let.

Už minulý týden v několika městech Íránci protestovali proti přerušované dodávce elektřiny. Reuters informuje, že někde se zloba obrátila i proti duchovnímu vůdci ajatolláhovi Alímu Chameneímu a lidé volali "Smrt diktátorovi, smrt Chameneímu".

Írán čelí americkým sankcím, které oslabují jeho ekonomiku, a také složité epidemické situaci kvůli koronaviru. V minulých týdnech vyšli do ulic zaměstnanci v energetice. Ve městech, kde jsou velké rafinerie, nebo v oblastech těžby plynu požadovali vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky, někde stávkují.

Reuters uvádí, že protesty, na něž chodí hlavně dělníci a penzisté, trvají několik měsíců. Nespokojenost souvisí s vysokou inflací dosahující 50 procent, stoupající nezaměstnaností a také nevyplácením mezd.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

16.7.2021 12:30
Kdyby stejné úsilí, jaké věnují protestům, investovali do výstavby země, byl by Írán jedna kvetoucí zahrada. Jenže to je asi nad chápání místních obyvatel.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.7.2021 13:33 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
nejen to
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.7.2021 14:08 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Hlavně, že vyvíjí AZ a nosiče, které dokážou zasáhnout Izrael a snad i Evropu. A vůbec se netají tím, že je použijí, jak to bude hotové.
A lid prostý tomu tleská.
Niesme sami chuji.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist