https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/k-uhynu-ryb-v-odre-prispelo-vypousteni-latek-rekla-nemecka-ministryne?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

K úhynu ryb v Odře přispělo vypouštění látek, řekla německá ministryně

29.8.2022 17:33 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Konečné příčiny masového úhynu ryb v Odře nejsou ještě známé, ale k přírodní katastrofě vedlo vícero faktorů včetně lidského podílu, uvedla na tiskové konferenci v braniborském městečku Bad Saarow po jednání s polskou ministryní životního prostředí Annou Moskwovou její německá kolegyně Steffi Lemkeová. Uvedla, že vypouštěné látky zvýšily v řece salinitu, tedy slanost, která pak vedla k rozmnožení řas toxických pro ryby. Z Odry v Polsku a také v Německu už bylo vytaženo přes 200 tun mrtvých ryb.
reklama

 

"V otázce katastrofy v Odře zbývá ještě mnohé vysvětlit. Příčiny ještě nejsou definitivně určeny," řekla Lemkeová. "Už teď je ale jasné, že bylo vícero příčin, a to včetně lidského podílu," uvedla.

Nízký stav hladiny řeky, teplá voda a zvýšená salinita vedly podle Lemkeové k rozmnožení řas, které svou toxicitou zabíjejí ryby. Již dříve odborníci z Německa i Polska oznámili, že takovouto řasu, konkrétně Prymnesium parvum, ve vodě zjistili. "Kde byly vypuštěny látky, které vedly ke zvýšení salinity, není zatím známo," řekla německá ministryně. Dodala, že zvýšení koncentrace soli ve vodě mohly způsobit stovky chemických látek.

Moskwová řekla, že pro objasnění příčin incidentu bude učiněno vše. Společně s Lemkovou oznámila, že do 30. září předloží skupina německých a polských expertů zprávu o příčinách úhynu ryb.


reklama

Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

29.8.2022 19:35
Nemají tam Babiše a tak je viník neznámý. U Bečvy je vinen už pouze proto,
že vůbec existuje a vlastní DEZU. Vlastnit ji někdo jiný, tak je viník asi
pro ty přesvědčené o jeho vině taky neznámý !
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist