https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italie-chce-snizit-zavislost-na-ruskem-plynu-bude-jednat-s-evropskou-komisi-o-cenovem-stropu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Itálie chce snížit závislost na ruském plynu, bude jednat s Evropskou komisí o cenovém stropu

6.3.2022 02:32 | ŘÍM (ČTK)
Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vyvolal obavy z nedostatku plynu, který by mohl mít na Itálii obzvlášť velké dopady. Itálie totiž využívá plyn k výrobě 40 procent své elektřiny a svou spotřebu plynu pokrývá z více než 90 procent dovozem.
Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vyvolal obavy z nedostatku plynu, který by mohl mít na Itálii obzvlášť velké dopady. Itálie totiž využívá plyn k výrobě 40 procent své elektřiny a svou spotřebu plynu pokrývá z více než 90 procent dovozem.
Itálie se snaží snížit svou závislost na dodávkách plynu z Ruska, které je nyní terčem západních sankcí kvůli útoku na Ukrajinu. Italská vláda proto plánuje mimo jiné prohloubit energetickou spolupráci s Katarem. Hodlá rovněž jednat s Evropskou komisí o zavedení cenového stropu u nákupů ruského plynu. Informovali o tom podle agentury Reuters představitelé italské vlády.
reklama

 

Italský ministr pro energetickou transformaci Roberto Cingolani v rozhovoru s listem Corriere della Sera uvedl, že o zavedení cenového stropu u ruského plynu bude v pondělí spolu s italským premiérem Mariem Draghim jednat s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

"V období nouze lze stanovit maximální cenu, nad kterou evropští odběratelé nebudou moci nakupovat," prohlásil Cingolani. Dodal, že tento krok je zapotřebí, aby se zabránilo ruské plynárenské společnosti Gazprom profitovat z rostoucích cen plynu. Gazprom má monopol na vývoz plynu z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí, včetně České republiky.

Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vyvolal obavy z nedostatku plynu, který by mohl mít na Itálii obzvlášť velké dopady. Itálie totiž využívá plyn k výrobě 40 procent své elektřiny a svou spotřebu plynu pokrývá z více než 90 procent dovozem. V loňském roce se Rusko na dovozu plynu do Itálie podílelo zhruba dvěma pětinami.

Podle Cingolaniho chce Itálie rychle snížit dovoz ruského plynu o více než polovinu a během dvou až tří let hodlá dosáhnout nezávislosti na ruských dodávkách. "Musíme postupovat rychle, abychom zamezili možným ekonomickým dopadům války, kterou rozpoutala ruská vláda, a ochránili italské rodiny a podniky," uvedl italský ministr zahraničí Luigi Di Maio, který odcestoval na dvoudenní jednání do Kataru. Itálie podle něj chce mít alternativy k ruskému plynu a vyhnout se tomu, aby se stala terčem jakéhokoliv vydírání.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

6.3.2022 12:05
Itálie se snaží snížit svou závislost na dodávkách plynu z Ruska,...
Naše vláda počítá podobně. Celá EU také. Přitom možnosti jsou pouze na Blízkém východě, v jižní Americe a v USA. Ergo dovážet, protože produktovody za pár měsíců nikdo nepostaví. Dovoz = zvýšené náklady + konec ekologie (0 od 0 pojde). A navíc hezky zaplatit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.3.2022 15:19 Reaguje na Zan K.
A s vyšší cenou fosilu se stává výdělečný obor OZE a právě ekologie se začíná i finančně rentovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.3.2022 15:21
Dneska si musí chrochtat všichni fotovoltaici a větrníci, kteří si vysoutěžili 50 eur, což jim pokrývá náklady i rozumný zisk.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.3.2022 17:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Zato koneční odběratelé skřípou zuby...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.3.2022 07:41 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ale ne kvůli OZE, ale fosilním palivům, především plynu. Ani tohle nechápete?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

7.3.2022 09:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, vše souvisí se vším...

Mohou za to i OZE.
Nicméně aktuální cena 512 EUR/MWh, to je pecka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.3.2022 12:16 Reaguje na Jaroslav Studnička
Studničko, souvisí to dost vzdáleně. Pokud by neexistovaly žádné OZE a Putin by přiškrtil kohouty o třetinu dodávek jak dnes, stalo by se co? Úplně to samý.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

7.3.2022 12:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, vy to máte domotané.

Pokud by neexistovali OZE, tak by se neodstavovali jaderné elektrárny a uhelné elektrárny. Závislost na ruském zemním plynu by byla minimální.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.3.2022 17:35 Reaguje na Jaroslav Studnička
Šak kromě Německa nikdo žádné jaderky neodstvuje a i s uhlákama jsme kupovali plynu z Ruska něurékom.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

6.3.2022 16:38
Doporučuji v létě otevřít okna a mít žaluzie a v zimě si dát svetr.
Vlna je k dispozici.


Jdu se za vás Taliáni modlit do Vatikánu. :o)
Vypínám TV, počítač i rádio, a vracím se k tradičním šamotovým kamnům zn. Petra a na střeše k černému vaku s vodou.
A času budu mít také víc.
Za pár roků si to povíme, jak vám to pomohlo. Až zjistíte, že vlastně nic k životu nepotřebujete z toho, co vám nutí, objevíte, jak vás tahají za nos.
<rýpal lesní>
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.3.2022 17:36 Reaguje na rýpal lesní
A co s tím časem budete dělat? Můžete se vykecávat na Ekolistu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.3.2022 13:59
Taloši prostě nechtějí drahý plyn a chtějí ho přitom dost. Takže aby ho náhodou nemohl někdo jiný za vyšší cenu koupit, a oni měli buď houno, nebo museli taky přitlačit, tak chtějí zbytku EU nařídit max cenu.

Cywe ... to je mazec.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist