https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jeden-z-hasenych-sektoru-v-ceskem-svycarsku-predali-hasici-sprave-narodniho-parku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jeden z hašených sektorů v Českém Švýcarsku předali hasiči správě národního parku

8.8.2022 17:13 | HŘENSKO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hasiči dnes ráno předali správě národního parku České Švýcarsko jeden ze sektorů, kde hasili. Jde o sektor u obce Janov, už tam nejsou ohniska, řekl novinářům ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Oblast hlídají dobrovolní hasiči i strážci parku. Generální ředitel hasičů Vladimír Vlček předpokládá, že do pátku hasiči požár v národním parku zlikvidují. V každém případě už sníží počty hasičů i techniky, které nyní zasahují, dodal.
reklama

 

"Je to oblast, která už je označena za tu, kde žádná ohniska v této chvíli nejsou," uvedl Rakušan o předané oblasti u Janova.

Hasiči budou odjíždět postupně tak, jak budou jednotlivé uhašené oblasti předávat správě. Po předání sektoru, který zahrnuje i Hřensko a jeho části Mezná a Mezní Louka, se domů vrátí evakuovaní obyvatelé. Rakušan řekl, že se podařilo vybudovat infrastrukturu, která do oblastí přivádí vodu, a ta, že tam zůstane.

"Povedlo se do všech oblastí dostat vodu a ta infrastruktura tam zůstane,i když bude požár uhašen," řekl ministr. "Pro ty co budou hlídkovat v exponovaných místech, tak budou mít přístup k vodě a při rozšíření rizika budou mít možnost zasáhnout," dodal.

Hasiči podle něj mohou také počítat s finanční odměnou, která pokryje i obnovu techniky. Během dnů vznikne materiál se sečtením škod, které nebývale rozsáhlý požár v národním parku napáchal. Půjde o desítky milionů. Dodal, že se plánuje zasedání na evropské úrovní k lesním požárům.

Počet hasičů, zejména dobrovolníků, se v důsledku předání jednoho sektoru snížil. V sobotu bylo podle Vlčka na místě 46 jednotek dobrovolných hasičů, dnes jich se zásahem pomáhá o 30 méně.

"Chceme, aby si na jednu stranu odpočali a také při předávání doporučujeme určité body, kde by měla být požární asistence," řekl Vlček s tím, že v Janově jsou dva takové lokality dvě a na základě požadavků národního parku hasiči na další místa rozvezli sudy s vodou kvůli případnému vzniku dalších ohnisek. U Janova se podle ředitele několik dní neobjevilo závažnější otevřené hoření, což byl také důvod k předání oblasti správě.

Důležité bude teď pro správu národního parku, aby se oheň znovu neobjevil a nerozšířil. Správa počítá s dohledem dobrovolných hasičů z Křešic a ze Lhotky ve Středočeském kraji. "Hlídka se tam bude držet nepřetržitě 24 hodin denně a počítáme s hlídáním minimálně do 31. srpna a pak uvidíme, co bude dál," řekl na dotaz ČTK mluvčí správy parku Tomáš Salov. Strážníci podle něj čerpají ze zkušeností z požárů, které park zasáhly v uplynulých letech a pravidelně budou ve dne i v noci držet požární hlídky. Když se někde objeví ohnisko, budou mít za úkol informovat hasiče, dodal.

Příčinu požáru vyšetřuje policie, případu se věnuje tým vyšetřovatelů. Povoláni budou i kynologové se služebními psy vycvičenými k hledání urychlovačů hoření - třeba benzinu. "Je to záležitost spíše týdnů. Jsme limitováni tím, kam nám hasiči umožní vstup. Bude prováděno i ohledávání nemovitostí, které byly poškozeny požárem," sdělil mluvčí policie Daniel Vítek. Co případnému pachateli hrozí, pokud se jeho vina prokáže, podle mluvčího v současné době nelze stanovit.

Požár vypukl 24. července a zasáhl plochu o velikosti 1060 hektarů. Dnes plocha zásahu činila méně než 200 hektarů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MV

Milan Vítkovič

8.8.2022 19:38
Tak to jsou dobré zprávy, když to vláda zase neposere.
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.8.2022 20:22 Reaguje na Milan Vítkovič
Buďte opatrnej, ať, až si Vaši větu přečte čučkař, nevyletí z kůže. Moh by to brát jako opak dezinformace, tedy lež, nebo jak to řekl, neboť tuto nadvládu s.štve pouze Babiš a lidi, a za taková slova byste na každý pád už mohl skončit jak hospodský Palivec s obrazem císařpána. A to by byla škoda.
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

8.8.2022 21:05 Reaguje na Jarka O.
Možná jsem to měl lépe vysvětlit a tak to uvedu na pravou míru, vůbec to polici a detektivům nezávidím, nedej bože, aby odhalili psychicky nemocného pyromana, který půjde na léčení a zachvíli je doma, protože nemocného nelze za jeho čin odsoudit a přitom nikdo nezaručí, kolikrát a kdy to může takto postižený pacient zopakovat.Proto jsem se minule divil, že policie nestahuje soukromé fotografie návštěvníků z doby, kdy požár vznikl. Tato beztrestnost bývá velmi smutným výsledkem velmi drahé a náročné detektivní práce. Narážel jsem pouze na naši legislativu v tomto kontextu, nic víc tím nebylo myšleno, ale nechci předbíhat, uvidíme, co se detektivům povede a držme jim všichni palce.
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.8.2022 21:35 Reaguje na Milan Vítkovič
Dobrá, ano, uvidíme.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist