https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/izraelci-umeji-vyrabet-z-odpadu-etanol-potrebny-k-desinfekci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Izraelci umějí vyrábět z odpadu etanol potřebný k desinfekci

9.7.2020 17:17 | TEL AVIV (ČTK)
Izrael veškerý etanol na výrobu desinfekčního gelu dovážel, takže se na univerzitě rozhodli vyvinout vlastní výrobní postup.
Izrael veškerý etanol na výrobu desinfekčního gelu dovážel, takže se na univerzitě rozhodli vyvinout vlastní výrobní postup.
Zdroj | unsplash.com
Vědci v Izraeli vyvinuli zjednodušenou metodu výroby etanolu, po němž v době pandemie stoupá poptávka jako po desinfekčním prostředku. Jak napsala agentura AFP, výchozí surovinou je rostlinný odpad ošetřený ozonem. Získaná desinfekce je levnější než ta vyráběná dosud. Izraelci výsledky svého výzkumu zveřejnili ve vědeckém časopise Waste and Biomass Valorization.
reklama

 

Technologii vyvinula skupina Hadas Mamaneové z univerzity v Tel Avivu. Téměř pět let se zabývá možnostmi využití odpadu při výrobě například náhradního paliva. Za současné epidemie a prudkého růstu poptávky po přípravcích na desinfekci rukou se skupina ale vrhla na využití odpadu tímto směrem.

Mamaneová poznamenala, že Izrael veškerý etanol na výrobu desinfekčního gelu dovážel, takže se na univerzitě rozhodli vyvinout vlastní výrobní postup.

"Tady jsou zbytky papíru z jedné továrny, tady sláma ze zoologické zahrady a tráva posekaná poblíž Tel Avivu," předvedla Mamaneová výchozí surovinu ve své laboratoři. To vše se vloží do reaktoru, do nějž se vpustí ozon.

Nízké dávky ozonu umožňují snížit množství látek nezbytných ke zpracování odpadu na etanol a celou proceduru to také zlevňuje, tvrdí Mamaneová. Etanol z hmoty vznikne po přidání enzymů a konzervačních látek za čtyři až pět dní.

Etanol se už jinde ve světě z rostlinných zdrojů vyrábí, například z cukrové třtiny nebo kukuřice. Podle izraelské odbornice je ale tato výroba "mimořádně složitá a nákladná", protože je k ní potřeba často vybudovat "ohromné rafinerie".

"Nám se podařilo ukázat, že je možné etanol vyrobit jednoduchou metodou, která je šetrná k životnímu prostředí a která nevytváří škodlivé látky," řekla Mamaneová.

Domnívá se, že nový výrobní postup má v Izraeli velkou naději na využití, protože se tam každoročně vyhazuje až 620 000 tun rostlinného odpadu.

Na výzkumu se podílel i profesor Joram Gešman z univerzity v Haifě. Nová technologie už získala patent v USA.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

9.7.2020 19:03
Jednoduchá metoda výroby ethanolu. Vezmete švestky, kvasíte je asi dnů a pak destilujete. Každý Čech to umí.
Odpovědět
JS

Jiří S

9.7.2020 21:50 Reaguje na Katka Pazderů
Znám dokonce lepší. Našrotujete, pšenice, ječmen či žito, spaříte, dáte kvasit jen na 3 dny a z 50 kg pytle dostanete 23 l 51% ethanolu :D .... ta konverze je určitě lepší
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

10.7.2020 14:55 Reaguje na Katka Pazderů
Jen nesmíte zaměnit etanol za metanol. Jedni podnikatelé z "lihovaru" to zkoušeli, a bohužel jim to nedali soudně vypít.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist