https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonske-pobrezi-zaplavila-pemza-z-podmorske-sopky-zanasi-pristavy-a-nici-lode?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonské pobřeží zaplavila pemza z podmořské sopky, zanáší přístavy a ničí lodě

31.10.2021 01:46 | TOKIO (ČTK)
Japonské pobřeží zaplavilo obrovské množství drobných úlomků pemzy, které před několika měsíci vyvrhla podmořská sopka. Hornina zanesla přístavy a poničila rybářské lodě podél jižního cípu souostroví, napsal list The Guardian.
reklama

 

Podle náměstka tajemníka japonského kabinetu Jošihikeho Isozakiho pemza k pátku zaplavila 11 přístavů na ostrově Okinawa a 19 dalších v prefektuře Kagošima na ostrově Kjúšú. Vláda zřídila speciální pracovní skupinu, která se s katastrofou má vypořádat, v některých místech už začaly práce na odstraňování.

Poškozeno bylo asi 40 rybářských lodí. Šest z nich lehká, ale tvrdá hornina vyřadila z provozu. Dočasně kvůli tomu bylo přerušeno lodní spojení mezi odlehlými ostrůvky Okinawy a Kagošimy. Podle japonských médií se z přístavu na Okinawě nemůže dostat kolem 750 rybářských lodí. Kvůli pemze uhynulo i přes 100 makrel v místních farmách, které patrně pemzu spolkly.

Podle okinawského guvernéra má na hladině plující pemza "velký dopad jak na rybářský a turistický průmysl, tak na životní prostředí". Vyzval proto k rychlému řešení nastalé krize.

Šedé úlomky pemzy pocházejí z podmořské sopky Fukutoku-Okanoba, která se nachází v pásmu Boninských ostrovů, známých též jako souostroví Ogasawara, ležících zhruba 1000 kilometrů jižně od Tokia. Vulkán vybuchl v polovině srpna.

Japonská pobřežní stráž varovala plavidla, aby z oficiálních zdrojů pozorně sledovala tok pemzy. V případě, že se hornina dostane do lodních motorů, hrozí, že je ucpe. Na volném moři tak dnes uvázlo jedno z plavidel pobřežní stráže, které se účastnilo cvičení u pobřeží Okinawy.

Isozaki upozornil, že se proud kamínků pohybuje k severu a hrozí, že zasáhne celé japonské pobřeží. Pohyb pemzy sleduje i japonský regulační úřad pro jadernou energii pro případ, že by hornina zasáhla pobřežní jaderné elektrárny.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist