https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italie-by-mohla-prestat-vyrabet-elektrinu-z-uhli-uz-v-roce-2024-rekl-ministr?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Itálie by mohla přestat vyrábět elektřinu z uhlí už v roce 2024, řekl ministr

6.6.2023 11:05 | ŘÍM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Itálie by mohla přestat používat uhlí na výrobu elektřiny už v roce 2024, tedy o rok dříve, než bylo původně na plánu. Řekl to ministr životního prostředí Gilberto Pichetto Fratin. Podmínkou podle něj je, aby ceny plynu zůstaly na současné úrovni, napsala agentura ANSA. V Itálii je nyní v provozu sedm uhelných elektráren, z nichž jedna patří české skupině Energetický a průmyslový holding (EPH).
reklama

 

"Úmyslem je opustit uhlí do roku 2025 nebo i dříve, já doufám v rok 2024, pokud ceny plynu vydrží," řekl na veřejné diskuzi ministr životního prostředí. Podle něj se Itálie bude poté snažit přestat využívat při výrobě elektřiny ropu a až o mnoho desetiletí později i plyn.

Oficiální vládní dokumenty dosud uváděly jako datum, kdy Itálie přestane používat uhlí na výrobu elektřiny, rok 2025. V souvislosti s růstem ceny plynu a omezením dodávek této komodity z Ruska se loni uvažovalo o prodloužení provozu italských uhelných elektráren i po tomto datu. Itálii se však nakonec podařilo nižší dodávky z Ruska kompenzovat dovozem plynu z jiných zemí, například z Alžírska.

Podíl uhlí na výrobě elektřiny v Itálii činil vloni 7,5 procenta, zhruba o tři procentní body více než v roce 2021. V Itálii je v provozu sedm uhelných elektráren. Jednu z nich, která je na severozápadě Sardinie, vlastní český EPH skrze dceřinou italskou společnost EP Produzione. Elektrárna má instalovaný výkon 599 MW.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

6.6.2023 15:41
K vítězství tupé ideologie nad rozumem stačí dostatek hloupých či netečných občanů.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist