https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihocesti-vedci-zjistili-pricinu-uhynu-orlu-belohlavych-v-usa?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeští vědci zjistili příčinu úhynu orlů bělohlavých v USA

26.3.2021 11:06 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Orli trpěli neurologickou poruchou zvanou vakuolární myelinopatie, která se vyznačuje nekoordinovanými pohyby a ochabnutím svalstva u postižených zvířat. Výzkum postupně ukázal, že původem potíží jsou sinice.
Orli trpěli neurologickou poruchou zvanou vakuolární myelinopatie, která se vyznačuje nekoordinovanými pohyby a ochabnutím svalstva u postižených zvířat. Výzkum postupně ukázal, že původem potíží jsou sinice.
Vědci z českobudějovického biologického centra a třeboňského střediska Algatech zjistili příčinu úhynu orlů bělohlavých na jihovýchodě USA. Dravci více než 25 let umírali na neurologickou nemoc nejasného původu. Vědci zjistili, že její příčinou byl toxin ze sinic. ČTK to řekla Daniela Procházková z českobudějovického biologického centra Akademie věd ČR.
reklama

 

Orli trpěli neurologickou poruchou zvanou vakuolární myelinopatie, která se vyznačuje nekoordinovanými pohyby a ochabnutím svalstva u postižených zvířat. Výzkum postupně ukázal, že původem potíží jsou sinice, které se staly součástí potravy dravců a které obsahují velké množství bromu.

"Je pravděpodobné, že se toxin hromadí v celém potravním řetězci u živočichů konzumujících jak vodní rostliny s porosty sinic, tak měkkýše, ryby a vodní ptáky, kteří jsou kořistí dravců. Možný účinek toxinu na savce včetně člověka dosud nebyl prozkoumán, nicméně opatrnost je zcela jistě namístě," uvedl člen vědeckého týmu z biologického centra Jan Mareš.

Zatím není prokázáno, jak se brom, který je nutný pro vznik toxinu, ve vodě a následně v sinicích objevil. "Je však možné, že se do ekosystému dostává v souvislosti s lidskou činností, například použitím herbicidů nebo hnojiv," řekl Pavel Hrouzek z Centra Algatech.

Čeští vědci svůj objev publikovali v aktuálním čísle prestižního časopisu Science, který vyšel dnes. Orel bělohlavý žije na severoamerickém kontinentu. Dravec se stal symbolem USA a je zobrazen na státním znaku.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.3.2021 11:21
Možná jsme tímto blíž rozluštění záhady úbytku hmyzu. Třeba je za ním také "čajíček bromáček".
Odpovědět
Hu

Hunter

29.3.2021 11:58
Špatně. Správný výsledek měl být, že se orli otrávili olovem z loveckého střeliva. Tímto si vědátoři zadělali na problém. Jiné vysvětlení než intoxikace olovem se totiž nepřipouští.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist