https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/irena-investice-do-obnovitelnych-zdroju-energie-se-musi-zvysit-ctyrnasobne?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

IRENA: Investice do obnovitelných zdrojů energie se musí zvýšit čtyřnásobně

30.3.2023 01:11 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Každoroční celosvětové investice do technologií umožňujících transformaci energetiky se musí více než zčtyřnásobit, aby se splnily závazky pařížské dohody o klimatu. Uvedla to Mezinárodní agentura pro obnovitelné energie (IRENA). Letos investice do technologií obnovitelných zdrojů energie dosáhly rekordních 1,3 bilionu dolarů (28,3 bilionu Kč).
reklama

 

Aby se dosáhlo cíle pařížské klimatické dohody z roku 2015, tedy omezit globální oteplení na 1,5 stupně Celsia v porovnání s předindustriální érou, musí se tato suma zvýšit na přibližně pět bilionů dolarů ročně, tvrdí mezinárodní agentura. Celkově je podle ní potřeba do roku 2030 investovat do přechodných technologií 35 bilionů dolarů.

Využití obnovitelných zdrojů energie musí vzrůst z dnešních přibližně 3000 gigawattů (GW) ročně na více než 10 000 GW v roce 2030, uvedla agentura IRENA. Dodala, že by se mělo vyrovnat rozšiřování obnovitelných zdrojů v průmyslových a rozvojových zemích.

Loni nové projekty v oblasti obnovitelných zdrojů energie v Číně, Evropské unii a Spojených státech představovaly dvě třetiny instalovaného výkonu. Na Afriku připadlo pouze jedno procento.

Mezinárodní agentura dále vyzvala, aby plánované investice do fosilních paliv, které mají do roku 2030 činit zhruba jeden bilion dolarů ročně, byly přesměrovány do technologie a infrastruktury obnovitelných zdrojů energie.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

30.3.2023 07:16
stejně relevantní, jak kdybych napsal, že je potřeba čtyřnásobně více do výzkumu a aplikace MMR, což by dávalo podstatně větší smysl
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.3.2023 07:21
A není to málo Antone Pavloviči? Podle spotřeby fosilu v ČR by to chtělo aspoň 20x a do všech včetně JE.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.3.2023 08:33
Tyhle zelený bláboly už ani nemá cenu číst. Emise CO2 se přes snahu ekomagorů zvyšují a žádný razantní zlom na obzoru prostě není.
Prostředky by se měly investovat do adaptačních opatření a rozvoje jaderné energetiky.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.3.2023 09:16
Před dvěma týdny Bidenova administrativa schválila rozsáhlou těžbu ropy na Aljašce a tuto středu začíná zmíněná aukce, která umožní nadnárodním korporacím těžit ve značné části Mexického zálivu o velikosti Itálie.

Přes veškeré výhrady k USA , tam aspoň neztratili smysl pro realitu a kromě masivní podpory OZE umožňují využít pro potřeby amerického hospodářství i fosilní paliva.
USA nemají jinou možnost jak obstát v globální soutěži o světového lídra s Čínou.
Jaký propastný rozdíl mezi EU a USA v chápání reality. Tady ekomagoři zaškrtí ekonomiku , následně Evropa zchudne a budeme kolonizováni ammerickým a asijským kapitálem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.3.2023 15:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kurnik šopa, to tu melete (pokud jenom já vím) asi 3 roky a kde to furt máte? Bez ruského plynu se neobejdeme, EU se měla taky dávno rozpadnout a vy furt melete to samý dokola a furt nic, všechno funguje.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.3.2023 15:27 Reaguje na Pavel Hanzl
"Všechno funguje" -- hlavně Hanzlův kolovrátek , chodíte snad kanály v Brně ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.3.2023 21:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Chápu, váš svět naopak nefunguje, jenže je to tím, že je prostě naopak. Náš svět normální je v pohodě, všechno nám funguje (odpovídajíc věku) a můžeme žít jako svobodní lidé, což považuji za absolutně to nejdůležitější.
Odpovědět
va

vaber

31.3.2023 13:25 Reaguje na Pavel Hanzl
co to meleš Hanzl bez ruského plynu a ropy se obejdeme, to ví každý,když kupujeme ten drahý u strýčka Sama a tak se to naplánovalo a vyšlo to,
kdo vládne ,ten poroučí, ostatní jen přikyvují a chválí moudrost vládce,Hanzl v tom jde všem příkladem,
taková je svoboda pro plebs
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.4.2023 20:38 Reaguje na vaber
Poslední ruský plyn, který sem ta zrůda ráčila pustit, stál 350 eur, ten od strýčka sama stojí dnes 40.
A vám vládne manželka, nebo děcka? A chválíte je?
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist