https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-skloubit-ochranu-starych-stromu-a-ohrozenych-druhu-hmyzu-poradi-nova-publikace?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak skloubit ochranu starých stromů a ohrožených druhů hmyzu? Poradí nová publikace

4.11.2022 14:36 | PRAHA (Ekolist.cz)
Roháč obecný žije v dutinách starých stromů.
Roháč obecný žije v dutinách starých stromů.
Zdroj | Calla
Ochraně ohrožených druhů hmyzu vázaných na staré stromy a mrtvé dřevo se věnuje nově vydaná publikace Stromy a hmyz, kterou připravila organizace Calla.
reklama

 
„Hmyz vázaný na staré stromy a mrtvé dřevo patří k ohroženým skupinám živočichů," vysvětluje Jiří Řehounek, který se ochraně hmyzu věnuje ve spolku Calla.

"Navíc se často vyskytuje v městských a zámeckých parcích, v alejích kolem silnic nebo na hrázích rybníků, tedy na místech, kam chodí hodně lidí," dodává Řehounek s tím, že skloubit bezpečnost chodců s ochranou starých stromů a ohrožených druhů hmyzu často není jednoduché. "Vyžaduje to hledání kompromisních a odborně podložených řešení,“ říká Řehounek.

I to byl důvod, proč Calla publikaci s názvem Stromy a hmyz vydala. Zájemci v ní najdou informace o chráněných a ohrožených druzích hmyzu vázaných na staré stromy, s nimiž se mohou setkat ve městech a v krajině mimo lesy.

Další kapitoly se zaměřují na právní zakotvení ochrany stromů a hmyzu, možné alternativy k úplnému kácení stromů, rozpoznávání biologicky cenných stromů nebo náhradní výsadbu a vytváření náhradních stanovišť pro ohrožené druhy.

Na pondělí 7. listopadu připravila Calla ve spolupráci se statutárním městem České Budějovice také odborný seminář, který je určen především pro pracovníky státní správy, firem a nevládních organizací, kteří se ochraně stromů a na ně vázaného hmyzu věnují. Seminář se uskuteční v prostorách českobudějovického magistrátu a jako lektoři se ho zúčastní odborníci z akademických pracovišť i praxe.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

4.11.2022 18:39
V lesích na Jižní Moravě se třeba roháč vyskytuje velmi často. Háček je v tom, že jde o lesy listnaté, bývalé pařeziny převedené na střední les. Ve zbytcích pařezů žije. Po zmlazení ať už přirozeném nebo umělém mu pařezy zmizí. A nepařezí se.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist