https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kanada-zakaze-vyrobu-a-dovoz-plastovych-tasek-a-nadobi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kanada zakáže výrobu a dovoz plastových tašek a nádobí

21.6.2022 01:02 | OTTAWA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kanadská vláda zakáže od konce roku podnikům dovoz a výrobu plastových tašek a polystyrénových krabiček na jídlo. Prodej těchto výrobků má skončit příští rok a jejich export na konci roku 2025. Kanada podobný zákaz ohlásila už dříve, ale provádění se zpožďuje.
reklama

 

Ministr životního prostředí Steven Guilbeault nyní představil zákaz včetně časového harmonogramu. Původně země chtěla tyto materiály zakázat na svém území, ale hodlala je dále vyvážet.

Opaření se bude týkat také plastových brček, příborů, míchacích tyčinek a kroužků, které drží pohromadě plechovky nápojů v balení po šesti.

Zákaz je vydáván na základě zákona, který řadí plasty mezi toxický materiál. Sdružení výrobců plastů se ale s vládou soudí, protože se zařazením plastů k toxickým látkám nesouhlasí. Proces se má konat letos.

Premiér Justin Trudeau poprvé slíbil postupné odstavování výroby plastů a jejich používání v roce 2019. Podle něj by se Kanada měla do konce tohoto desetiletí zbavit plastového odpadu. Zákaz měl podle Trudeauova původního oznámení začít platit loni. Předtím ale mělo být vydáno vědecké posouzení plastů, které zdržela epidemie covidu-19.

Plasty jsou celosvětový problém, podle odhadů se daří recyklovat zhruba desetinu tohoto materiálu. Podle studie, již roku 2019 vydala kanadská organizace Environment and Climate Change Canada, se ten rok v Kanadě vyhodilo 3,3 milionu tun plastů, z nichž skoro polovina byly obaly. Recyklována nebyla ani desetina, většina plastů byla vyvezena na skládky, kde se budou rozkládat stovky let.

Až 29 000 tun skončilo v přírodě a zamořilo parky, lesy, řeky a pobřeží. Nejčastěji tam po lidech zůstávají nedopalky cigaret, kelímky na kávu a obaly jídla.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.6.2022 03:50
Je třeba s tím začít, dokud není úplně pozdě.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.6.2022 06:12
Toho se v EU nedočkáme.
Odpovědět
PH

Pavel Hájek

22.6.2022 01:23 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jak to? Vždyť podobná směrnice EU byla vydaná už v roce 2019. V česku platí už snad od loňska.
Odpovědět
PH

Pavel Hájek

22.6.2022 01:23 Reaguje na Pavel Hájek
Česku...
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist