https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/johnson-bohatsi-zeme-maji-povinnost-podporit-udrzitelny-rozvoj-tech-chudsich?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Johnson: Bohatší země mají povinnost podpořit udržitelný rozvoj těch chudších

21.9.2021 11:21 | LONDÝN (ČTK)
Britský premiér Boris Johnson společně s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem hostil jednání desítek světových lídrů na téma finanční podpory rozvojovým zemím v boji proti klimatickým změnám. Poskytování nejen finanční pomoci označil za povinnost bohatších zemí a vyzval k naplnění slibu vysbírat na tento účel každý rok 100 miliard dolarů (skoro 22 bilionů Kč). Podle čerstvé zprávy zatím totiž slíbené peníze do chudších regionů neproudí.
reklama

 

"Bohatší země po celé generace sklízely přínosy nespoutaného znečišťování, často na úkor rozvojových zemí," citovala britského premiéra agentura Reuters. "A když se teď tyto země snaží rozvíjet své ekonomiky čistým, zeleným a udržitelným způsobem, máme povinnost je v tom podpořit, našimi technologiemi, našimi znalostmi a penězi, které jsme slíbili," pokračoval Johnson.

Odkazoval při tom na cíl vytyčený v roce 2009, podle kterého měly vyspělé ekonomiky do roku 2020 začít každoročně přispívat rozvojovým zemím na boj proti klimatickým změnám částkou 100 miliard dolarů. Zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zveřejněná v pátek ovšem ukazuje, že do roku 2019 se výše prostředků z veřejných i soukromých zdrojů nikdy nedostala nad 80 miliard. Kýžená hranice pak pravděpodobně nebyla dosažena ani loni.

"Ještě tam nejsme," připustil generální tajemník OSN Guterres po jednání na toto téma, kterého se účastnili zástupci asi 40 států. Dodal, že od partnerů slyšel "povzbudivá vyjádření" ohledně dosažení stanoveného cíle. Podle zpravodajského webu Axios berou některé chudší země splnění slibu jako podmínku pro ohlášení nových, přísnějších cílů týkajících se omezování emisí skleníkových plynů.

Současná opatření v tomto směru nejsou dostatečná, řekl podle informací Reuters na dnešním jednání italský premiér Mario Draghi. Podtrhl tak závěr páteční analýzy OSN, podle níž by při dodržení současných národních cílů svět v roce 2030 produkoval o 16 procent emisí více než v roce 2010. Vědci přitom mají za to, že k odvrácení katastrofálních následků změny klimatu je potřeba 45procentní pokles.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (31)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

21.9.2021 11:35
Jj, slibem nezarmoutíš:-).
Ale zkus jej realizovat ... a po volbách se stěhuješ:-).

Konec konců, covid nám jasně ukázal, jak to s tou solidaritou opravdu v reálu je:-).

Takže Západ se na rozvojový svět tak trochu zvysoka a ten se na oplátku stejně zvysoka na nějaký boj proti klimatickým změnám. A v Pekingu si zapálí viržinko:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.9.2021 09:28 Reaguje na Svatá Prostoto
Jak to s tou solidaritou teda je? Rakousko nám posílalo dýchací přístroje, Američani tým lékařů, Němci si přebírali naše pacienty v těžkém stavu, Izrael i jiné státy nám posílaly milióny dávak Pfitzeru atd atd.
Když chtěla pomoci Itálie, Babiš prohlásil že "sami budeme potřebovat" a nedal ani ťok, kamióny s pomocí z Německa zrekvíroval v Severních Čechách. Zakázal prodávat našim firmám vyrábějící ochranné pomůcky s tím, že dostanou státní zakázku a nedal NIC. Radši prosil o předražené šunty z Číny.

Já vím, vyzobávám jen negativa, ale pozitiv je fakt málo. Třeba v tom, že se zase soudruh chlubil, jak jsme pomáhali právě s ochrannými pomůckami, které naše firmy vyvážely do zahraničí (Slováci jim tu státní zakázku daly).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.9.2021 14:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Bože bože, tahle solidarita byla úplně na pikaču, asi jako když Rusové poslali ty doktory Talošům ... asi ve jménu Hanzlovy hybridní války:-))). Podobně, jako bylo úplně na vyliž to blbnutí s polním špitálem v Letňanech. Teda, ne pro Sehnala:-))).


A něco se nám poslalo, vo tom žádná a díky za to, ale ta čísla vám lehce haprují:-).

Souhlas samozřejmě v tom, že co Bába s Hamim tady za poslední cca 1,5 r předvedli je to nejhorší, co tu kdy bylo. To i ten Kléma byl sice echt svině, ale nebyl takový trouba (to by rychle skončil ... na špagátu).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.9.2021 09:43 Reaguje na Svatá Prostoto
Nějakých 300 dýchacích přístrojů skutečně nebylo na pikaču, nešťastníče.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.9.2021 12:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Ehm ... víte co vůbec píšete?

Dýchacích přístrojů???
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.9.2021 11:48
V šedesátých letech byl zase hit dekolonizace Afriky a proudily tam stovky mld. $ .
Výsledek ? Většinou tristní, peníze byly zneužity a rozkradeny jak místními vládami, tak firmami z Evropy a USA, které tuto pomoc "nezištně" zprostředkovaly.
To se má dnes opakovat znovu a natěšení jsou zprostředkovatelé i místní vlády.
Neposlal bych ani cent a financovány by byly jen projekty, které by prošly odbornou i veřejnou kontrolou, tak aby hotovost černoušci neviděli.

V této souvislosti bych chtěl upozornit, že podle Charty OSN je prvořadým cílem toto:
" MY, LID SPOJENÝCH NÁRODŮ, JSOUCE ODHODLÁNI
• uchránit budoucí pokolení metly války, která dvakrát za našeho života přinesla lidstvu nevýslovné strasti,...podporovat sociální pokrok a zlepšovat životní úroveň ve větší svobodě,...přijmout zásady a zavést metody zajišťující, aby ozbrojené síly nebylo užíváno jinak než
ve společném zájmu, a používat mezinárodního ústrojí k podpoře hospodářského a sociálního povznesení všech národů,
ROZHODLI JSME SE SDRUŽIT SVÉ ÚSILÍ, ABYCHOM TĚCHTO CÍLŮ DOSÁHLI.

Prostě se ptám, o kolik mocnosti od USA přes V.Británii ,...Rusko a Čínu sníží své vojenské rozpočty a tyto prostředky budou sloužit na financování projektů "klimatická změna" ?

V roce 2019 státy světa věnovaly na zbrojení celkovou částku 1,8 bilionu dolarů, to je 1800 miliard $.
Pokud by se z toho ulouply asi 4,5% bylo by jak na boj proti klimatické změně, tak by se snižovalo riziko válečných konfliktů.

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.9.2021 11:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já tedy nejsu žádný vrah z Vólstrýtu, ale poslední co bych za stávající geopolitické situace dělal, je snižoval výdaje na obranu.
Zejména v Evropě.

Nehodnotím Lybii z hlediska jak moc velká kokotina to byla, ale tam se jasně ukázalo, jak na tom opravdu celá slavná Evropa je. Dojít dneska k něčemu jako byly Falklandy, tak Johnson max pošle do Buenos Aires opatrně rozhořčený dopis.
Odpovědět
va

vaber

22.9.2021 08:33 Reaguje na Svatá Prostoto
ve Wall Street nejsou vrahove ,je to finanční ulice se sídlam burzy,
jestřábi sídlí jinde,
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.9.2021 14:57 Reaguje na vaber
Měl byste více číst beletrii:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.9.2021 16:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud máte na světě státy, které stále řinčí zbraněmi, vyhrožují celému světu a občas někoho napadnou, musíte mít moderní a silnou armádu.
Jinak to prostě nejde. Příklad:
Jaký je rozdíl mezi Ukrajinou, Gruzií nebo Sýrií, které byly napadeny Ruskem a Baltskými zeměmi, kterým bylo taky vyhrožováno a Ruská armáda stála skoro na jejich hranicích?
Odpovědět
Sl

Slovan

21.9.2021 17:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Přesně tak. Naštěstí mají hlavně USA velikou technologickou převahu a nic nenasvědčuje tomu, že by se to měnilo. Naopak. Dodnes třeba nelétá nic co by se aspoň trochu blížilo kvalitám F-22. Vlastně jo... F-35 :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.9.2021 16:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud máte na světě ekonomicky velmi silnou komunistickou zemi, musíte mít extrémně silnou armádu.
Bohužel...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.9.2021 17:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Umíte jenom oblbovat frázemi.

HDP Ruska 2021 = 1,710.73 mld. USD
HDP USA 2021 = 21,500.00
------------------------------------------
Vojenský rozpočet 2019
Ruska 61,4 mld USD
USA 649,0
-----------------------------------------
Armáda Spojených států má kolem 800 známých vojenských základen mimo území USA.
Armáda RF - základna v Sýrii
-------------------------------------

Ale tím válečným štváčem je zlé Rusko
"Heslo: věříš p.Hanzlovi nebo svým očím ? "
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.9.2021 19:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Agresivita států není dána výší HDP a počtem základen, ale státním zřízením a hlavně ideologií.

SSSR se po válce cítil velmi silný a začal šířit po světě komunismus "ohněm a mečem".
Jediní z demokratického světa se tomu dokázali postavi Amíci, vysloužili si tak pozici světového policajta.

Proto mají tolik základen, proto jsou namočeni (nebo spíš byli) ve většině světových konfliktů.

OSN je používala na vymáhání svých rezolucí.

Ovšem Rusko je feudální stát, ideologicky orientovaný na agresi a taky vyhrožuje všem a napadá pouze slabší země.(Gruzii, Ukrajinu, Sýrii).
Nebýt Evropa v NATO, válčí se už v Pobaltí, v Polsku a možná i v Maďarsku a u nás.
Odpovědět
va

vaber

22.9.2021 08:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Blahoslavení chudí v duchu, neboť jejich je nebeské království
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.9.2021 19:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já neměl na mysli Rusko, které je jen lokální zlobr, ale Čínu. To je úplně jiné kafe.
Odpovědět
Sl

Slovan

22.9.2021 12:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Rusové mají základny v Bělorusku, Arménii, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Sýrii nebo Súdánu. Ukrajině ukradli raději celé území i se svou vojenskou základnou (Krym) a mají vojenské základny na separatistických územích v Gruzii nebo Moldávii.

Hezká jedna základna. Lžete jak když tiskne.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.9.2021 08:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Smutné připomenutí toho, proč OSN vzniklo, když se to srovná s realitou. Odzbrojovací smlouvy nevedly k výsledku, na který jsem doufala. A když se to vezme z pohledu, co zbrojní výroba dělá přírodě, krajině a zdrojům, tak ničí nebo konzervuje kolonialismus. Pěkná borisova slovíčka, a na co budou ty atomové ponorky anglosasů u Číny. Místo toho mohli postavit školy a zlepšit podmínky práce v Bangladéši a konečně zaplatit škody za Bhopal.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.9.2021 09:13 Reaguje na Jarka O.
OSN vyřešila (nebo silně pomohla vyřešit) dost dlouhou řadu oproblémů, bez ní by byl svět stále plný krutých lokálních válek, pokud by ho ovšem neovládl nějaký megaterorista.

Samozřejmě není všespasitelná ale je demokratická. Pokud je ale minimálně třetina států světa nedemokratických, nemůžete od ní čekat superdemokratická rozhodnutí.
Navíc nemá vlastní armádu, takže na vynucování svých rezulocí používala USArmy, což se nelíbilo ani Amíkům, ani zbytku světa.
Jak to udělat lépe?

Pokud máte na světě mocnost, která se chlubí bombou Satan, která spálí území velké jako Francie, nebo supersonicku ponorku, která zničí jakékoliv přístavní město, tak co chcete dělat? Odzbrojit?
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.9.2021 09:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Mluvit spolu, sepsat smlouvy, na jejichž dodržování by OSN dohlížela, to je její účel. Myslím, že p. Vinkler to vidí realističtěji než vy. Lokální války ať klidně jsou, pokud se Arabové bijou zahnutými meči kvůli 1 jezeru, nic se neděje. Horší jsou náboje s iridiem, co jim dováží cizáci, vypadají jak malé rakety a zastřelí 4 lidi za sebou. To je horší krveprolití i ničení zdrojů, přírodních i lidských.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.9.2021 09:34 Reaguje na Jarka O.
Arabové si nakoupí nejmodernější zbraně, pokud ne, dostanou je od Rusů.
Vy to asi nepoznáte, ale já rok chodil s kalašnikovem (česká mutace) a poznám ho skoro na každé fotce, kde jsou nějací teroristi nebo vzbouřenci.

Nevím, co dokážou rakety s iridiem, ale nejhorší je snad mučení zajatců vojáky, kteří jim vydloubávají oči. Lžící.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.9.2021 09:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Ste vodpornej, fuj. Nechci vědět, co jak dělají africani, ať je to jen jejich věc. Proto bych radši smlouvy a spoluprácii než to. Jenže vlastníky zdrojů zlepšení podmínek pro život v ovládaných zemích nezajímá. Jediný, kdo s např. africkými státy trochu dá se říct férově obchoduje, je Čína. Něco bere, něco dává. Tihleti jen berou a mluví.
Odpovědět
Sl

Slovan

22.9.2021 12:59 Reaguje na Jarka O.
“ Jediný, kdo s např. africkými státy trochu dá se říct férově obchoduje, je Čína.” - to je snad vtip doufám.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.9.2021 13:47 Reaguje na Slovan
No dobrá, trochu nadsázka, když mi řeknete, kdo to dělá lépe. Znám trošku Tanzanii a v obchůdkách byly jen čínské plastové výrobky. Bohatá vrstva obchodníků jsou povětšinou Indové.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.9.2021 09:50 Reaguje na Jarka O.
Jsem vodpornej a to mučení není z Afriky, to používají Ruští vojáci.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.9.2021 15:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Jestli máte na mysli "kosu", aneb legendární SA vz. 58 ... a ke kalachu jste se během ZVS na 100% nedostal, pokud jste nesloužil jako styčný důstojník v Milovicích:-) ... tak ta sice jako kalach vypadá, je to ale zcela jiná konstrukce, rozhodně ne nějaká mutace AKáčka.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.9.2021 09:49 Reaguje na Svatá Prostoto
Je celkem jedno, jestli se to jmenuje SA58 nebo nějaký AK, byl to hlavní samopal naší armády, spolu se škorpionem.
Každopádně to byl velmi povedený model a vyráběl se vzemích sovět. bloku (hlavně u nás) a jsou jím vyzbrojeni snad všichni teroristé světa.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.9.2021 12:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale ho.no!

Vy jste fakt úplně blbý, že to tak musím napsat.

SA vz. 58 a AK jsou dvě ÚPLNĚ jiné zbraně, jak konstrukcí, tak technologií výroby a vyráběl se a byl ve výzbroji výlučně v ČSSR, resp. ČR a SR.

Beru, že to na první dobrou nevíte, ale pokud si nejste schopen zjistit ani tohle, ale přesto neváháte tady suverénně šířit vaše moudra, tak jste zralý na to, aby vám sebrali papíry na hlavu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

24.9.2021 08:36 Reaguje na Svatá Prostoto
Jen pro upřesnění:
obě zbraně, jak AK tak SA vychází z konstrukce německé útočné pušky STG 44, akorát rusáci nikdy neměli odvahu si to přiznat:-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.9.2021 12:23 Reaguje na Jakub Graňák
S tím samozřejmě souhlas, STG byla taková "matka všeho":-), ale vydávat na základě toho SA za nějaký klon/kopii AK je prostě hanzlovina.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

29.9.2021 19:57
Chudší země na udržitelný rozvoj kašlou a peníze vyhlížejí jen proto , aby je prožrali a rozkradli. Když peníze, tak jedině na budování infrastruktury nebo na školy.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist